ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин D може да подсили здравето на пикочните пътища

В ново проучване, проведено в Швеция се отбелязва, че поддържането на достатъчни/адекватни нива на Витамин D, може да засили имунната реакция на организма и да предпази пикочните пътища от инфекция.

Констатациите, публикувани в Public Library of Science One (PloSONE) допълват, че Витамин D спомага за производството на антимикробния пептид, наречен cathelicidin в пикочните пътища и постигането на местна специфична защита.

„ Това може да направи използването на  [25-hydroxyvitamin D3(25D3)] в ефективен и безопасен начин за активиране на ендогенната антимикробна реакция в  мястото на инфекцията.”, посочват изследователи от Каролинския институт и Каролинската университетска болница в Стокхолм. „ Определянето статуса на Витамин D индивидуално при всеки пациент с анамнеза инфекция на пикочните пътища, може да бъде от значение за оценяване способността им да отблъскват навлизането на бактерии.”

„Хранителните добавки могат да възстановят точните нива на Витамин D и по този начин да спомогнат епитела на пикочния мехур да е подготвен с по-силен и бърз имунен отговор при навлизане на бактериите в пикочния мехур.”

Витамин D

Витамин D е свързан с два биологично неактивни предшественика – D3, известен като холекалциферол, и D2, познат също като ергокалциферол. Първият, който се образува в кожата при излагане на UVB радиация (290 до 320 нанометра), се счита за по-биоактивен. И двата – D3 и D2 се хидроксилират в черния дроб и бъбреците и формират 25-хидроксивитамин D(25(ОН)D), неактивната „складирана” форма, както и 1,25 дихидроксивитамин  D(1,25(OH)2D),  биологично активната форма, която е строго контролирана от организма.

Производството на Витамин D в организма ни се осъществява при излагането  на слънчева светлина. В някои северни страни, обаче тя е толкова слаба през зимните месеци, че пракически телата ни не проивеждат Витамин D. Ето защо хранителните добавки и обогатените храни се считат от мнозина за най-добрия начин за набавяне на Витамин D.

В подкрепа запазването на необходимото равнище на Витамин D в организма, учените отдават появата на утайка или обострена остеопения, остеопороза, мускулна слабост, счупвания, често срещани ракови заболявания, автоимунни заблявания, инфекциозни и сърдечно-съдови заболявания при възрастното население,  на недостатъчност от Витамин D. Съществуват и някои доказателства, че Витамин D може да ограничи появата на някои видове рак и диабет тип 1.

Ползата от слънчевата светлина и запазване необходимото равнище на Витамин D, според новото изследване, обхваща и поддържане здравето на пикочните пътища, за което традиционно се ползват сок от червена боровинка и екстракти.

Информация за изследването

Учените от Стокхолм анализират нивата на Витамин D в кръвта на 22 жени в менопауза и 6 в предменопауза. Допълнително са наблюдавани още осем жени на средна възраст от 62 години.  На последните е предписан прием от  2000 UI на ден 25D3 ( Recip, Meda Pharmaceuticals) за период от 12 седмици. Пет от пациентките завършват опитите.

Измерванията на шведските изследователи установяват наличие на  1,25 (ОН)2D в културите от клетките на пикочния мехур. Това показва, че клетките на пикочния мехур са в състояние да произвеждат витамина в активната му форма.

Резултатите от опитите с добавки показват, че 1,25-хидроксивитамин  D3 в тях се асоциира като причина за проявяването на cathelicidin при биопсии на пикочния мехур, по време на които последния  е изложен на Е. coli.

„Тук ние показваме, че приемът на 25D3  през устата чрез добавка от здрави жени в менопауза, подготвят тъканта на пикочния мехур за противодействие на E.coli инфекции, чрез нарастване производството на cathelicidin при бактериален контакт.”, подчертават учените.” Локално,25D3 се превръща в 1,25D3 в епителните клетки на пикочния мехур, свързва се с Витамин D рецептора, което води до […..] синтез на cathelicidin.”

„Нарастването на производството на свой ред увеличава пряко антибактериалния ефект върху уропатогенните E.coli”, добавят учените.

Алтернативата – антибиотици

„В светлината на все по-развиващата се резистентност към антибиотиците, използвани срещу инфекции на пикочните пътища, се налага необходимостта от нови стратегии в лечението.”, подчертават учените. „ Нашите резултати показват, че Витамин D може да стимулира увеличаването на производството на антимикробния пептид cathelicidin. Чрез активирането му с Витамин D се постига локален ефект.”

„ Така може да се предложи селективно и специфично лечение при патогени, без да се причиняват смущения на микробите в други части на тялото.”

Източник: PLoS ONE

5(12): e 15580.doi:10.1371/journal.pone.0015580

“ Vitamin D Induction of the Human Antimicrobial Peptide Cathelicitin in the Urinary Bladder”

Автори: O.Hertting, A.Holm, P.Luthje, H. Brauner, R. Dyrdak,  и др.

Коментар от: Стивън Даниелс, 05.01.2011

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ