ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Възпаление на червата: 8 причини и следствия

Всеки ден се появяват нови изследвания, разкриващи връзките между червата и цялостното здраве. Не за пръв път обръщаме внимание на тази тема в блога на Хербамедика - ето някои от предишните ни теми: Най-полезните и най-вредните храни при пропускливи черва, SIBO - всичко, което трябва да знаете за бактериален свръхрастеж в тънките черва и Пробиотици при чревна инфекция и разстроен стомах.

В днешната тема ще анализираме какво предизвиква възпаление на червата, какви са последиците и как може да се справим с тях с различни средства.

Накратко за червата

Здравето на червата се влияе най-общо от две свързани променливи: чревната бариера и чревната микробиота. Смущенията в един от тези фактори могат да предизвикат възпаление на червата, предизвиквайки верижна реакция на увреждане, която започва локално и може да се разпространи системно в цялото тяло.  

Човешките черва са дом на разнообразна общност от микроорганизми, общо известни като чревна микробиота, играещи решаваща роля за цялостното здраве. Балансираната и разнообразна чревна микробиота подпомага храносмилането, усвояването на хранителни вещества и дори влияе на настроението чрез връзката черва-мозък. Въпреки това, дисбалансът в тази микробна екосистема, известен като дисбиоза, може да доведе до различни здравословни проблеми, включително храносмилателни проблеми и възпаление. 

Червата също така разполагат със защитна бариера, която предотвратява навлизането на вредни вещества в кръвообращението и когато е компрометирана, както при синдрома на пропускливите черва, може да допринесе за възпаление и автоимунни заболявания. 

Поддържането на здравето на червата зависи от балансирана диета, богата на фибри, пребиотици и пробиотици, заедно с управление на стреса и избор на начин на живот, който поддържа тази сложна екосистема, която разширява влиянието си отвъд храносмилането, за да повлияе на различни аспекти на цялостното здраве.  А какво причинява това възпаление в червата и какви са последствията?

Фактори, които могат да причинят възпаление на червата

Глутен, особено при хора с цьолиакия или не-цьолиакия чувствителност към глутен

Глутеновите протеини са основните протеини за съхранение на енергия в пшеницата, ечемика и ръжта. Локализирано в ендосперма на тези зърна, глутеновото семейство включва голямо разнообразие от протеини, включително глиадини и глутенини.

Глутенът причинява възпаление при хора с цьолиакия и не-цьолиакия чувствителност към глутен. Цьолиакия е автоимунен отговор към глутена, характеризиращ се с нарушаване на структурата на здравата чревна тъкан, стомашно-чревен дистрес и кожни симптоми като обриви и анемия. Другото състояние - не-цьолиакия чувствителност - се характеризира с чревни и други симптоми, предизвикани от глутен при липса на цьолиакия и алергия към пшеница. 

Глутенът предизвиква възпаление на червата при податливи индивиди чрез свързване с чревните CXCR3 рецептори, предизвиквайки освобождаването на зонулин. Зонулинът е протеин, който улеснява разграждането на плътно свързаните протеини между чревните епителни клетки, повишавайки чревната пропускливост и възпалението на червата. Глутенът също активира чревните мастоцити, които освобождават провъзпалителни молекули като хистамин и триптаза, които поддържат възпалението на червата.

Важно е да се отбележи, че глутенът не причинява възпаление при всички. Хората без цьолиакия или не-цьолиакия чувствителност обикновено могат да толерират глутен в диетата си.

Промишлени масла от семена

Индустриалните масла от семена, силно преработените масла, извлечени от соя, царевица, рапица (източникът на рапично масло), семена от памук и семена от шафран, заемат голям дял в стандартната диета днес. Въведени в човешката диета преди по-малко от два века, тези масла представляват еволюционно несъответствие и насърчават възпаление на червата.

Високото съдържание на омега-6 мастни киселини в индустриалните масла от семена ги прави податливи на увреждане от топлина и светлина. Обработката и готвенето с промишлени масла от семена създават окислени, възпалителни странични продукти, които, когато се консумират, предизвикват възпаление на червата. Наистина е установено, че диета, богата на индустриални масла от семена, провокира възпаление на червата, като същевременно засилва растежа на чревни патогени. 

Безклетъчни въглехидрати

Безклетъчните въглехидрати са храни, съдържащи въглехидрати, които нямат клетъчни стени, като брашно и захар, и по този начин имат висока плътност на въглехидрати. Безклетъчните въглехидрати насърчават възпалителния процес в чревната микробиота. Клетъчните въглехидрати, от друга страна, са храни, съдържащи въглехидрати с непокътнати клетки, като сладки картофи и цели плодове. За разлика от безклетъчните въглехидрати, клетъчните въглехидрати насърчават здравето на червата, като подхранват растежа на противовъзпалителни чревни бактерии.

Добавени вещества в храните

Свръхобработените храни съставляват все по-голям дял в менюто на съвременните хора. Повечето добавени вещества в храните не са били подложени на дългосрочни проучвания за безопасност, обезпокоителен факт предвид натрупването на доказателства за тяхното вредно въздействие върху възпалението на червата.

Малтодекстринът, синтетичен въглехидрат, използван като сгъстител и консервант в преработени храни, подобрява адхезията на вредните бактерии към чревните клетки и насърчава образуването на биофилм. Изкуственият подсладител спленда стимулира растежа на възпалителни чревни бактерии. Карагенанът, полизахарид на основата на морски водорасли, използван заради неговите сгъстяващи и емулгиращи свойства, изостря IBD (възпалителните заболявания на червата). Карбоксиметилцелулоза и полисорбат-80, още два повсеместни хранителни емулгатора, повишават чревната пропускливост.

Раждане със секцио и хранене с адаптирано мляко

Раждането със секцио променя тепърва развиващата се чревна среда на бебето, като засява микробиома с микробни видове, произлизащи от заобикалящата среда, вместо с полезни микроби от вагиналния канал на майката. Бебетата, родени чрез цезарово сечение, също са изложени чрез плацентарното кръвообращение на антибиотици, прилагани на майките за предотвратяване на следоперативна инфекция. Това излагане на антибиотик в ранен живот допълнително изкривява развитието на чревната микробиота на бебето, предразполагайки детето към възпаление на червата и хронични възпалителни заболявания, като астма и затлъстяване.

Храненето с адаптирано мляко също е проблематично за крехките черва на бебето. Такова хранене насърчава растежа на възпалителни чревни бактерии и увеличава чревната пропускливост и общото бактериално натоварване. Обратно, кърменето увеличава колонизацията на червата на бебето с противовъзпалителни Lactobacillus и Bifidobacteria, намалявайки риска от възпаление на червата и хронични възпалителни заболявания.

Чревни инфекции

Бактериалните, вирусните, гъбичните и паразитните чревни инфекции променят състава на чревната микробиота, създавайки провъзпалителна чревна среда. Например, вирусът на грип А временно повишава чувствителността към патогена Salmonella чрез намаляване на защитните коменсални бактерии, докато инфекцията с Helicobacter pylori засилва растежа на Prevotella, провъзпалителна бактерия. 

Стрес 

Може би този фактор трябваше да бъде споменат още в началото, но подредбата не е според приноса за възпаление в червата. Най-важно е да се отбележи, че човешкият микробиом е силно чувствителен към хроничен стрес. Хроничният психологически стрес увеличава чревната пропускливост и позволява на липополизахарид (LPS), възпалителен бактериален вторичен продукт, да навлезе в кръвообращението; това причинява както локализирани, така и системни възпалителни реакции.

Заседнал начин на живот и претрениране

Умереното упражнение засилва полезните чревни бактерии, включително бактериите, произвеждащи противовъзпалителни късоверижни мастни киселини (SCFA), като по този начин инхибира възпалението на червата. Обратно, заседналият начин на живот е свързан с повишена инфилтрация на възпалителни молекули в червата. 

Важно е, че докато умерените упражнения са добри, повече не е непременно по-добро. Прекомерната физическа активност повишава чревната пропускливост и променя негативно чревната микробиота. Ако имате хронично възпалително заболяване или сте подложени на значителен психологически стрес, ще искате да ограничите изморителните упражнения и да се съсредоточите върху по-нежни дейности като ходене, йога или плуване

Какво да правите при висока чревна пропускливост?

Симптомите, свързани с това състояние, могат да включват храносмилателни проблеми като подуване на корема и диария, чувствителност към храни, автоимунни симптоми като болки в ставите или кожни проблеми, хронична умора, когнитивни затруднения като мозъчна мъгла, смущения в настроението и обостряне на автоимунни заболявания. Жизненоважно е да запомните, че въпреки че тези симптоми са свързани с високата чревна пропускливост, те не се отнасят само за нея и много други състояния могат да предизвикат подобни ефекти.

Втора стъпка може да бъде провеждането на кръвен тест ImuPro, който служи за диагностициране на хранителна непоносимост тип 3. Тази непоносимост също може да е отговорна за някои от вашите симптоми. Пълен списък на всички храни, които се тестват тук, както и информация за различните тестове Imupro. 

Източници 

Effect of Oxidized Soybean Oils on Oxidative Status and Intestinal Barrier Function in Broiler Chickens https://doi.org/10.1590/1806-9061-2017-0610 

Sturgeon C, Fasano A. Zonulin, a regulator of epithelial and endothelial barrier functions, and its involvement in chronic inflammatory diseases. Tissue Barriers. 2016 Oct 21;4(4):e1251384. doi: 10.1080/21688370.2016.1251384. PMID: 28123927; PMCID: PMC5214347. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214347/ 

Laurikka P, Nurminen S, Kivelä L, Kurppa K. Extraintestinal Manifestations of Celiac Disease: Early Detection for Better Long-Term Outcomes. Nutrients. 2018 Aug 3;10(8):1015. doi: 10.3390/nu10081015. PMID: 30081502; PMCID: PMC6115849. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115849/ 

Silvia Arboleya, M. Suárez, N. Fernández, L. Mantecón, G. Solís, M. Gueimonde, C.G. de los Reyes-Gavilán; C-section and the Neonatal Gut Microbiome Acquisition: Consequences for Future Health. Ann Nutr Metab 26 July 2018; 73 (Suppl. 3): 17–23. https://doi.org/10.1159/000490843 

Pascal M, Perez-Gordo M, Caballero T, Escribese MM, Lopez Longo MN, Luengo O, Manso L, Matheu V, Seoane E, Zamorano M, Labrador M, Mayorga C. Microbiome and Allergic Diseases. Front Immunol. 2018 Jul 17;9:1584. doi: 10.3389/fimmu.2018.01584. PMID: 30065721; PMCID: PMC6056614. 

Wang D, Li Y, Zhong H, Ding Q, Lin Y, Tang S, Zong Y, Wang Q, Zhang X, Yang H, Wang R, Liu X. Alterations in the human gut microbiome associated with Helicobacter pylori infection. FEBS Open Bio. 2019 Sep;9(9):1552-1560. doi: 10.1002/2211-5463.12694. Epub 2019 Aug 10. PMID: 31250988; PMCID: PMC6724102. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ