ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Високи нива на пролактин - възможни причини и регулиране с Acti Vitex

Темата в резюме:

  • Пролактинът е хормон, който е най-известен с приноса си за стимулиране на лактацията (производство на кърма), но също така участва във функции, включващи овулация, репродукция, имунитет и образуване на кръвни клетки;
  • Жените с хиперпролактинемия може да имат нередовен или закъсняващ менструален цикъл, абнормно освобождаване на кърма, безплодие или сексуални проблеми;
  • Хиперпролактинемията е състояние, при което има необичайно голямо количество пролактин в тялото;
  • Acti Vitex е натурална хранителна добавка, която има регулационна функция при високи нива на пролактин и помага за постигане на балансирани количества на хормона.

За пролактина и неговата роля за здравето

Пролактинът е хормон, секретиран от хипофизната жлеза, малка структура в мозъка, която секретира и други важни хормони. Основната функция на пролактина е да засили развитието на женските гърди и да започне кърмене. Нивата на пролактин обикновено са повишени при бременни и кърмещи жени. Ако имате нередовен менструален цикъл, безплодие или изтичане на кърма (особено ако не кърмите бебе), нужно е да се направи кръвен тест, за да се провери дали нивата на пролактин са завишени.

Има няколко условия, различни от пролактиноми, които могат да бъдат свързани с хиперпролактинемия. Тъй като пролактинът се регулира от допаминa, лекарствата, които пречат на това вещество в мозъка, могат да причинят повишени нива на пролактин.

Лекарства, предписвани за психични и стомашно-чревни нарушения, могат да повишат нивата на пролактин до над 200 ng/ml. Други лекарства, които могат да причинят леко повишаване на нивата на пролактин, включват естрогени и верапамил - лекарство, използвано за лечение на високо кръвно налягане. Затова при преглед трябва да уведомите своя лекар за приема на съответните медикаменти, ако има такива. Само по този начин може да се постави обективна диагноза.

Нискоактивната щитовидната жлеза или неадекватна хормоно-заместителна терапия на щитовидната жлеза също може да повиши нивата на пролактин. Други възможни причинители са бъбречни заболявания, бременност, стрес и травма на гърдите.

И тъй като споменахме пролактином, нека изясним какво представлява. Пролактиномът е доброкачествен нераков тумор на хипофизната жлеза, който произвежда хормон, наречен пролактин. Пролактиномите са най-често срещаният вид тумор на хипофизата. Симптомите на пролактинома са причинени от хиперпролактинемия - твърде много пролактин в кръвта - или от натиск на тумора върху околните тъкани.

Пролактинът стимулира производството на кърма по време на бременност. След раждането, нивата на пролактина на майката спадат, ако тя не кърми бебето си. Всеки път, когато бебето суче, нивата на пролактин се повишават, за да поддържат производството на кърма до определен момент.

Колко често се срещат пролактиноми?

Въпреки че малките доброкачествени тумори на хипофизата са доста често срещани сред хората, симптоматичните пролактиноми са редки случаи. Пролактиномите се срещат по-често при жени, отколкото при мъже и рядко се срещат при деца.

Какви са симптомите за наличие на пролактином?

При жени високите нива на пролактин в кръвта често причиняват безплодие и промени в менструацията, както по-рано споменахме. При някои жени менструалният цикъл дори може да изчезне. В други случаи може да стане нередовен. Възможно е жени, които не са бременни или кърмят, да започнат да отделят кърма. Някои жени може да изпитат спад в либидото като цяло и да се появи вагиналната сухота.

При мъжете най-честият симптом на пролактинома е еректилната дисфункция. Тъй като мъжете нямат надежден индикатор, като например промени в менструацията, за да сигнализират за проблем, много мъже отлагат посещението на лекаря, докато не се стигне до главоболие или проблеми с очите. Те са в следствие на увеличаването на хипофизата притискаща близките оптични нерви. Мъжете не могат да разпознаят постепенната загуба на сексуална функция или либидо. Едва след лечението някои мъже осъзнават, че имат проблем в действителност.

С някои специфики, отнасящи се до пола, възрастта и други фактори, лечението представлява възвръщане на оптималните нива на пролактин в организма. Възможно е да се изпишат лекарства от определен вид - допаминови агонисти. Те действат като естествено срещащо се вещество.

Операциите са наложителни само ако е налице твърде голям тумор, който чрез медицинската терапия не може да бъде контролиран или ако не се намалят нивата на пролактин, не се възстановя нормалната функция на хипофизната жлеза и не се намали размера на тумора.

Как пролактиномът влияе върху бременността

Ако жената има малък пролактином, обикновено може да забременее и да има нормална бременност след ефективна медикаментозна терапия. Ако преди е имала успешна бременност, шансът за по-успешна нова бременност е висока.

Жена с пролактином трябва да обсъди плановете си за забременяване със своя лекуващ лекар, за да може всичко да бъде внимателно преценено преди забременяване. В тази оценка може да се включи ЯМР за оценка на размера на тумора и очен преглед с измерване на зрителните полета. Веднага щом жената е бременна, лекарят обикновено я съветва да спре да приема бромокриптин или каберголин. Въпреки че тези лекарства са безопасни за плода в ранна бременност, безопасността им през цялата бременност не е установена.

Много лекари предпочитат да използват бромокриптин при пациенти, които планират да забременеят, защото има по-дълга история на безопасност в период на ранна бременност, отколкото каберголина.

Защо Акти Витекс / Acti VitexActi Vitex е част от настоящото изложение, тъй като има за цел да се пребори с проблемите на женския фертилитет, менопаузата или тежкия предменструален синдром. Наистина много амбициозна мисия, тъй като много жени споделят, че нищо не им помага в някои дни от менструалния цикъл, нали?

Във формулата на Acti Vitex е включен специален екстракт от витекс кактус агнус, вид лечебна билка. Тя има славата на една от най-популярните и продавани билки при болезнен ПМС. Екстрактът работи в посока подобряване на женския фертилитет и подкпрепа на ендокринната система, за да произведе повече протестерон. Така може да се навлезе отново в нормални ритъм на менструалния цикъл и отново може да настъпи овулация.

Acti Vitex действа пряко върху работата на хипоталамуса, карайки го да работи по-добре. Чрез екстракта може да се увеличи проиводството на LH, FSH и други изключително важни хормони.
Напълно безопасен за прием (в качеството си на хранителна добавка, Acti Vitex НЕ Е хормон, а билка), той може да се приема при следните случаи:

  • Тежък ПМС, придружен с гадене и повръщане;
  • Хормонален дисбаланс;
  • Регулиране на нередовен менстриален цикъл;
  • Справяне с репродуктивни проблеми;
  • Подходящ при раздразнителност, избухливост, нервност.

Благоприятна формула от естествени съставки, която спомага за овладяване на повишения пролактин и премахване на образувалите се дисбаланси. Acti Vitex е най-подходящият продукт, ако сте станали жертва на хиперпролактинемия. Наричат го още “аврамово дърво”, така че е достатъчно само да ни го напишете в чата и ние ще свършим останалото

Свързани продукти

16.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ