ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин Д3 (Холекалциферол) е необходим повече от всякога през зимата

Една от първите асоциации, които човек прави, чувайки за Витамин Д е, че се дава под формата на капки на новородените, за да ги предпази от рахит. 

Истината е, че Витамин Д е важен колкото за малките бебета, толкова и за по-големите деца и възрастните, особено през зимните месеци. Това е така, защото през лятото човешкият организъм си го набавя чрез кожата от слънчевите лъчи, докато през зимата липсата им често води до неговия дефицит в тялото.

Какво представлява Витамин Д3 и как се синтезира

Витамин Д3 е мастноразтворим витамин, част от съединението на Витамин Д, в което се включват още витамини Д2 и Д1. Д3 е познат още като „слънчевият витамин“ заради способността на човешкото тяло да го синтезира през кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи (UVB) на слънцето. 

Смята се, че съвременният начин на живот, в който прекарваме по-голямата част от времето си на закрито, е една от причините за масовата липса на Витамин Д3 в кръвта на хората. Според изследванията между 60 и 80% от европейците са с дефицит на Витамин Д3, а според данни от 2012 г., над 76% от българите са с по-ниски от нормалните нива на витамина в кръвта.

Защо през зимата страдаме повече от липсата на Витамин Д3

В България и в другите страни от тази географска ширина слънчевите лъчи, които ни позволяват да синтезираме Д3 – UVB – могат да достигнат до телата ни само през пролетта и лятото. Между септември и април слънцето е прекалено ниско и ултравиолетовите лъчи почти не достигат Северното полукълбо. Поради тази причина, особено през зимата, ние имаме нужда да си приемаме Витамин Д3 чрез други източници. 

Кое прави Витамин Д3 толкова важен

Витамин Д3 е пряко отговорен за имунната система и за стотици процеси, които протичат в тялото ни. Един от най-важните от тях е, влиянието му върху изграждането на защитните механизми при борбата с инфекции и хронични възпаления. 

Освен това холекалциферолът, което е една от формите на витамин Д, произвежда повече от 200 антимикробни пептида, един от които е кателицидин. Той е естествено срещан антибиотик с широк спектър на действие, което обяснява и защо Витамин Д3 има толкова голямо значение при борбата с грипа и простудите. 

Какви са нормалните нива на Витамин Д3 в организма

Нормалните нива на Витамин Д3 в кръвта са между 30.0 и 74.0 ng/ml. Техните по-ниски стойности правят организма по-малко устойчив на вирусни инфекции и различни други заболявания.

Какви са симптомите на дефицит на Витамин Д3

Витамин Д3 се усвоява от тялото изключително бързо, затова трябва приемът му да се поддържа постоянно в организма. Недостатъчното количество Д3 в кръвта може да доведе до:

 • рахит при бебетата (изоставане в растежа и костни деформации);
 • намаляване здравината на костите и тяхната по-лесна чупливост;
 • болки в костите;
 • недобро функциониране на имунната система и разрушаване на защитните бариери на организма;
 • мускулна слабост;
 • покачване на телесното тегло;
 • проблеми с когнитивната система;
 • астма;
 • високо кръвно налягане;

До какви други заболявания може да доведе дефицитът на Д3

През последните няколко години се изследва усилено как ниските нивата на Д3 част от причините за различни заболявания. След проведените изследвания учените доказват, че дефицитът на този така важен витамин води до диабет от II тип, депресия, заболявания на сърдечно-съдовата система, туморни образувания на гърдата, панкреаса и дебелото черво, дори до наднормено тегло. 

Освен това е доказано, че поддържането на нормални нива на Витамин Д3 е добра превенция срещу автоимунни заболявания като псориазис например.

Кои са най-рисковите групи хора, които страдат от липса на Витамин Д3

Най-често дефицит на Витамин Д3 се среща при:

 • бебетата;
 • бременните жени и тези, които кърмят;
 • възрастните хора;
 • хората, които работят на закрито.

Как Витамин Д3 подсилва имунната система през зимата

Във времето на вирусните инфекции, Витамин Д3 подпомага имунния отговор на организма, тъй като играе важна роля за нормалната работа на почти всички клетки. 

Според изследване, направено с 247 деца, приемът на Витамин Д3 през зимните месеци, допринася за значително по-малкият брой на заболяванията при тези деца, тъй като стимулира добрата работа на имунната система.

Освен това, холекалциферолът е отговорен и за нормалната функция на мозъка, като засилва мисловните процеси и енергията. 

Има ли как да си набавим достатъчно Витамин Д3 през зимата

Витамин Д3 можем да си набавим освен чрез слънчевите лъчи и чрез храната. Той се съдържа най-вече в мазните риби – сьомгата, сардините, скумрията, както и в яйцата и черния дроб. Хората, които не ядат риба и животински продукти, могат да си набавят Витамин Д3 и от диворастящи гъби. 

За съжаление обаче, чрез храната няма как да доставим необходимите ежедневни количества на много вещества, нужни на организма. Поради тази причина лекарите препоръчват особено през зимния сезон да приемаме допълнително Витамин Д3 като хранителна добавка. 

Какви са ползите от допълнителен прием на Витамин Д3

Както вече казахме, Витамин Д3 е изключително важен за имунитета ни, особено през зимата, когато сме атакувани от множество вируси. Но ползите от Д3 не спират дотук. Други предимства са:

 • подобряване синтеза на калций за здрави зъби и кости;
 • регулиране на теглото;
 • справяне с депресията и лошото настроение;
 • подпомагане на сърдечно-съдовата система;
 • поддържане нормалните нива на половите хормони;
 • здравина и издръжливост на мускулите;
 • добро зрение;
 • доброто състояние на нервната система.

И за финал, тъй като Витамин Д3 е мастноразтворим витамин, не забравяйте, че е най-добре да го приемате като хранителна добавка заедно с богата на мазнини храна. Така ще направите усвояването му от организма по-лесно и пълноценно.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ