ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин Е и Селен – полезни вещества с имуномодулиращо и антиоксидантно действие при алергии

Алергиите са наболял проблем в съвремието, от който страдат все повече хора. Справянето с тях невинаги е лесно или бързо, въпреки че съществуват редица начини за ефективно въздействие в тази посока. Но освен директното решаване на проблемите с алергиите, е важно да се действа и в един друг аспект - елиминиране на риска за обостряне или повторно активизиране на алергиите и съпровождащите ги симптоми. А това най-ефикасно се случва чрез имуномодулация и подсилване антиоксидантната защита на организма. В тази посока помагат две вещества, от които по принцип тялото има жизненоважна необходимост. Това са Витамин Е и Селен. Какво представляват те и как въздействат положително върху алергиите ще ви разкажем в статията.

Витамин Е – основни ползи за здравето

Витамин Е е активен антиоксидант, който способства за правилното функциониране на организма. Като основни негови функции могат да се посочат поддържане здравето на кожата, осигуряване на добро състояние на зрението, подкрепа на имунната система. По естествен начин той може да се набави чрез консумацията на различни растителни масла, ядки, зърнени култури, семена, както и чрез хранителни добавки като Акти Е Натурал.

Селен - основни ползи за здравето

Селенът е микроелемент, който способства за правилната работа на имунната система, поддържане на хормонален баланс и други важни функции. Той, едновременно с това, е своеобразен блокер, който не позволява увреждания на тъканите и на клетките. На тялото може да бъдат осигурени оптимални количества селен чрез консумация на риба, месо, яйца, а в особено големи количества се съдържа в бразилския орех. Тези орехи са богати и на други микроелементи, витамини и есенциални мастни киселини.

Алергиите и ролята на Витамин Е и Селен при тяхното контролиране

Едни от най-често срещаните алергични заболявания на глава от населението са астмата и алергичен ринит. Те са здравословни проблеми, които засягат милиони хора по света. При тези две алергични състояния, в имунните отговори участват Т-хелпер от тип 2. Това са клетки, които реагират на различни дразнители и сигнали от околната среда и провокират взаимодействие между самите клетки и имунната система. Това тяхно действие може да се определи като имуномодулиращо и антиоксидантно. 

Същото това действие имат Витамин Е и селенът. Когато Витамин Е и селен се комбинират, а едновременно с това е активирано действието на Т-хелпер клетките от съответния тип, се създават идеални условия за контрол на алергичните медиатори и симптомите както при алергичен ринит, така и при астма. По този начин се намалява белодробното възпаление, редуцира се секрецията на слуз от дихателните пътища и се отварят запушените бронхи, като и трите са сравнително тежки проявления на посочените заболявания.   

Имуномодулиращо и антиоксидантно действие на Витамин Е

Както вече беше споменато, научно доказано е, че витамин Е има свойството да модулира имунната система, или казано по друг начин, притежава имуномодулираща функция. Тази функция върви ръка за ръка с антиоксидантното действие на витамина, което се проявява благодарение на защитния ефект срещу окисляването, който той осигурява на организма. Тези две действия на така значимия за нас витамин способстват за редуциране на чувствителността и засилване на имунния отговор, когато тялото е подложено на бактериална или вирусна атака. Едновременно с това, витамин Е намалява значително оксидативния стрес, благодарение на което клетките разгръщат пълния си капацитет за борба с негативни влияния от различно естество.

Интересен е механизмът на алергичната реакция при алергичен ринит (сенна хрема). Ринитът се причинява от реакция на свръхчувствителност, медиирана от специфичен имуноглобулин E (IgE) в отговор на алергени, които са попаднали в лигавицата на дихателните пътища и се свързват със сензитизираните имунни клетки, наречени мастоцити. Специфичните реакции, които протичат след това, водят до освобождаването на алергични и възпалителни биохимични медиатори, съхранявани в предварително образуваните гранули на мастоцитите, и насърчават отделянето на левкотриени и други провъзпалителни цитокини.

На достъпен език това означава, че при алергичен ринит се задействат множество реакции, които водят до познатите симптоми като кихане, кашляне, течащ и запушен нос, сълзене на очите, сърбеж и други.

Окислителните агенти, произведени по време на гореспоменатите реакции, могат да увеличат степента на увреждане на тъканите и да създадат сложни обстоятелства в човешкия организъм. Според някои учени антиоксидантите могат да осигурят защитна роля или терапевтичен ефект при алергичен ринит. Витамин Е, най-разпространеното липоразтворимо антиоксидантно съединение в човешкото тяло, може да бъде от полза поради своето имуномодулиращо и антиоксидантно действие. 

Имуномодулиращо и антиоксидантно действие на Селен

Селенът има специфичен биологичен механизъм на действие, който го превръща в антиоксидант. Същевременно селенът е един от най-мощните активни имуномодулатори. Според учените, той дори е способен да модулира ендогенната активност на антиоксидантните ензими. И именно благодарение на това си свойство, селенът играе важна роля в биологичната и антиоксидантна защитата на клетките, защитава от оксидативен стрес и увреждане на тироидната жлеза. 

Какво се случва при недостиг на Витамин Е и Селен

Когато се стигне до недостиг на Витамин Е и/или селен, това може да не се усети веднага, но има типични симптоми при двата дефицита. В частност липсата на селен се забелязва в промяната на съня, апетита, теглото, настроението. Могат да се появят проблеми с щитовидната жлеза, които да се разпознаят в промяната на хормоналния баланс. Нерядко се наблюдава нарушение на сексуалната функция, усещат се умора и мускулна слабост. 

От друга страна, липсата на Витамин Е в тялото има проявления като зрителни нарушения, неразположение от общ вид, затруднения в ходенето и координацията, мускулни болки и слабост. Въпреки че симптоматиката при дефицита на витамин Е и при дефицит на селен може да се припокрива, трябва да се отбележи, че те не са взаимозаменяеми и дефицитът на единия елемент не може да се балансира с прием в по-големи количества на другия елемент. Важно е и витаминът, и микроминералът да присъстват в тялото в оптимални количества, за да осигурят правилното функциониране на всички свързани органи и системи. 

С грижа за нивата на Витамин Е и Селен в организма

Всичко казано до тук дава ясна представа за значението на селена и витамин Е в борбата с алергиите, в това число с ринита и астмата. Тези две вещества са важни инструменти за справяне с нелеките алергични реакции, които влияят пряко и косвено на качеството на живот. 

За да не се допуска недостиг на селен, отлично превантивно решение е прием на хранителните му източници, както и на хранителната добавка Акти Селен. Бъдейки изцяло натурално средство, добавката представлява органичен екстракт от семена на черен синап. Продуктът се усвоява бързо и лесно от организма. Той способства за намаляване нивата на ТАТ и МАТ при автоимунни заболявания, защитава от някои злокачествени заболявания, подобрява кръвния поток и имунитета, увеличава дълголетието, подобрява фертилността, помага за намаляване на симптомите при астма. 

При недостиг на Витамин Е или като профилактично решение, за оптимални количества може да се приема Акти Е Натурал. Продуктът съдържа оптимални количества натурален Витамин Е, който е извлечен от биологично отглеждан слънчоглед без соя. Всяка капсула осигурява 330 мг. или 400 IU (международни единици) Д-алфа токоферил сукцинат, който се абсорбира бързо от организма, след което го подпомага в поддържането на нормални нива на холестерола, добри когнитивни функции, защитава го от оксидативен стрес и спомага за увеличаване нивата на фертилността. Едновременно с това спомага за добро зрение, отлична сърдечна дейност, за имунната функция и действа като бариера срещу възпаления и злокачествени образувания.

Вече със сигурност е ясно, че селенът и витамин Е са не просто важни, а жизненоважни за нормалното функциониране и крепкото здраве на човешкото тяло. Без тях то не може да е в оптимална кондиция и да поддържа хомеостаза. За разлика от много други елементи и витамини, липсата на селен и/или на витамин Е има видими проявления и носи след себе си неблагоприятни последици. Поради това е нужно да си ги набавяме в достатъчни количества, най-добре от хранителни източници, в които се съдържат естествените форми на витамините и минералите. А при нужда от допълнителни количества в тази нелека задача на помощ идват Акти Е Натурал и Анти Селен - изцяло натурални, полезни и без животински алергени хранителни добавки. 

Използвани източници

1. Baraboi, V.A, Shestakova, E.N. (2004). Selenium: the biological role and antioxidant activity. Ukrains'kyi Biokhimichnyi Zhurnal (1999 ), 01 Jan 2004, 76(1):23-32 

2. Barciela, J. et al. (2008) A brief study of the role of Selenium as antioxidant. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry 7(7):3151-3155

3. Lewis, E.D. et al (2019). Regulatory role of vitamin E in the immune system and inflammation. IUBMB Life. 2019 Apr; 71(4): 487–494.

4. Walker, J.A., McKenzie, A.N.J (2018), TH2 cell development and function, Nature Reviews Immunology volume 18, p121–133

5. Effects of vitamin E and selenium on allergic rhinitis and asthma pathophysiology https://doi.org/10.1016/j.resp.2020.103614 

6. Meyer, R., De Koker, C., Dziubak, R. et al. A practical approach to vitamin and mineral supplementation in food allergic children. Clin Transl Allergy 5, 11 (2015). https://doi.org/10.1186/s13601-015-0054-y 

7. Hariharan, S., Dharmaraj, S. Selenium and selenoproteins: it’s role in regulation of inflammation. Inflammopharmacol 28, 667–695 (2020). https://doi.org/10.1007/s10787-020-00690-x

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ