ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Високи нива на триглицериди - опасно ли е?

Обичате да си хапвате мазна храна, без да обръщате внимание на калориите и мазнините в нея? Вашите мастни клетки образно казано поемат триглицеридите, за да ги съхранят като източник на енергия за по-късно, когато изпитате глад. Но това не е никак добре за вас, ако страдате от висок холестерол и повишени триглицериди.

Защо?

Какво представляват триглицеридите

Триглицеридите са основна форма на мазнини в организма и се получават след усвояване на мазни храни. Затова започнахме така – директно на въпроса, който и без това е сериозен. Триглицеридите са молекули, които се свързват в групи и се намират в кръвта ви, като биват пренасяни от липопротеини с много ниска плътност, ако са синтезирани в черния дроб.

Ако постъпват с храна, те биват транспортирани от хиломикрони и тогава функцията им е да бъдат енергиен резерв, натрупвайки се в мастните депа.

Сега вече би трябвало да разбирате защо високите нива на триглицериди се свързват със сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и висок LDL холестерол.

Холестеролът има пряко участие в синтеза на някои хормони и за изграждането на клетки, докато триглицеридите директно образуват енергия за тялото, използвайки излишни калории. Когато тези калории станат много повече, отколкото трябва - няма калориен дефицит, нито калориен баланс, нито ограничения в мазните закуски и подобни продукти, скоро се стига до метаболитен синдром или до друго заболяване.

Основните фактори, свързани с високите нива на триглицериди в кръвта, са:

 • Наднормено тегло
 • Диабет
 • Тютюнопушене
 • Липса на двигателна активност
 • Прекомерна консумация на алкохол и захар

В никакъв случай не може да се твърди, че триглицеридите са лоши или ненужни, дори напротив – те са необходими на човешкия организъм за правилното му функциониране. За съжаление самите ние правим така, че стойностите на триглицеридите да се повишат неимоверно поради прекомерна консумация на мазнини, наднормено тегло или хипотиреоидизъм. Тези заболявания нарушават метаболизма на мазнините и не само, като по този начин влошават регулацията на триглицеридите и високите нива са налице.

Как да контролираме триглицеридите

Поне 1 от 3-ма души с високи стойности на триглицеридите е с висок лош холестерол, като заедно те стават сериозна предпоставка за сърдечно-съдови заболявания.

Когато холестеролът се натрупа по стените на кръвоносните съдове, те започват да се стесняват, а артериите губят еластичността си. Това компрометира нормалната дейност на най-важния орган – сърцето, и то не може да получи достатъчно кислород. В най-лошите случаи се стига до запушване на кръвоносни съдове – към сърцето или мозъка, с други думи инфаркт или инсулт.

До това няма да се стигне, ако съблюдавате някои прости правила за по-добър живот, лишен от излишни килограми мазнини и завишени нива на всички споменати - холестерол, триглицериди и кръвно налягане:

 • Намерете време за спорт – поне 3 пъти в седмицата, изборът е огромен – фитнес, танци, кросфит, плуване, скално катерене, бойни спортове. Всички те каляват тялото и дисциплинират ума
 • Задължително трябва да се отстранят излишните килограми, като за целта се променят хранителните навици и се включват спортни занимания в ежедневието
 • Избягвайте консумация на наситени мазнини, транс мазнини и храни, съдържащи холестерол. Това ще рече да внимавате с месото, яйцата, джънк храните, мазните сирена
 • На мястото на вредните храни ще включите здравословни като риба – сьомга, риба тон, пъстърва (богати на омега-3), авокадо (само добри мазнини), ядки и други

И ако трябва да дадем категоричен отговор на въпроса от заглавието, то Да, високите нива на триглицериди са опасни за здравето, особено ако не знаете, че имате такива.

Заради това е препоръчително на всеки 6 месеца да изследвате своя липиден профил или липиден панел. Анализът на липидния състав на кръвта се извършва сутрин на гладно и обикновено изследването на триглицериди е част от това изследване при заболявания, свързани с нарушение на  мастната обмяна.

Ето и различните стойности, които трябва да познавате:

 • В норма – под 150 mg/dL
 • Гранични без патология – 150-199 mg/dL
 • Високи стойности – 200-499 mg/dL

Природни продукти и добавки при високи нива триглицериди

Освен важните промени в храненето и ежедневието, някои природни средства могат да ви помогнат за овладяване на проблема с триглицеридите.

Китайският червен ориз има доказани свойства за балансиране на холестерола. Дрождите в ориза съдържат монаколини, които инхибират лошия холестерол без да влияят на добрия. Екстракт от този ориз се използва за направата на Холестерол Контрол – хранителна добавка за оптимално ниво на холестерола в кръвта, както и ниацин (витамин В3), който помага за понижаване нивата на LDL и триглицеридите – съответно с 10 % и 25 %.

Зеленият чай може да ви помогне да се отървете от задържаната вода и излишните килограми, балансирайки храносмилателните процеси и зареждайки ви с енергия.

В процес на редуциране на теглото е желателно да увеличите и приема на фибри, които винаги може да си набавите като хранителна добавка или от овесени ядки, моркови, броколи и сливи.

Екстрактът от артишок е нашата последна препоръка, защото спомага за разширяване на кръвоносните съдове, което подобрява циркулацията на кислород и това означава по-малък риск от сърдечно-съдово заболяване. Артишокът има доказани свойства за подобряване на липидния метаболизъм, включително и върху триглицеридите.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ