ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Връзката между серотонина и депресията (и как S-tonin може да помогне)

Забелязвате ли често негативни мисли, които препускат през ума ви? Забелязвате ли, че сте по-летаргични, раздразнителни или тъжни без причина? Нашият мозък се нуждае от баланс на жизненоважни невротрансмитери, които помагат да контролираме чувствата си на щастие или положително настроение. И един от тях е серотонинът.

Може би сте чували за допамин, окситоцин и ендорфините като фактори, допринасящи за чувството на щастие и доброто настроение. Подобно на тези невротрансмитери, серотонинът играе много важна роля в мозъчната биохимия и участва в улесняването на трайния и дълбок сън, поддържането на здравословно настроение и самочувствие, дори поддържа здравословен апетит и е ключов за социалната ангажираност.

А какво общо има с тревожността, лошото настроение и задълбочаването на депресията – на всичко това ще обърнем внимание в днешната тема.

Какво знаем за серотонина

Нашият мозък произвежда естествено успокояващ невротрансмитер, наречен серотонин, още преди раждането и през целия живот. Серотонинът е ключовият хормон, който стабилизира нашето настроение, чувство за благополучие и щастие. Освен това помага за намаляване на притесненията и нервността и е свързан с ученето и паметта.

Серотонинът действа като невротрансмитер, вид химикал, който помага да се предават сигнали от една област на мозъка в друга. Въпреки че серотонинът се произвежда в мозъка, където той изпълнява основните си функции, около 90% от количеството му се намира в храносмилателния тракт и в тромбоцитите.

По отношение на други телесни функции, серотонинът може да повлияе и на функционирането на сърдечно-съдовата система, мускулите и различни елементи в ендокринната система. Изследователите са открили също доказателства, че серотонинът може да играе роля в регулирането на производството на мляко в гърдите по време на кърмене.

Каква е връзката между серотонина и депресията

Депресията е сериозно психично заболяване, което кара хората да изпитват интензивно чувство на тъга и отчаяние. Въпреки че е нормално за всички нас да се чувстваме разстроени или в нещо като „дупка“ от време на време, хората, които се борят с депресията, обикновено изпитват изключително тежко и смазващо чувство на тъга, дори безизходица. 

Безброй фактори може да допринесат за това някой да изпадне в депресия. Изследванията показват, че както генетичните, така и факторите на околната среда имат изключително важна роля в развитието на депресивни състояния.

„Серотониновата хипотеза“ за клиничната депресия е на приблизително 50 години. Най-просто, хипотезата предполага, че намалената активност на серотониновите пътища играе причинно-следствена роля в патофизиологията на депресията. 

Това понятие се основава на депресогенните ефекти на аминоразрушаващите агенти като резерпин, както и на действията на антидепресанти като инхибитори на моноаминооксидазата и трициклични антидепресанти, открити чрез клинична случайност, но по-късно открити в експериментални проучвания върху животни за усилване на ефектите на серотонин и други моноамини в синапса.

Най-доброто доказателство за това, че серотонинът играе роля в патофизиологията на депресията идва от проучвания за „изчерпване на триптофана“.

В техния ход се прилага остра диетична манипулация, за да се получи преходно понижаване на активността на серотонина в мозъка чрез намаляване наличността на неговия предшественик - аминокиселината триптофан. 

При здрави участници без рискови фактори за депресия изчерпването на триптофана не води до клинично значими промени в настроението; въпреки това, възстановените депресирани пациенти без лекарства могат да покажат кратка, клинично значима, депресивна симптоматика. Интересното е, че същото важи и за възстановени пациенти с депресия, подложени на изчерпване на катехоламин с алфа-метил-пара-тирозин.

В допълнение, депресогенните ефекти на изчерпването на триптофана са много по-очевидни при хора, които са преживели предишни епизоди на депресия, отколкото при тези, които са просто изложени на висок риск от заболяване, например поради семейна история. Това предполага, че ниската серотонинова функция може да компрометира механизмите, свързани с възстановяване от депресия и именно този въпрос е обект на  много проучвания.

Серотонинът също така е известен като един от „химикалите на щастието“ в мозъка, тъй като той може да повлияе на настроението. Изследванията показват, че високите нива на серотонин в мозъка са свързани с повишено настроение и чувство на щастие, докато ниските нива на серотонин са свързани със симптомите на депресия, включително чувство на тъга, разстройство и като цяло влошено настроение. 

Дисбалансът на нивата на серотонин в мозъка е свързан и с други състояния като обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), тревожност, панически атаки и проблеми с управлението на гнева.

Идеята, че нивата на серотонин са свързани с депресия, се подкрепя допълнително от следния документиран факт: 

Хората, които изпитват махмурлук или последващите ефекти на пристрастяването към наркотици съобщават за изпадане в депресия. Това е така, защото е известно, че алкохолът и наркотиците като екстази / МДМА причиняват пикови нива на серотонин, които след това намаляват много бързо. 

Следователно това внезапно намаляване на нивата на серотонин има отрицателно въздействие върху настроението на човек, който се завръща към нормално състояние.

Има и друга теория за това как депресията развива центрове за регенерация на мозъчните клетки - процес, който според някои се медиира от серотонин и продължава през целия ни живот. Според невролога от Принстън Бари Джейкъбс, депресията може да възникне, когато има потискане производството на нови мозъчни клетки и че стресът е най-важният фактор за депресия. Той смята, че обичайните антидепресанти, известни като SSRI - селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, които са предназначени да повишат нивата на серотонин, помагат да се започне производството на нови мозъчни клетки. Това от своя страна позволява на депресията да се уталожи и постепенно да се излезе от нея.

Ако се борите с депресия, областите на мозъка, които регулират настроението и изпращат съобщения с помощта на серотонин, може да не функционират правилно. 

Споменатите SSRI помагат да се осигури повече серотонин, като блокират процеса на повторно поемане. Това позволява на серотонина да се натрупва между невроните, така че съобщенията да могат да се изпращат правилно. Те се наричат „селективни“ инхибитори на обратното поемане на серотонин, тъй като те са насочени специално към серотонина. Тези медикаменти обаче могат да причинят и сериозни странични ефекти като главоболие, безсъние, замайване, невроза, безпокойство, сексуални нарушения и други.

Ниски нива на серотонин

Едно проучване от университета в Кеймбридж, публикувано в списание Biological Psychiatry, установява, че когато нивата на серотонин са ниски, е по-трудно да се контролират чувствата на гняв и агресия. 

Друго проучване от университета Макгил - Канада показва, че жените произвеждат 52% по-малко серотонин от мъжете. Това донякъде помага да се обясни удвоената честота на депресираните жени и защо често те жадуват за прости въглехидрати. Този вид въглехидрати повишават нивата на серотонин в организма. Също така нивата му се колебаят в различните фази на менструалния цикъл, което също може да обясни защо жените са по-склонни към депресия.

По-малкото слънчева светлина през студените зимни месеци може също да причини спад в невротрансмитера серотонин, който от своя страна може да допринесе за лошото настроение. 

Когато нивата на серотонин са твърде ниски, е по-вероятно да станете раздразнителни, тревожни към различни фактори и да възприемате определени неща за неприятни. Може да се чувствате депресирани, песимистично настроени, да ви застигат лоши мисли и настроение, нарушен апетит и сън. А всичко това не е в помощ на никого.

Добрата новина е, че серотонинът може да се увеличи количествено в мозъка (и тялото) с помощта на някои храни и / или прием на хранителни добавки. 

И така, как може да си осигурите по-високи нива на серотонин за по-щастливи моменти?

Начини за повишаване на серотонина в организма

Спортна активност

Спортът е занимание, което ще ви помогне за  повишаване на серотонина в мозъка. Множество изследователски проучвания показват, че упражненията са еднакво ефективни за увеличаване на наличния серотонин, както и лекарствата, повишаващи серотонина, а в някои случаи упражненията са по-ефективни. Наскоро няколко проучвания стигнаха до заключението, че позитивното настроение при хората е силен фактор за доброто физическо здраве. 

Поддържайте червата си здрави

Голяма част от серотонина в тялото ви се произвежда в червата, така че стратегиите, предназначени да оптимизират здравето на червата и производството на серотонин, със сигурност биха могли да помогнат. Най-важно е да приемате богати на пробиотици храни или добавки с пробиотични щамове бактерии като Про10Биотикс. 

S-tonin 

Това е натурален продукт, получен от семена от грифония. Той осигурява оптимални дози серотонин в комбинация с витамин В6. Двете съставки заедно подпомагат нормалната мозъчна и храносмилателна функция, като подкрепят организма в борбата със депресивни състояния, невралгични храносмилателни смущения, главоболие и други проблеми.

Вижте още по темата:

Серотонин-как действа невротрансмитерът на щастието в организма

Използвани ресурси

Berger M, Gray JA, Roth BL. The expanded biology of serotonin. Annu Rev Med. 2009;60:355-366. doi:10.1146/annurev.med.60.042307.110802

Bamalan OA, Al Khalili Y. Physiology, Serotonin. [Updated 2020 Oct 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/

Jenkins TA, Nguyen JC, Polglaze KE, Bertrand PP. Influence of Tryptophan and Serotonin on Mood and Cognition with a Possible Role of the Gut-Brain Axis. Nutrients. 2016;8(1):56. Published 2016 Jan 20. doi:10.3390/nu8010056

Bakshi A, Tadi P. Biochemistry, Serotonin. [Updated 2020 Aug 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560856/

Cowen PJ, Browning M. What has serotonin to do with depression?. World Psychiatry. 2015;14(2):158-160. doi:10.1002/wps.20229

Serotonin levels affect the brain’s response to anger, 15 Sep 2011, University of Cambridge 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ