ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Високо ниво на хомоцистеин: как влияе на сърдечното здраве

Значението на хомоцистеина като рисков фактор ни става все по-познато. Публикувани са множество на брой проучвания, които показват, че хомоцистеинът е предиктор за потенциални здравословни проблеми. Сега е ясно, че повишените плазмени концентрации на хомоцистеин едновременно предсказват и предшестват развитието на сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт. 

Изследване, публикувано в British Medical Journal, показва ясно, че нивото на хомоцистеин в кръвната плазма предсказва повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания при възрастни хора дори по-адекватно от други конвенционални показатели за риск, включително холестерол, високо кръвно налягане или тютюнопушене.

По всички тези въпроси продължаваме с повишено внимание, за да установим как се стига до по-високи нива на хомоцистеин. И по-важното: какви превантивни мерки могат да се приложат, за да не застраши здравето.

Какво е определението за хомоцистеин

Хомоцистеинът е аминокиселина, произведена от организма чрез химическа промяна на аденозина. Аминокиселините са естествено произведени продукти, които са градивните елементи на всички протеини в тялото. 

Нивото на хомоцистеин в кръвната плазма все повече се обсъжда в научните среди като рисков фактор за заболявания от различен характер. Повишените стойности на хомоцистеина се разглеждат като сигнал за потенциални здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и болестта на Алцхаймер.

Сложният метаболизъм на хомоцистеина в тялото е силно зависим от кофактори, получени от витамини. От друга страна, на тези процеси влияе и наличието на дефицити на витамин В6, В12, фолиева киселина, които са свързани с повишени нива на хомоцистеин. Други фактори, за които се смята, че повишават нивата му, са непълноценната диета, лошият начин на живот - особено пушенето и високият прием на кафе и алкохол, някои лекарства (като инхибитори на протонната помпа), диабет, ревматоиден артрит и дисфункция на щитовидната жлеза.

Защо хомоцистеинът може да е вреден

Хомоцистеинът представлява естествена аминокиселина, произведена като част от процеса на метилиране. Той има формулата C4H9NO2S и е производно на протеина, който се намира в кръвната плазма, когато биохимията на тялото е в дисбаланс. Той е хомолог на аминокиселината цистеин, различавайки се с допълнителна метиленова (-СН2-) група. Хомоцистеинът не се получава от диетата, а се биосинтезира от метионин чрез многоетапен процес, който вероятно се случва във всяка клетка на тялото.

Метионинът е аминокиселина, получавана като компонент от диетичния протеин и се съдържа предимно в месото, яйцата, млечните продукти, рибата, някои семена, ядките и други храни. Метионинът се активира до S-аденозилметионин (SAM) от ензима метионин аденозилтрансфераза. 

Циркулиращите нива на хомоцистеин обикновено са ниски поради бързия му метаболизъм по един от двата пътя: кобаламин (витамин В12) и фолат-зависим път на повторно метилиране, който регенерира метионин, или пиридоксален 5 'фосфат (PLP, витамин В6) транс- сулфурационен път, който превръща хомоцистеина в цистеин.

Комплексният метаболизъм на хомоцистеина в тялото е силно зависим от кофактори, получени от витамини, а недостигът на витамин В12, фолиева киселина и витамин В6 са свързани с хиперхомоцистеинемия. 

Причината, поради която хомоцистеинът се натрупва в организма, причинявайки увреждане на клетките и появата на някакво заболяване, е, че процесът на биохимична трансформация не работи правилно, обикновено поради липса на необходимите витамини. 

Ако по тези пътища липсват необходимите витамини и минерали, това може да доведе до опасни нива на хомоцистеин (т.е. натрупването му) и потенциално влошено здраве.

Хомоцистинурия

Хомоцистинурията е открита през 1962 г. от две различни групи изследователи. През 1969 г. д-р Килмър Маккъли съобщава, че децата, родени с генетично заболяване, наречено хомоцистинурия, което води до много високи нива на хомоцистеин, понякога умират в много млада възраст с напреднала атеросклероза в техните артерии. 

Нивата на хомоцистеин в кръвта обаче могат да бъдат повишени по много причини. По-конкретно, тези причини могат да бъдат разделени на тежки генетични причини и други по-леки причини.  

Лекото повишаване на нивата на хомоцистеин (хиперхомоцистеинемия) е често срещано и се наблюдава при около 5% до 10% от цялата популация. При специфични групи хора като алкохолици (поради лош прием на витамини и минерали) или пациенти с хронично бъбречно заболяване това може да е по-често срещан проблем. А има и тежка генетична форма, хомоцистинурия, която е много рядка (0,02%). 

Признаци и симптоми на хомоцистинурия

Хомоцистинурията има съвкупност от признаци и симптоми, които включват:

 • Забавяне на развитието
 • Остеопороза (тънки кости)
 • Зрителни нарушения
 • Образуване на кръвни съсиреци
 • Напреднала атеросклероза или стесняване и втвърдяване на кръвоносните съдове

Повечето хора, които имат високо ниво на хомоцистеин в кръвта, не получават достатъчно фолиева киселина, витамин В6 или витамин В12 в диетата си, както посочихме по-рано. Попълването на дефицитите на тези витамини често помага да се върне нормалното ниво на хомоцистеин, но за целта първо трябва човек да се изследва за недостиг на всеки от тях.

Други възможни причини за високо ниво на хомоцистеин включват:

 • Ниски нива на тироиден хормон
 • Заболяване на бъбреците
 • Псориазис
 • Някои лекарства
 • При фамилна обремененост (когато състоянието се среща в семейството)
 • MTHFR генетична мутация: наличието на високи нива на хомоцистеин може да бъде причинено от генетична мутация, която се наблюдава в ензима MTHFR.

Повишените нива на аминокиселината също са свързани с хронични възпалителни заболявания като цяло и някои чревни разстройства като цьолиакия и болест на Крон. Нивата се увеличават с възрастта и по-високите нива са по-често срещани при мъжете, отколкото при жените. 

Нивата могат да се повишат също при дефицит на естроген и с някои дългосрочни лекарства, включително кортикостероиди. Строгите вегетарианци и вегани също могат да бъдат изложени на риск, както и хора, които са изложени на стрес. 

Както при холестерола, фамилната анамнеза и генетичният състав могат да играят роля в причиняването на повишени нива, както и затлъстяването и липсата на движение. Дори хората с активен, здравословен начин на живот все още могат да бъдат изложени на риск, ако има фамилна анамнеза за високи нива на хомоцистеин или хронично заболяване.

Как се измерват нивата 

Хомоцистеинът се измерва с помощта на обикновен кръвен тест. Ако нивото на хомоцистеин е твърде високо, трябва да го намалите. Това е особено важно, ако имате запушвания в кръвоносните съдове. 

Понякога лекуващият лекар може да подходи с внимателно изчакване. Това означава, че той/тя ще следи внимателно резултатите ви, но няма да предприема стъпки за понижаването му. Тази стратегия е подходяща, ако нямате други основни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и нямате атеросклероза (натрупване на плака в артериите). Ако нивото на хомоцистеин се повиши допълнително, може да се наложи да го намалите.

По ваша преценка може да обсъдите с лекар дали е възможно да имате генетична мутация, свързана с ензима MTHFR, за да ви бъде назначен генетичен тест.

Как мога да понижа високите нива на хомоцистеин

На първо място, яденето на повече плодове и зеленчуци може да помогне за понижаване на нивото на хомоцистеин. Зелените листни зеленчуци като спанак са добри източници на фолиева киселина. Други добри източници на фолиева киселина включват зърнени закуски, леща, аспержи, повечето видове боб и други.

Допълнително за да си осигурите витамините В6 и В12 е добре да консумирате банани, картофи, пилешко месо, някои млечни продукти, телешко месо, обогатени зърнени закуски и други.

Използвани ресурси

Maron BA, Loscalzo J. The treatment of hyperhomocysteinemia. Annu Rev Med. 2009;60:39-54. doi:10.1146/annurev.med.60.041807.123308

Kumar A, Palfrey HA, Pathak R, Kadowitz PJ, Gettys TW, Murthy SN. The metabolism and significance of homocysteine in nutrition and health. Nutr Metab (Lond). 2017;14:78. Published 2017 Dec 22. doi:10.1186/s12986-017-0233-z

Ganguly P, Alam SF. Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease. Nutr J. 2015;14:6. Published 2015 Jan 10. doi:10.1186/1475-2891-14-6

Moretti R, Caruso P. The Controversial Role of Homocysteine in Neurology: From Labs to Clinical Practice. Int J Mol Sci. 2019;20(1):231. Published 2019 Jan 8. doi:10.3390/ijms20010231

Son P, Lewis L. Hyperhomocysteinemia. [Updated 2020 May 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554408/

Azzini E, Ruggeri S, Polito A. Homocysteine: Its Possible Emerging Role in At-Risk Population Groups. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1421. Published 2020 Feb 20. doi:10.3390/ijms21041421

Tinelli C, Di Pino A, Ficulle E, Marcelli S, Feligioni M. Hyperhomocysteinemia as a Risk Factor and Potential Nutraceutical Target for Certain Pathologies. Front Nutr. 2019;6:49. Published 2019 Apr 24. doi:10.3389/fnut.2019.00049

High homocysteine causes cardiovascular disease BMJ 2002; 325 :a doi: https://doi.org/10.1136/bmj.325.7374.0/a

Seshadri, S. et al, “Plasma homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer’s disease”. New England Journal of Medicine, 2002, 346:476-483.

Rugolo, S. et al, “Hyperhomocysteinemia: associated with obstetric diabetes and fetal malformations”. Minerva Ginecologica, 2005, 57:619-25.

Humphrey, L. et al, “Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and meta-analysis”. Mayo Clinic Proceedings, 2008, 83:1203-12.


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ