ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Витамини от В група - факти и полезни съвети

Толкова много различни видове витамини ни трябват, че е лесно човек да се обърка кой за какво е и къде се съдържа. В тази статия ще разгледаме някои водноразтворими витамини от В група, които имат много ценни функции за протичане на биохимичните процеси и реакции.

Едни от най-важните за организма вещества са витамините от група В или така нареченият В-комплекс.

Той се състои от осем витамина, които са разтворими във вода, имат специфични и уникални функции и е еднакво важно да имаме от всеки в организма си, защото:

  • Те са полезни за разграждане на въглехидратите до глюкоза
  • Имат основна роля за правилно изграждане на клетките на сърцето, мозъка, черния дроб
  • Влияят на състоянието на стомаха и чревния тракт
  • Допринасят за доброто състояние на очите
  • Понижават риска от инсулт значително

Към витамините от В група се отнасят следните видове:

Витамини от В група: Витамин В1 (тиамин)

Един от най-важните витамини с участие в обмена на белтъци, мазнини и енергия. Неговият недостиг предизвиква болестта бери-бери. Силно приложим е и в лечение на алкохолизъм, изгаряния, цироза, хипертиреоидизъм. Не трябва да се приема заедно с витамин В6 и В12 в една спринцовка заради физикохимични несъвместимости. В храната може да се открие в дрождите и житните семена, както и в бобовите култури. Препоръчителната дневна доза е 1-1,3 милиграма.

Витамини от В група: Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин, който успешно подпомага асимилацията на желязо в кръвта. Недостигът му води кожни нарушения (както и такива в подкожната тъкан). Има активна роля в окислително – редукционните процеси на организма, както и в обмяната на вещества. Едно от основните му предимства е подобряването на зрението, тъй като изостря чувствителността на ретината. В храната се среща най-много в мазните риби, яйцата и бадемите. Препоръчителната дневна доза е 1-1,3 милиграма.

Витамини от В група: Витамин В3 (ниацин)

Витамин, който е силно необходим за доброто функциониране на нервната система. Той участва в синтеза на хормоните инсулин и тестостерон. Не бива да се приема от хора, които имат стенокардия или хипертония. Спомага циркулацията на кръвта в организма и намалява високото кръвно налягане.  Известно е, че много дентални специалисти го препоръчват при неприятен дъх в устата.

Витамини от В група: Витамин В4 (холин)

Подпомага действието на някои ензими и улеснява метаболизма на мастните киселини. Този витамин не допуска отлагането на холестерол по артериалните стени. Известен е с това, че подобрява паметта и подпомага мозъчните функции. В храната най-често се среща в чушките, ягодите и джинджифила.

Витамини от В група: Витамин В5 (пантотенова киселина)

Включва се при лечение на автоимунни състояния  като лупус, ревматизъм, ревматоиден артрит, някои алергии - астма, екзема и уртикария. Има доказано добър ефект върху състоянието на червата при колит и болест на Крон. В храната се среща в царевицата, пилешко и патешко месо, зеле, грах, фъстъци, авокадо. Препоръчителната дневна доза е 5-6 милиграма.

Витамини от В група: Витамин В6 (пиридоксин)

Този витамин се прилага за лечение на себореен дерматит и някои неврологични нарушения. Приложим е и при терапевтично лечение на алкохолизъм, чревни заболявания, хипертиреоидизъм и при пациенти на хемодиализа. Участва активно в метаболизма на белтъците и мазнините. Важно е да се знае, че при лечение не бива да се прилага заедно с левопода, защото може да доведе до обриви и гърчове. В храната се среща при мазни риби, пилешко месо,  чесън, зеле, спанак и броколи. Препоръчителната дневна доза е 1,2-1,6 милиграма.

Витамини от В група: Витамин Б7 (биотин)

Участва активно в метаболизма на мазнините и захарта. Оказва благоприятно влияние върху косата, ноктите и кожата, като е препоръчван и за превенция срещу косопад.

Биотинът се съдържа в хранителни продукти като сирене и някои ядки, яйчен жълтък, пилешко месо.

Витамини от В група: Витамин В8 (инозитол)

Изключително важен за предотвратяване развитието на  атеросклероза. Доказано е, че действа при различни видов заболявания – диабетна невропатия, паническо разстройство, безсъние, шизофрения, аутизъм, псориазис. В храната се среща в патладжана, броколите, портокали и царевица.

Витамини от В група: Витамин В9 (фолиева киселина)

Участва в синтеза на нуклеинови киселини и аминокиселини, стимулира клетъчното делене и предпазва чернодробните клетки от омазняване. Използва се за лечение и профилактика на фолиев дефицит, включително преди и по време на бременност и кърмене, когато е силно препоръчителен.  Фолиевата киселина  е изключително важна за синтеза на ДНК.

Витамини от В група: Витамин В12 (цианкобаламин)

Цианкобаламинът е синтетичната форма на В12 и освен това е токсична. Затова в Herbamedica създадохме В12 хидроксокобаламин, който се усвоява максимално бързо на 100%. В организма той служи за по-добра концентрация, памет и психическа дейност. Играе важна роля и в процеса на синтез на ДНК и РНК. Основни източници на В12 са животински продукти - месото, яйцата, черния дроб и млечните продукти. Съществува тенденция все повече хора да са диагностицирани с дефицит на В12.

Най-добри резултати от употреба на витамините от В група се наблюдава при заздравяване на рани, депресивни състояния, остеопороза, остеоартит, розацея, ПМС, гангренозни язви, розацея и при хора с тежко физическо натоварване.

За да предотвратите недостига на витамини от В група е най-добре да търсите пресни зеленчуци и чисто месо с ясен произход и състав. Такива ще намерите в био магазините, а някои ядки и алтернативни млечни продукти от растителни храни можете да откриете и в www.lifestore.bg.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ