ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Витамин Д3 – приятел и помощник за цял живот

slance-vitaminD3

Съществуват няколко мастноразтворими витамини. Един от тях е витамин Д. Той е важен за човека, не само защото играе ключова роля при формирането и растежа на костите и зъбите от най-ранна възраст, но и защото ни предпазва от редица заболявания.

Когато говорим за витамин Д, трябва да имаме предвид, че става дума за група от витамини. Най-важните сред тях са витамин Д2 и витамин Д3. Последният още е познат като холекалциферол и се синтезира в кожата под действие на UVB лъчите. Естественото съдържание на витамин Д в организма на възрастния човек варира между 30.0 и 74.0 мг/мл, като препоръчителният дневен прием е 0,02 мг за възрастни и 0,10 мг за децата.

0805p44c-vitamin_d-l
Любопитен момент от историята на витамин Д е, че той е открит през 1782 г., но бива изолиран едва преди около век. Именно тогава стават известни превантивната му роля в борбата с рахитоподобните състояния и благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система. Въпреки че можем да си набавим мастноразтворимия витамин чрез храната (той се среща в рибеното масло, яйцата, черния дроб, кравето масло и мляко, зелето, спанака), в наши дни са често срещани случаите на недостиг на витамин Д в организма. Причина за такова състояние могат да бъдат редица обстоятелства – липсата на достатъчно слънце (особено през есента и зимата), с какви дрехи ходим навън, използваме ли прекомерно слънцезащитен крем, какъв е хранителният ни режим, както и редица заболявания, които влияят върху усвояванието на мазнините от организма ни. Освен това, за да функционира правилно, витамин Д се нуждае от помощни вещества – калций, магнезий, цинк, бор и витамините А и К2, които е редно да си набавяме ежедневно чрез спазването на здравословен хранителен режим.

Ниските нива на витамин Д в човешкото тяло са свързани с редица сериозни заболявания, сред които бъбречна недостатъчност, артрит, остеопороза, остеомелация при възрастните, рахит и аутизъм при децата, депресия, деменция, астма, алергични състояния, акне, автоимунни заболявания, рак, Алцхаймер, Паркинсон, непоносимост към глутен, хипертония, диабет, затлъстяване още в най-ранна възраст, псориазис, високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, както и хронична умора, простудни заболявания и вирусни инфекции. В случаи на предозиране с витамин Д също се наблюдават неблагоприятни състояния. При високи нива на този витамин може да изпитате умора, раздразнителност, главоболие, дехидратация, намален апетит, повръщане, мускулна слабост и др. Предозирането на витамин Д може да доведе и до образуване на камъни в бъбреците и до бъбречна недостатъчност.

В световен мащаб е доказана изключителната важност на витамин Д. Неслучайно още с раждането на детето, родителите биват инструктирани да дават ежедневно по капка от този витамин на бебетата си. По този начин, в тази крехка възраст децата биват предпазвани от развивитие на рахит – състояние, при което се наблюдават нарушаване на структурата на растежните фуги на дългите кости, деформации на черепа и гръдния кош, изоставане в ръста и др. Приложението на витамин Д при децата продължава и през следващите години на детето. Научно доказано е, че витаминът активира Т-клетките, които са отговорни за борбата срещу всички заболявания и инфекции в човешкия организъм. Оптималните нива на витамин Д в организма гарантират по-силна имунна система!

Освен, че предпазва от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми и има все повече данни за благотворното му влияние в борбата с няколко типа рак, приемането на витамин Д ежедневно в оптимална доза, въздейства положително и върху настроението ни. Изследвания сочат, че мастноразтворимият витамин предпазва и се бори с депресиите и е добро средство за по-лесна адаптация на организма при смяна на сезоните.

Препоръчани продукти

 

0 Коментара

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*