ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин Д и Витамин Д3 – приятели-помощници за цял живот

Съществуват няколко мастноразтворими витамини. Един от тях е Витамин Д. Той е важен за човека не само защото играе ключова роля при формирането и растежа на костите и зъбите от най-ранна възраст, но и защото ни предпазва от редица заболявания.

Витамин Д и сие

Когато говорим за Витамин Д, трябва да имаме предвид, че става дума за група от витамини. Най-важните сред тях са витамин Д2 и Витамин Д3. Последният още е познат като холекалциферол и се синтезира в кожата под действие на UVB лъчите.

Естественото съдържание на Витамин Д в организма на възрастния човек варира между 30.0 и 74.0 мг/мл, като препоръчителният дневен прием е 0,02 мг за възрастни и 0,10 мг за децата.

Малко история за Витамин Д и Витамин Д3

Любопитен момент от историята на Витамин Д е, че той е открит през 1782 г., но бива изолиран едва преди около век. Именно тогава стават известни превантивната му роля в борбата с рахитоподобните състояния и благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система.

Въпреки че можем да си набавим мастноразтворимия витамин чрез храната (той се среща в рибеното масло, яйцата, черния дроб, кравето масло и мляко, зелето, спанака), в наши дни са често срещани случаите на недостиг на Витамин Д в организма.

Причина за такова състояние могат да бъдат редица обстоятелства – липсата на достатъчно слънце и Витамин Д (особено през есента и зимата), с какви дрехи ходим навън, какъв е хранителният ни режим, както и редица заболявания, които влияят върху усвояванието на мазнините от организма ни.

Колекалциферолът е другото име на Витамин Д3, който е един от най-важните за човешкия организъм. Той се образува под въздействието на слънчевите лъчи, които през някои сезони са недостатъчни. Това налага допълнителен прием на Витамин Д3, за да имаме здрави кости, здраво сърце и стабилна имунна система.

Как работи Витамин Д

За да функционира правилно, Витамин Д се нуждае от помощни вещества – калций, магнезий, цинк, бор и витамините А и К2, които е редно да си набавяме ежедневно чрез спазването на здравословен хранителен режим.

Ниските нива на Витамин Д в човешкото тяло са свързани с редица сериозни заболявания, сред които:

 • Бъбречна недостатъчност
 • Артрит и остеопороза
 • Остеомелация при възрастни
 • Рахит и аутизъм при децата
 • Депреси и деменция
 • Астма
 • Алергични състояния
 • Акне
 • Автоимунни заболявания
 • Алцхаймер и Паркинсон
 • Хипертония
 • Диабет
 • Затлъстяване още в най-ранна възраст
 • Псориазис
 • Високо кръвно налягане
 • Хронична умора
 • Простудни заболявания и вирусни инфекции

В случаи на предозиране с Витамин Д също се наблюдават неблагоприятни състояния. При високи нива на този витамин може да изпитате умора, раздразнителност, главоболие, дехидратация, намален апетит, повръщане, мускулна слабост и др. Предозирането на Витамин Д може да доведе и до образуване на камъни в бъбреците или до бъбречна недостатъчност.

В световен мащаб е доказана изключителната важност на Витамин Д. Неслучайно още с раждането на детето, родителите биват инструктирани да дават ежедневно по капка от този витамин на бебетата си.

По този начин, в тази крехка възраст децата биват предпазвани от развивитие на рахит – състояние, при което се наблюдава нарушаване на структурата на растежните фуги на дългите кости, деформации на черепа и гръдния кош, изоставане в ръста и други.

Приложения при деца и възрастни

Приложението на Витамин Д при децата продължава и през следващите години на израстването му. Научно доказано е, че той активира Т-клетките, които са отговорни за борбата срещу всички заболявания и инфекции в човешкия организъм. Оптималните нива на Витамин Д в организма гарантират по-силна имунна система!

Освен че предпазва от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми и има все повече данни за благотворното му влияние в борбата с няколко типа рак, приемането на Витамин Д ежедневно в оптимална доза въздейства положително и върху настроението. Изследвания сочат, че мастноразтворимият Витамин Д предпазва и се бори с депресиите и е добро средство за по-лесна адаптация на организма при смяна на сезоните.

Няколко думи за Витамин Д3

Според медицински становища, Витамин Д3 е с по-добра усвоимост от Д2 и затова препоръката е винаги да се приема той. Неговата липса се познава по кожни проблеми, отслабен имунитет, депресия, болки в ставите, особено в коленете и врата, при мускулни крампи и схващания.

Референтните стойности на Витамин Д3 са 60-70 nmol/l (25-30 ng/ml) и 40-60nmol/l (16-25 ng/ml) се считат като добри при здрави хора.

Витамин Д3 има ключово значение при нарушена функция на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс и автоимунни заболявания. Според специалисти ендокринолози, Витамин Д3 е много важен елемент за предотвратяване на горните заболявания и постигане на ремисия.

Едно допълнително уточнение е необходимо за Витамин Д – как си взаимодейства той с медикаменти и други минерали?.

Калцият, например, не може да се усвои успешно без Витамин Д и К2. Поради тази причина е добре те да се приемат заедно.

Някои храни, с помощта на които ще си набавите Витамин Д, са сьомга, скумрия, херинга, риба тон, яйца, черен дроб на риба треска.

При всички положения, ако изпитвате някое от гореизброените състояния и не си ги обяснявате, най-добре е да изследвате нивата на Витамин Д и Витамин Д3, за да се установи дали не ви достигат.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ