ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Възстановяване на чревното здраве с Intestinal mucosa repair и ColonDetox

Здравето на червата е нещо, за което сякаш не се замисляме достатъчно често. Хапваме каквото ни се яде, пием каквото ни се пие, вземаме лекарствата, които ни се изписват, без да си даваме сметка как всяко едно от тези неща може да повлияе на чревното здраве и състоянието на микробиома. А какво точно е чревното здраве? То се отнася до баланса на микроорганизмите, които живеят в храносмилателния тракт, тяхната численост и разнообразност, както и тяхната способност да балансират помежду си и да отблъскат патогени. Грижата за здравето на червата и поддържането на правилния баланс на тези микроорганизми е жизненоважно за физическото и психическо здраве, имунитета, хормоналния баланс и други измерители на здравето. 

В статията днес ще ви разкажем какво може да навреди на чревното здраве, но и какво може да го възстанови, така че да имате още по-добра информираност и да правите по-здравословни избори. 

Стратегия за възстановяване на чревното здраве

Научната общност отдавна доказа, че здравето започва в храносмилателния тракт. А това е сложна екосистема, която поставя основата за това как се чувствате, как се справяте с различни неприятелски микроорганизми и как се възстановявате и оздравявате след боледуване. Когато части от тази екосистема са нарушени, тялото ви може да започне да развива признаци на дисбаланс. Тези признаци могат да се проявят като голямо разнообразие от симптоми, включително, проблеми с храносмилането, липса на енергия, мозъчна мъгла, нарушен цикъл на съня или нарушен менструален цикъл, промяна в настроението, безсъние и тревожност. 

Днешната все по-замърсена околна среда, храна и вода, както и западният тип диета също дават своя принос за проблемите с чревната микрофлора. Сравнение на статистически данни от различни страни разкрива намаляване на разнообразието на чревната микробиота, дължащо се именно на западния тип диети. Отчита се и приносът на медицински практики като цезарово сечение, повсеместната употреба на антибиотици и изкуственото хранене на кърмачетата, както и хигиенизирането на жизнената среда. 

Докато микробното разнообразие на червата намалява, разпространението на хронични възпалителни заболявания, като възпалителни заболявания на червата, диабет, затлъстяване, алергии и астма се увеличава в западните общества. Тъй като развитието на имунната система се влияе от микробни компоненти, ранната микробна колонизация също може да бъде ключов фактор за определяне моделите на чувствителност към болести по-късно в живота. 

Знаете ли например, че чревната микробиота се предава вертикално от майката и това засяга имунитета на децата? В тази връзка ще добавим, че различни проучвания, които разглеждат проби от фекална микробиота на бебетата, разкриват, че ранните чревни микробни заселници, които колонизират червата, са получени от майчината вагинална, фекална, млечна, устна и кожна микробиота по време на бременността и раждането чрез вертикално предаване и от околната среда - чрез хоризонтално предаване.  Според глобални проучвания на фекалната микробиота от здрави популации, различията между индивидите в богатството на чревната микробиота до голяма степен се обясняват със следните фактори:

 • Възраст
 • Етническа принадлежност
 • Географско положение 
 • Приема на лекарства
 • Кръвни параметри
 • Диета
 • Цялостно здраве
 • Антропометрия и начин на живот

Както сами разбирате, тези фактори не са статични и се променят, което съответно влияе на чревното здраве. Например, с напредване на възрастта разнообразието от чревни микроби (и налични ензими) намалява с превес на лошите бактерии, като така организмът става по-податлив на инфекции. Друга теория предполага, че средата, богата на микроби, е източник на полезни микроби, които насърчават разнообразието на чревната микробиота, а това намалява и риска от възпалителни заболявания. Намалената експозиция на патогенни микроорганизми, до голяма степен в резултат на съвременните хигиенни практики, също може да доведе до дефектна имунорегулация. След като толкова много фактори оказват влияние върху чревното здраве, как да направим така, че щетите върху него да са минимални?

Имаме добра новина, а тя е, че с помощта на противовъзпалителна диета, пробиотици, техники за намаляване на стреса и в някои случаи - допълнителни добавки или терапии, е напълно възможно да се поддържа здрав микробиом и да укрепите здравето на чревната стена, която е своеобразна бариера с изключително важни функции.

Оздравяване на червата в няколко стъпки

Ако имате чувствителност към храна, постоянна умора, кожни проблеми като екзема и дерматит, тревожност и депресия или болки в ставите, здравето на червата вероятно е в основата на това. Може да направите много неща, които да помогнат да възстановите чревния микробен баланс, преди да тръгнете към лекарския кабинет. Нека ви дадем няколко идеи:

#1 Подобрете диетата си

Намаляване на възпалението в тялото трябва да е ключов приоритет и е  изключително важно. Системното възпаление в тялото може да доведе до сърдечно-съдови, невродегенеративни заболявания, диабет и други, които имат сериозни последици за здравето и благополучието ви. Ето защо, в началото на вашето цялостно излекуване на червата, препоръчваме да опитате палео диетата, която може да помогне за:

 • Контрол на възпалението 
 • Балансиране на кръвната захар 
 • Осигуряване на правилното количество комплексни въглехидрати и пребиотични фибри, за да разполагате с повече от полезните бактерии, наречени “пробиотици”
 • Елиминирате най-проблемните храни, които съдържат глутен, зърнени храни, млечни продукти и соя, лактоза и други.

Все пак тази диета не е единствената и вие може да си изберете друга, като кето диетата например. Ако палео диетата не помогне за намаляване на симптомите след 2-3 седмици, може да имате свръхрастеж на чревни бактерии в тънките черва (SIBO), които се хранят и ферментират въглехидрати от някои пребиотични храни. Това са така наречените FODMAPS, а може да ги избегнете, като заложите на LOW FODMAP хранене - лек за раздразнени черва и непоносимости.

#2 Ограничаване източниците на стрес

Стресът може да повиши кортизола и други хормони на стреса и това може да допринесе за повишена чревна пропускливост и други здравословни проблеми на червата. Много практики, основани на доказателства, могат да бъдат противоотрова срещу стресовите фактори, с които се сблъсквате, осигурявайки спокойна вътрешна среда, от която се нуждаете. Препоръчваме ви да включите някоя от следните активности в ежедневието си, за да стимулирате тези оздравителни процеси:

 • Дихателни техники, йога или медитация - могат да намалят стреса и могат да подобрят храносмилането, да заздравят мускулите и да подпомогнат гъвкавостта
 • Повече време сред природата - може да подобри настроението и жизнеността, да повиши имунитета и да помогне за контрол на теглото
 • Умерени и редовни физически упражнения - могат да намалят стреса и могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с чревен микробен дисбаланс.

#3 Пробиотична терапия 

Пробиотиците са тези микроорганизми, които искате да обитават основно чревния тракт. Смес от пробиотици като тази в Про10Биотикс или ProSpore Biome може да работят за насърчаване на здрави популации от чревни бактерии и да инхибира растежа на микроби, причиняващи възпаление. Някои от най-полезните и важни щамове микроби за чревно здраве и баланс са Lactobacillus, Bifidobacterium и други. Може да си осигурите такива приятелски микроби чрез ферментирали храни и напитки като Комбуча или хранителни добавки, които ги съдържат.

#4 Храносмилателни ензими или солна киселина

Ако не сте забелязали значително подобрение при промени в диетата и начина на живот, комбинирани с пробиотици след няколко седмици, може да опитате прием на храносмилателни ензими като Мегаензим или да подобрите нивата на стомашна киселина с Бета Пепсин.

Някои хора не произвеждат достатъчно от ензимите, необходими за разграждането на определени въглехидрати, протеини или мазнини и може да страдат от подуване на корема, газове, коремен дискомфорт или промени в движението на червата. В такива случаи храносмилателните ензими, които включват амилаза, протеаза или липаза, приемани в началото на храненето, могат да помогнат за намаляване или премахване на подобни симптоми. 

Други хора може да имат ниски нива на стомашна киселина и биха могли да се възползват от приема на бетаин HCl за подобряване на храносмилателната функция и усвояването на хранителни вещества. 

#5 Хранителни добавки като Intestinal mucosa repair и ColonDetox

Освен изброените до тук продукти, имаме и специални разработени формули за оздравяване на чревната лигавица и възстановяване на нормалната чревна пропускливост. Една от тези формули е Инестинал Мукоза Къмплийт - пробиотици и спорбиотици. Тази формула съдържа бленд от 10 щама 10 млрд. Живи пробиотични бактерии, 5 спорови щама от род Bacillus и пребиотици - всичко необходимо за възстановяване на червата. Освен всичко това, с Интестинал Мукоза Къмплийт получавате така важните Л-глутамин, колаген тип 2, кверцетин, витамин В6, цинк и още компоненти с изключително значение за здравето на чревния епител.  Някои от тези съставки работят и за редуциране на възпалението и възстановяване на нормалната чревна пропускливост.

Другият продукт на фокус с малко по-различно предназначение е Колон Детокс. Това е хранителна добавка със стандартизирани екстракти от сена, зърнастец, живовляк, глухарче, градински чай, жълт лапад и мента, като тези екстракти са насочени към подобряване на храносмилателната функция и перисталтиката. Една от техните цели е да се изчисти ефективно дебелото черво и да се подкрепи естествената детоксикация на организма.

Други продукти, които са от фундаментално значение за чревното здраве, са кверцетин, витамин D, колаген тип 1 и различни лактазно-ензимни формули като ЛактоКонтрол и Глутен Контрол. 

Използвани източници

 1. Shreiner, A. B., Kao, J. Y., & Young, V. B. (2015). The gut microbiome in health and in disease. Current opinion in gastroenterology, 31(1), 69–75. https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000139
 2. Thursby, E., & Juge, N. (2017). Introduction to the human gut microbiota. The Biochemical journal, 474(11), 1823–1836. https://doi.org/10.1042/BCJ20160510
 3. Hills, R. D., Jr, Pontefract, B. A., Mishcon, H. R., Black, C. A., Sutton, S. C., & Theberge, C. R. (2019). Gut Microbiome: Profound Implications for Diet and Disease. Nutrients, 11(7), 1613. https://doi.org/10.3390/nu11071613
 4. Tasnim, N., Abulizi, N., Pither, J., Hart, M. M., & Gibson, D. L. (2017). Linking the Gut Microbial Ecosystem with the Environment: Does Gut Health Depend on Where We Live?. Frontiers in microbiology, 8, 1935. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.01935 
 5. Rook, G. A., Raison, C. L., & Lowry, C. A. (2014). Microbial 'old friends', immunoregulation and socioeconomic status. Clinical and experimental immunology, 177(1), 1–12. https://doi.org/10.1111/cei.12269
 6. Garn, H., & Renz, H. (2007). Epidemiological and immunological evidence for the hygiene hypothesis. Immunobiology, 212(6), 441–452. https://doi.org/10.1016/j.imbio.2007.03.006 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ