ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамин В12 на фокус - в какви форми се среща и как действат

Витамин В12 е важен по редица причини: помага за клетъчните функции, осигурява на тялото ви енергия и предпазва нервните и мозъчните клетки от увреждането на свободните радикали. И изненадващо, но факт - може да имате недостиг на витамин В12 дори ако ядете месо или сте вегетарианец. Ключът към ползите от витамин В12 е да разполагате с правилния тип на витамина, тъй като не всеки носи максимални ползи, а има и синтетични форми, които дори могат да са токсични. 

Днес ще говорим за четири различни вида витамин В12 и как може да ви помогне това хранително вещество да подобрите здравето си.

Форми на витамин В12 - какво трябва да знаете

Има четири форми на витамин В12, които можете да приемате чрез хранителна добавка, както и интравенозно или интрамускулно. Кой начин е най-подходящ и удобен за вас със сигурност ще можете да прецените по-добре, когато се запознаете с информацията в тази статия.

Първо, нека дадем малко предистория. Витамин В12 (кобаламин) е най-големият и сложен от структурна гледна точка витамин. Не можем самостоятелно да произвеждаме този витамин (и го съхраняваме за кратко), а той е изключително важен за добро здраве и за това трябва да си го набавяме от храната. 

В тази връзка, едни от най-добрите източници на витамин В12 са морски дарове, месо, риби - пъстърва, риба тон, сардини, треска и други. Но ако не консумирате тези храни, ако метаболизмът на този витамин във вашия организъм е нарушен или имате заболяване, което пречи на усвояването му - какво може да се направи?

Може да се каже, че вит. В12 е уникален, защото е единственият витамин, който съдържа метален йон, кобалт (оттук и наименованието му). 

В12 е кофактор за два ензима при бозайници, каквито сме и самите ние. Първият ензим е метионин синтаза, а другият - метилмалонил-CoA мутаза.

Молекулата, която е свързана с кобаламин, се нарича донор. Двата най-често срещани донора в хранителните добавки са цианид (съответно типа В12 е известен като цианокобаламин) и метил (метилкобаламин или метил В12). Две други форми, които също се срещат, са хидроксокобаламин и аденозилкобаламин.

Всички тези форми на витамин В12 са част от храните, които вероятно ядете, като преобладаващите са аденозил В12 и хидроксокобаламин. 

Ползите за организма, които носи витамин В12, се свеждат до две биохимични реакции: превръщането на метилмалонил-коензим А в сукцинилхолин коензим А (чрез метилмалонил-КоА мутаза, с аденозил В12 като кофактор) и реметилирането на хомоцистеин в метионин (с метил В12 кофактор в метионин синтаза). За да се извършат тези две реакции е изключително важно да са налични правилните форми на витамина.

Анализът на формите на витамина също така е важен, защото само аденозилкобаламин и метилкобаламин са активни в човешкото тяло. Например, метилкобаламин се намира в кръвната плазма,  цитозолните клетки и гръбначно-мозъчната течност. А аденозилкобаламин се намира в клетъчните тъкани, където се съхранява в митохондриите. 

Цианокобаламин 

Цианокобаламинът представлява евтина, синтетична, леко токсична, неактивна форма на В12, която се произвежда с донор на цианид и се използва в търговската мрежа. Това е най-стабилната форма, тъй като цианидната молекула има най-голямо привличане към кобаламин, така че я предпазва от неблагоприятни условия като високи температури. Цианокобаламинът обаче не се абсорбира добре и изисква метилова група, за да го детоксикира, преди да може да се превърне в полезна форма. 

Когато тази форма се абсорбира в организма, тя се превръща в хидроксокобаламин. След това се превръща в метил В12 и аденозил В12. Приет перорално, абсорбцията на цианокобаламин е значително по-ниска, ако имате проблеми със стомашната киселина или други гастроинтестинални нарушения.

На цианокобаламина са необходими повече от 48 часа, за да се превърне в използваема форма. Дори когато това се случи, съвсем малко количество от него е налице. И по време на този процес се взаимодейства с глутатион и други антиоксидантни съединения, които може да се изчерпят при опитите на тялото да отстрани цианида. Тялото винаги трябва да го детоксикира. Приемайки цианокобаламин, вие допълнително лишавате тялото си от метилови групи, които са опоненти на токсините и реално помагат за защита на тялото ви от увреждане.

Метилкобаламин

Преминаваме към нещо значително по-добро. Метилкобаламинът като ендогенен коензим играе незаменима роля в трансметилирането на метионин синтетаза в синтеза на метионин от хомоцистеин. Той се транспортира до органелите на нервните клетки и насърчава синтеза на нуклеинова киселина и протеин. 

Транспортирането на метилкобаламин до органелите на нервните клетки е много по-ефективно от хидроксокобаламин и цианокобаламин. Метилкобаламинът участва в синтеза на тимидин от дезоксиуридин, насърчава използването на депозирани фолати и метаболизма на нуклеиновата киселина. 

Това е една от двете активни форми, която посочихме преди малко. Метилкобаламинът намалява нивата на хомоцистеин и генерира SAMe (S-аденозил метионин), най-важният донор на метил, който е от есенциално значение за чернодробната функция. С други думи, той доставя метилови групи за фундаментални химични реакции в организма.

Метил формата на В12 има най-голяма полза при хора, страдащи от дегенеративни неврологични симптоми, където често е единственото обещаващо лечение. Той заобикаля няколко потенциални проблема в цикъла на абсорбция свързани с храносмилателния тракт и помага за облекчаване или обръщане на симптомите. Това е най-добрата форма за подпомагане на регенерацията на нервите и лечение на периферни невропатии, както и най-добрата форма при дефицит на витамин В12. При диабетна невропатия може да помогне за намаляване усещането за парене, изтръпване, мускулни крампи, слабост на моторните неврони и други прояви.

В проучвания с животни - in vitro и in vivo експерименти, метилкобаламин инхибира пролиферацията на злокачествени ракови клетки. В комбинация с аденозил В12, той намалява растежа на туморите и увеличава времето за оцеляване на мишки с туморни клетки. 

Интересни данни, на които попаднахме показват, че при експериментални условия, метилкобаламин (също аденозил и хидроксокобаламин) инхибират HIV-1 инфекцията на нормални човешки кръвни лимфоцити и моноцити. Има невероятно изобилие от научни публикации за механизмите на действие на метилкобаламин и това са само някои от най-интересните, които загатват за невероятния му потенциал.

Хидроксокобаламин

Хидроксокобаламин - преобладаваща форма в богатите на вит. В12 храни, е неактивен тип В12. Той има предимство пред циано формата, тъй като няма токсичен донор на цианид, така че не нарушава количествата и активността на  глутатиона.

В сравнение с цианокобаламин, той има по-висок афинитет към плазмените протеини и по-дълъг полуживот, като се задържа по-дълго в кръвта. Това може да помогне за намаляване на честотата на инжектиране в случай, че се прилага по този начин.

Подобно на цианокобаламин, хидроксокобаламинът трябва да се превърне в тялото в метил В12 или аденозил В12. Но тази форма се превръща много по-лесно и безопасно. 

Хидроксокобаламинът е признат като ефективно средство за управление на макроцитна анемия и остра цианидна токсичност  - той реагира химически с цианид, азотен оксид и азотен оксид. Именно тази форма се посочва като антидот за цианидна токсичност.

Аденозилкобаламин

Аденозилкобаламинът е митохондриалната форма на В12. Ензимът метилмалонил-CoA мутаза го използва за превръщане на метилмалонил-CoA в сукцинилхолин CoA (при синтеза на порфирин). Ето защо нивата на метилмалонова киселина (MMA) стават високи, когато имате ниски нива на аденозил В12. Той също така действа като междинен продукт по пътя на аминокиселините валин, треонин, метионин, тимин, изолевцин и други.

Човешкото тяло съхранява по-голямата част от резервите на В12 в черния дроб като аденозил В12 и го превръща в метил В12 при нужда.

Обобщение: Аденозил В12 или метил В12

Основното предимство на метилкобаламин пред аденозилкобаламин е, че той има много полезен донор на метил, като допълнително подобрява здравето по много начини. Ако можете да абсорбирате В12 през стомаха, таблетките с аденозилкобаламин могат да бъдат чудесен вариант. Друга опция е интравенозната терапия, при която директно в кръвообращението могат да се влеят комбинация от аденозилкобаламин, метилкобаламин и хидроксикобаламин, като така се преодоляват проблемите с храносмилателния тракт, ако има такива.

Аденозил В12 и метил В12 са естествените форми на витамин В12, заобикаляйки няколко стъпки в цикъла на абсорбция. И двете абсорбират, задържат и повишават тъканната концентрация много по-добре от другите две форми. Но дали само една от тях е подходяща за вас или комбинация от няколко при определени заболявания, може да прецени най-добре специалист.

Използвани източници

  1. Pezacka E, Green R, Jacobsen DW. Glutathionylcobalamin as an intermediate in the formation of cobalamin coenzymes. Biochem Biophys Res Commun. 1990 Jun 15;169(2):443-50. doi: 10.1016/0006-291x(90)90351-m. PMID: 2357215.
  2. Kerksick C, Willoughby D. The antioxidant role of glutathione and N-acetyl-cysteine supplements and exercise-induced oxidative stress. J Int Soc Sports Nutr. 2005 Dec 9;2(2):38-44. doi: 10.1186/1550-2783-2-2-38. PMID: 18500954; PMCID: PMC2129149.
  3. Jalaludin MA. Methylcobalamin treatment of Bell's palsy. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 1995 Oct;17(8):539-44. PMID: 8749227.
  4. Okada K, Tanaka H, Temporin K, Okamoto M, Kuroda Y, Moritomo H, Murase T, Yoshikawa H. Methylcobalamin increases Erk1/2 and Akt activities through the methylation cycle and promotes nerve regeneration in a rat sciatic nerve injury model. Exp Neurol. 2010 Apr;222(2):191-203. doi: 10.1016/j.expneurol.2009.12.017. Epub 2010 Jan 4. PMID: 20045411.
  5. Watanabe T, Kaji R, Oka N, Bara W, Kimura J. Ultra-high dose methylcobalamin promotes nerve regeneration in experimental acrylamide neuropathy. J Neurol Sci. 1994 Apr;122(2):140-3. doi: 10.1016/0022-510x(94)90290-9. PMID: 8021696.
  6. Yaqub BA, Siddique A, Sulimani R. Effects of methylcobalamin on diabetic neuropathy. Clin Neurol Neurosurg. 1992;94(2):105-11. doi: 10.1016/0303-8467(92)90066-c. PMID: 1324807.
  7. JB Weinberg, DL Sauls, MA Misukonis, DC Shugars; Inhibition of productive human immunodeficiency virus-1 infection by cobalamins. Blood 1995; 86 (4): 1281–1287. doi: https://doi.org/10.1182/blood.V86.4.1281.bloodjournal8641281
  8. Ramezanpour Ahangar E, Annamaraju P. Hydroxocobalamin. 2021 Jun 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 32491564.


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ