ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин Б12 - случайно да ти липсва?

Витамин Б12 – повелителят на червените кръвни телца, най-добрият приятел на паметта, месията за депресията и тревожността… ужасът на всеки веган. Едва ли има някой, който да не е чувал за този комплексен витамин - особено днес, когато дефицитът му е по-разпространен от магазините за здравословно хранене. Липсата на витамин Б12 се проявява най-вече с признаците на анемия (мегалобластна или пернициозна), като по-ранните симптоми са свързани по-скоро с разстройване на нервната система: преумора, отслабени памет и концентрация, мускулни спазми или болки, лошо настроение и тревожност, които евентуално довеждат до депресия.

Кога би настъпил дефицит на витамин Б12?

От семейството на витамините Б, кобаламинът (витамин Б12) е единственият водоразтворим витамин, който се натрупва в тялото. Той се съхранява в черния дроб и при дефицити се използват запасите му. Разбира се, количеството му в черния дроб нито е неограничено, нито е подсигурено. Много често причините за развитието на дефицит се крият в невъзможността на тялото да го абсорбира по ред причини. Как е възможно да запазим нещо за „черни дни“, ако въобще не можем да достигнем до него?

Другото важно нещо за витамин Б12 е, че той се синтезира по доста специфичен начин – чрез микроорганизми с помощта на 30 специални ензима. Това е сложен процес, който се среща във функционирането само на представителите от животинския свят. Растенията нямат нужда от витамин Б12 и затова нямат необходимите условия за синтеза му. Това е основната причина, поради която само храната от животински произход (особено черният дроб) е подходяща за набавянето на витамин Б12.

Ако си веган, вегетарианец, фрутарианец, суровоядец, следваш принципите на макробиотичното хранене, храниш се по-често с пакетирана храна и полуфабрикати, или страдаш от стомашно-чревни и/или автоимунни заболявания (целиакия, лупус, болест на Грейвс и др.), е добре да обмислиш идеята за допълнителен прием на витамин Б12 под формата на хранителна добавка. Повярвай ни… това може да спаси живота ти!

Важни функции и вреди при липса на витамин Б12

Витамин Б12 ни е необходим, за да имаме здрави кръвни клетки. Като коензим, той се закрепя за ензимите преди те да са активирали метаболизма на мастните киселини и аминокиселините. Освен това витамин Б12 превръща хомоцистеина в метионин, който след това се трансформира в S-аденозил-L-метионин (SAMe) – съединение, необходимо за регулацията на нервните сигнали, което директно повлиява настроението, пречиства черния дроб и облекчава симптомите на заболяването остеоартрит.

Една евентуална липса на витамин Б12 в организма води до нарушено производство на миелин – веществото, което изгражда обвивките на нервите (миелинова обвивка). Това води до разстройство на нервната система. Когато става дума за неврологични проблеми, всички останали витамини от групата Б също са преки участници: Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин), Б3 (ниацин), Б5 (биотин), Б6 (пиридоксин), Б9 (фолиева киселина). Целият Б комплекс има специфично въздействие върху мозъчните клетки и липсата, на който и да е от тях води до развитието на неврологични и психологични проблеми.

Разновидности на кобаламина (витамин Б12)

Цианокобаламин

Най-разпространената вариация на витамин Б12 е цианокобаламинът - под формата на таблети. Това е най-евтината и най-достъпната суровина. В същото време е най-неподходящата. Цианокобаламинът не се среща в природата – той е синтетичен. Както името му подсказва, той съдържа една молекула цианид, който е познат на широката аудитория като силно токсичен елемент. Разбира се, приемът на добавки с цианокобаламин няма да предизвика интоксикация, защото количеството на цианида е минимално. Въпреки това, организмът трябва да се пречисти от него и го прави – чрез мощния антиоксидант глутатион. Но струва ли си да хабиш антиоксидантите си именно за тази биохимична реакция?

Хидроксокобаламин

Хидроксокобаламинът е химично съединение близко по структура до кобаламина. Бактериите в стомашно-чревния тракт го преобразуват в удобен за използване витамин Б12. В животинските продукти витамин Б12 се среща като хидроксокобаламин.

Най-често се използва под формата на инжекции, за да се избегне пътя на храносмилателната система, ако има установена неспособност на организма за усвояване на витамина. Друга подходяща форма на хидроксокобаламина е интраназалната. При нея витаминът се усвоява бързо и лесно чрез носната лигавица. Хидроксокобаламинът се използва и при лечение на отравяне с цианид.

Метилкобаламин

Метилкобаламинът е лесно усвоима форма на витамин Б12, защото не изисква преобразуване – той веднага влиза в действие. Тази специфична форма на Б12 е особено важна за нервната система – подобрява съня, зрението, захранва организма с енергия. И тъй като влияе на циркадния ритъм, той повлиява регулацията на секрецията на кортизол. Изследвания показват, че именно тази форма на кобаламина понижава успешно нивата на хомоцистеин, предпазвайки организма от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Метилкобаламинът се среща под таблетна и интраназална форма.

Дефицитът на витамин Б12 е един от най-коварните. Той започва да се усеща чак когато се превърне в хроничен, а и началните му фази могат да се объркат с дефицита на магнезий. Направи дисекция на начина си на живот и хранене – замисли се дали наистина си набавяш достатъчно витамин Б12 и си изгради план за действие!

Твоето здраве е в твоите ръце!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ