ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Великденски пости - храна за душата и тялото

Вече започнаха най-продължителните и най-строги християнски пости – Великите. Тяхното начало бе поставено на 27 февруари – 7 седмици преди Великден. Идеята на тези великденски пости се изразява в пречистването на духа и тялото. Те символизират изпитанията на Исус Христос преди разпятието. Въздържанието от определени видове храни, напитки и субстанции, е само едната страна на монетата. Другата е духовното въздържание от лоши помисли и пороци. Тези два аспекта на постите, придружени с повече благодарност и молитви, подготвят вярващите за посрещането на най-светлия християнски празник – Великден.

Подготвени ли сме за постите?

Тъй като Великите пости са истинско изпитание за духа и тялото, за тях е нужна предварителна подготовка, която трае 2 седмици. Началото ѝ се поставя с първия празник от великденския цикъл – Месни заговезни. Той също е с плаваща дата и се празнува 8 седмици преди Великден. Тогава се прекратява консумацията на месни продукти. През следващата седмица до Сирни заговезни (26 февруари) са позволени само млечните продукти и яйцата. Съответно след искането и даването на прошка, се поставя началото на говеенето, или т.нар. постене.

Строги, строги… колко да са строги тези Великденски пости?

Строгостта на поста се изразява в пълното въздържание от консумацията на всякакъв вид храни с животински произход (месо, млечни продукти, яйца и техните производни), като по време на първата и последната седмица от поста се забранява и консумацията на мазнини от растителен произход (олио, ядки и семена, масла и техните производни). Тогава се хапват само плодове и зеленчуци без добавена мазнина – салати, прясно изстискани сокове, смутита. Ако държите на топлата храна, можете да приготвите зеленчуците на пара.

Консумацията на риба е позволена само на Благовещение (25 март) и на Цветница (9 април). На Велики петък, или Разпети петък (14 април), всеки, който смята, че притежава достатъчно сили и воля, преустановява консумацията на храни и течности – включително и вода. Наред с това по време на целите пости не е позволена употребата на алкохол, цигари и опиати.

смути по време на великденски пости

Ползи от постенето

Постът е неразделна част не само от християнската религия, но и от мюсюлманството, юдаизма, хиндуизма и будизма. Освен по религиозни причини, много хора постят и по здравословни – повечето от тях наричат този процес „детокс“. Днес диетологията, нутрициологията и медицината признават ползите от цикличното въздържание от животински продукти.

Правилно проведени, постите повлияват положително състоянието на сърдечно-съдовата система, кожата, косата, ноктите, черния дроб, храносмилателната система, физическата сила, жизнеността и издръжливостта, метаболизма, концентрацията, паметта и като цяло мисловните процеси. Източната медицина дори смята, че въздържанието от консумацията на месо потиска агресивното поведение и пречиства черния дроб.

Препоръки

По време на постите се акцентира върху консумацията на растителни храни. За да си набавяте адекватни по количество и качество белтъчини (съответно аминокиселини), Ви препоръчваме да комбинирате зърнените и бобовите храни. Единствените растителни храни, съдържащи всички незаменими аминокиселини, са: киноа, елда и амарант.

Бобовите растения (леща, боб, грах, нахут, фъстъци) и зеленчуците (особено зеле, моркови, репи, зеленолистни растения) са чудесен източник на диетични фибри, които подпомагат перисталтиката и подсилват метаболизма.

За повече жизненост и енергия, можете да се обърнете към високо въглехидратните плодове и зеленчуци като банани, фурми, сушени плодове, картофи, ориз… и отново – варивата.

Като цяло, хапвайте неограничено количество пресни плодове и зеленчуци, без да броите калории, и пийте много вода!

За съжаление днес, дори и да не се следват рестриктивни хранителни режими или пости, е трудно да си набавим оптималните количества витамини и минерали само от храната. Затова е необходимо да ги приемаме допълнително чрез качествени хранителни добавки, като по този начин предпазваме тялото си от евентуални дефицити на жизненоважни микро- и макронутриенти.

великденски пости бобови храни

За кого не са подходящи постите?

Необходимо е да се отбележи, че постите не са подходящи за всеки. Често те се препоръчват само за напълно здрави хора. Тези от вас, които страдат от стомашно-чревни заболявания, е добре да се въздържат от пости, защото пресните плодове и зеленчуци дразнят лигавицата на стомаха и чревната стена. Това може да подсили симптомите и да изостри състоянието.

Също така бременни, кърмачки и подрастващи е препоръчително да не се лишават от толкова много хранителни групи наведнъж, за да не си навлекат ненужни усложнения и дефицити на важни хранителни вещества.

Постите се явяват опасност и за хората с хранителни разстройства или в процес на ремисия, защото могат да затвърдят дисфункционалното поведение или симптоматиката му.

Постите не са на живот и смърт. Тяхната цел не е нито да страдаме безпричинно, нито да отслабваме. Следете сигналите на Вашето тяло, слушайте го и му се доверявайте. Постите ще Ви научат да бъдете по-наблюдателни, по-търпеливи със себе си, както и по-приемащи.

Екипът на Хербамедика Ви пожелава безопасни и просветителни Великденски пости! Дори и да решите, че Великите пости са прекалено стряскащи и невъзможни… то нека поне в този великденски цикъл всички заедно се опитаме да бъдем по-добри и внимателни едни с други.

Не забравяйте, че...

Физическият пост без духовния, се превръща в една обикновена сезонна диета!

Останете здрави!

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: ТЕЛЕШКИ ХИДРОЛИЗИРАН КОЛАГЕН: ВСИЧКО В ЕДИН ПРОДУКТ

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ