ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин D може да намали развитието на депресия при жените

Автор: Стивън Даниълс, 31 август 2011
Източник: American Journal of Clinical Nutrition

Разпространението на депресивните симптоми било с 21% по-ниско при жени с дневен прием на витамин D повече от 800 Международни Единици (International Units, IU) на ден, в сравнение с други, чийто дневен прием бил по-малък от 100 IU. Тези открития бяха наскоро публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Резултатите от това изследване се базират на данни от 81 189 участнички от Женската Здравна Инициатива (Women’s Health Initiative, WHI).

Ръководени от Джоан Мансън от Харвард, изследователите добавят, че очевидната полза от витамин D била първоначално свързвана с приема на витамина чрез храната, а в добавка от допълнителен витамин D налице били и по-добри резултати.

Изследователите планират и бъдещи проучвания, за да установят дали повишаването на нивата на витамин D могат да предотвратят или да лекуват депресията, или и двете.

Витаминът

Витамин D се свързва с два биологично неактивни предшественика – D3, познат също като холекалциферол, и D2, познат като ергокалциферол. Този, произвеждан от кожата при излагането на UVB радиация (290–320 nm), се смята, че е по-биоактивен.

И двата предшественика D2 и D3 биват преработени в черния дроб и бъбреците в 25(OH)D и в 1,25-дихидроксивитамин D (1,25(OH)2D) – биологично активни форми, които са строго контролирани от организма.

Докато нашият организъм произвежда витамин D от излагане на слънчева светлина (UV-B радиация с дължина на вълната между 290–315 nm), то нивата в някои северни страни са толкова ниски по време на зимните месеци, че тялото изобщо не произвежда витамин D. Това означава, че вземането на хранителни добавки, както и обогатените храни са най-добрият начин да се увеличи приемът на витамин D.

Детайли от проучването

Д-р Мансън и нейните колеги провели подробно проучване и изследвали перспективите на приема на витамин D и депресията. Приемът на витамина бил измерен в началото на изследването, като използвали въпросници относно честотата на хранене и употребата на хранителни добавки. Симптомите на депресия били тествани по установена скала, като се взимала предвид употребата на антидепресанти.

Резултатите показали, че в добавка към 21% намаляване на разпространението на депресивните симптоми при прием над 800 IU могат да се прибавят и още 20% снижаване на риска. Как?

Когато изследователите ограничили своите изчисления само върху жени без риск от депресия, то с още 20% се намалила опасността от развитието й и то при дневен прием на витамин D чрез храната 400 IU.

„Общо казано, нашето изследване подкрепя възможна обратна връзка между витамин D, приеман чрез храната, и депресивните симптоми при жени след менопаузата”, заключават те.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ