ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин D може да активира имунен отговор срещу туберкулоза

Ново изследване, разкриващо механизмите, които стоят зад това как витамин D помага за борбата с туберкулозата, ще предостави обосновка за клинични изпитвания, за да се тества дали добавката на „слънчевия витамин” може да помогне в борбата с болестта при най-уязвимите групи от населението.

Изводите от изследването ще проправят пътя за клинични изпитвания, за да се тества дали витамин D може да намали риска от туберкулоза в уязвими групи от населението.

Отдавна е известно, че витамин D играе важна роля в отговора на организма към туберкулоза (TB). Учените подозират, че витаминът има благоприятен ефект, тъй като променя на някои имунни функции, но процесите, които стоят зад тези ефекти остават неизвестни. Досега.

Докато пишат за списание Science Translational Medicine, международен екип от учени изследва механизмите, които определят способността на имунната система да убива или да задържа растежа на патогени като M. Tuberculosis – бактериите, причиняващи туберкулозата. Те откриват, че витамин D – когато е в подходящи нива – играе съществена роля при активиране на пълен имунен отговор към TB, като помага както на вродената, така и на адаптивната имунна система да работят заедно, за да се борят с инфекцията.

„През вековете витамин D е бил използван при лечението на туберкулоза", отбеляза главният изследовател на проучването Марио Фабри от Университета в Кьолн, Германия. Той добави, че традиционно санаториумите, предназначени за болни от туберкулоза, са били позиционирани на слънчеви места, защото изглежда това помогало на пациентите, „никой обаче не знаел защо това е така”.

Авторите заявиха, че техните констатации „подчертават важността от поддържането на адекватни количества витамин D във всички човешки популации – независимо дали по естествен път или чрез добавки, за поддържане на вродения и на придобития имунитет срещу инфекции."

"Във време, когато се появяват резистентни форми на туберкулоза, познанието за това как естествено да се подобрят вроденият и придобитият имунитет чрез витамин D може да бъде много полезно", каза съавторът Бари Блум, професор на общественото здраве в Harvard School of Public Health.

Tуберкулозата и витамин D

Според Световната здравна организация (СЗО), потенциално фаталното заболяване на белия дроб туберкулоза се очаква да доведе до 1,8 милиона смъртни случая годишно, като засегне особено хората с понижен имунитет, например ХИВ-заразените лица.

Освен хората с понижен имунитет, известно е, че хората с по-тъмна кожа традиционно имат по-висока чувствителност към туберкулоза – някои области в Африка са с най-високи нива на инфекцията в световен мащаб. Наскоро СЗО съобщи, че 8,8 милиона души са заболели от TB през изминалата година, около една четвърт от тези случаи са в Африка, а 40% в Индия и Китай.

Много изследователи смятат, че това може да се дължи отчасти на кожния пигмент меланин, който се среща в по-голямо количество в тъмната кожа. За него се знае, че предпазва тялото от усвояването на ултравиолетови лъчи, но и намалява производството на витамин D.

Детайли от проучването

Фабри и колегите му открили, че витамин D «подканва» адаптивните имунни клетки (Т-клетки) да освобождават молекула, наречена интерферон-гама, което предизвиква комуникация между клетките и ги насочва, за да атакуват нахлуващите туберкулозни бактерии. Това активира и вродените имунни клетки (макрофаги), за да атакуват нахлуващите туберкулозни бактерии и да освобождават антимикробни молекули, наречени кателицидин.

Въпреки това, активирането на имунната и адаптивните реакции изисква достатъчни нива на витамин D, за да бъде той ефективен, съобщават изследователите. Те отбелязват също, че не всеки разполага с достатъчни количества от витамина, за да предизвика имунна реакция към инфекцията.

Изследователите тествали серум, взет от кръвни проби при здрави хора със и без достатъчно количество витамин D. Те установили, че имунният отговор не е предизвикан в серума с по-ниски нива на витамин D. Но когато на серума с дефицит на витамин D добавили достатъчно количество от витамина, ефективният имунен отговор се активирал, казаха те.

Екипът учени открил 85% намаление на туберкулозните бактерии, образуващи колонии в човешките клетки макрофаги, които са били ефективно лекувани с интерферон-гама при наличието на достатъчно витамин D.

„Тези заключения предоставят първото надеждно обяснение за това как витамин D подпомага придобития Т-клетъчен имунитет, който ни предпазва от инфекции, и в частност – от туберкулоза ", каза професор Робърт Модин от UCLA – старши автор на новото изследване.

Той допълни, че следващата стъпка ще бъде да започнат клинични изпитвания, за да се прецени дали витамин D повишава съпротивата към туберкулоза и други подобни инфекции.

Източник: Science Translational Medicine

Volume 3, Issue 104, Pages 104 – 102

"Vitamin D is Required for IFN-γ Mediated Antimicrobial Activity of Human Macrophages"

Автори: M. Fabri, P.T. Liu, S. Realegeno, S.R. Krutzik, M. Schenk, P.A. Sieling et al

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ