ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин Е за здрава имунна система, кожа и анти-ейдж ефект

Кожата е най-големият човешки орган, който има множество различни функции – защитна, регулаторна, имунна и други. Благодарение на кожата си можем да се наслаждаваме на приятните ефекти от слънчевите лъчи, но трябва да сме изключително предпазливи, тъй като те могат да бъдат и опасни за здравето. Отново благодарение на кожата се предотвратява загубата на влага, помага за регулиране на телесната температура, детоксикацията и нивата на хидратация в организма. А запитвали ли сте се от какво има нужда вашата кожа, за да бъде силна и постоянна в отблъскването на патогени и защитата от механични въздействия? Темата е много интересна и след като част от вас проявиха интерес към нея, подготвихме подробен материал за един конкретен витамин, който има много специално отношение към кожното здраве. 

Защо витамин Е е толкова важен за кожата

Ако можехте да наемете „армия“, която да защитава кожата ви от всички потенциални вреди, пред които се изправяте всеки ден: замърсяване, оксидативен стрес, недостатъчна хидратация, UV лъчи и други, със сигурност бихте го направили. Хиалуроновата киселина, глицинът и колагенът може да са от голяма полза в борбата с факторите от заобикалящата ни среда, но групата съединения, наречени „антиоксиданти“ имат невероятната сила да защитават и възстановяват здравината и красивия външен вид на кожата. Днес ще обърнем специално внимание на витамин Е, който е един от най-мощните естествени антиоксиданти.

Концентриран в себума - вещество, произведено от мастните жлези, и в мембраните на кожните клетки и „лепилото“ на основата на липиди, което ги задържа, витамин Е има уникалната способност да поддържа целостта, красотата и тена на кожата . Консумирайки храни богати на хранителни вещества и използвайки продукти, които съдържат витамин Е перорално или директно върху кожата, вие активно защитавате и подхранвате този невероятен човешки орган.

Какво прави витамин Е?

Витамин Е всъщност включва семейство от осем различни съединения. Въпреки това, тялото може да използва само естествената форма - D-алфа-токоферол. Човешкото тяло се нуждае от витамин Е, за да произведе достатъчно количество нови червени кръвни клетки. Витаминът също влияе върху функцията на тромбоцитите, като предотвратява образуването на кръвни съсиреци и допринася за поддържане еластичността на кръвоносните съдове. 

Витамин Е е силен антиоксидант, който помага да се предпазите от потенциално увреждащите химикали, наречени „свободни радикали“. Свободните радикали са нестабилни молекули, които се образуват като странични продукти от нормалните метаболитни процеси, протичащи в организма. Свободните радикали също могат да се образуват в кожата и очите, когато сте изложени на слънчева светлина, затова и слънцезащитата е толкова важна – дали като лосион за слънце или под формата на очила, които да защитят очите ви. Свободните радикали могат да увредят клетъчните мембрани и ДНК, като потенциално нарушат целостта на клетките и ускоряват процеса на стареене. 

Какво се случва, когато осигурите на тялото си витамин Е

Анти-ейдж действие

Когато кожата е изложена на ултравиолетова светлина, замърсен въздух и други фактори на околната среда, свободните радикали увреждат колагена, ДНК и кожните клетки, като всичко това в крайна сметка допринася за появата на бръчки и тъмни петна. Витамин Е може да се противопостави на тези ефекти, като неутрализира вредното влияние на свободните радикали. 

Процесът на защита на кожата обаче изчерпва бързо запасите от витамин Е, витамин А и други важни за кожата нутриенти. Ето защо е необходимо да консумирате храни, които го съдържат или да съчетаете диетичните източници с прием на добавка за оптимална полза.

Изследванията показват, че дори след краткотрайно излагане на ултравиолетови лъчи, нивата на витамин Е в кожата спадат с около 50%. Това означава, че витаминът ви е защитил доколкото е било възможно, но също показва, че е необходимо да възстановите количествата му, консумирайки храни, съдържащи витамин Е поне веднъж дневно.

Подпомага слънцезащитата

Освен че поглъща свободните радикали, витамин Е абсорбира и UVB светлината - опасният спектър от слънчева светлина, който е отговорен за изгарянето и стареенето на кожата. Изследванията показват, че комбинацията от витамини Е и С може да увеличи времето, необходимо на незащитена кожа да изгори. Важно е все пак да имате някаква експозиция на UVB лъчи, защото те подпомагат производството на витамин D и стимулират производството на мелатонин, но нека да бъде с подходящия слънцезащитен крем с минимум 30 SPF.

Поддържа кожата хидратирана и подхранена

Тъй като витамин Е защитава клетъчните мембрани, които образуват бариера около клетките, за да ги поддържат здрави и хидратирани, той индиректно помага на кожата да остане овлажнена и еластична. Освен това, витамин Е е антиоксидант, който се бори и с възпалението. Това означава, че витаминът може да е от полза за хора, които страдат от възпалителни заболявания.

Предпазва от макулна дегенерация

Различни изследвания показват, че витамин Е, приеман с витамин С, бета-каротин и цинк, забавя прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Също така, витамин Е е известен с това, че предпазва очните клетки от увреждане и следователно може да помогне за предотвратяване на загубата на зрение.

В допълнение към всички тези функции, витамин Е е важен и за централната нервна система и се изследва неговата роля в превенцията и / или лечението на някои неврологични заболявания. По-специално, ролята на витамин Е в модулацията на голямо депресивно разстройство (MDD) е проблем, който продължава да бъде обект на медицински изследвания в продължение на години.

Кога говорим за дефицит на витамин Е

Според експертите в кръвта на човек се съдържа средно 5,5 -17 мг витамин Е на литър. Когато стойностите паднат под това препоръчано ниво, тогава може да се заключи, че става дума за недостиг на витамини (авитаминоза). 

Недостигът на витамин Е засяга деца и възрастни, мъже и жени по цял свят. Това е основен антиоксидант за човешкото тяло, наравно с витамин А. Дефицитът на който и да е от тях може да доведе до повишени нива на оксидативен стрес, отслабване на имунната система и компрометиране на доброто здраве.

Как да си осигурите витамин Е

Чудесни хранителни източници на витамин Е включват:

 • Масло от пшеничен зародиш
 • Слънчогледови семки
 • Бадеми и лешници
 • Спанак
 • Слънчоглед, шафран и царевично масло

Акти Е натурал е още един вариант под формата на хранителна добавка, която осигурява оптимални количества натурален витамин Е. Той е под формата на Д-алфа-токоферил сукцинат – най-мощната и благоприятна за усвояване от организма форма на вит. Е.

Използвани източници

 1. Singh U, Devaraj S, Jialal I. Vitamin E, oxidative stress, and inflammation. Annu Rev Nutr. 2005;25:151-74. doi: 10.1146/annurev.nutr.24.012003.132446. PMID: 16011463.
 2. Clarke MW, Burnett JR, Croft KD. Vitamin E in human health and disease. Crit Rev Clin Lab Sci. 2008;45(5):417-50. doi: 10.1080/10408360802118625. PMID: 18712629.
 3. Rizvi S, Raza ST, Ahmed F, Ahmad A, Abbas S, Mahdi F. The role of vitamin e in human health and some diseases. Sultan Qaboos Univ Med J. 2014;14(2):e157-e165.
 4. Kemnic TR, Coleman M. Vitamin E Deficiency. 2020 Jul 10. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30085593.
 5. Sen CK, Khanna S, Roy S. Tocotrienols: Vitamin E beyond tocopherols. Life Sci. 2006 Mar 27;78(18):2088-98. doi: 10.1016/j.lfs.2005.12.001. Epub 2006 Feb 3. PMID: 16458936; PMCID: PMC1790869.
 6. Lee IM, Cook NR, Gaziano JM, Gordon D, Ridker PM, Manson JE, Hennekens CH, Buring JE. Vitamin E in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: the Women's Health Study: a randomized controlled trial. JAMA. 2005 Jul 6;294(1):56-65. doi: 10.1001/jama.294.1.56. PMID: 15998891.
 7. Yang CS, Luo P, Zeng Z, Wang H, Malafa M, Suh N. Vitamin E and cancer prevention: Studies with different forms of tocopherols and tocotrienols. Mol Carcinog. 2020 Apr;59(4):365-389. doi: 10.1002/mc.23160. Epub 2020 Feb 3. PMID: 32017273; PMCID: PMC7255062.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ