ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Връзката между инсулинова резистентност и поликистозни яйчници при жените

Свикнали сме да чуваме, че много хубаво не е на хубаво, но за жалост не можем да кажем същото за лошото. Често едно негативно състояние води до друго негативно и сякаш се получава омагьосан кръг. Сходно е положението при жените, които страдат от поликистозни яйчници. При тях е налице голям процент вероятност да имат инсулинова резистентност. Организмът им се оказва свръхчувствителен и податлив на негативни влияния. Въпреки това, ако проблемът се идентифицира навреме, ще бъде овладян значително по-лесно.

Ако сте с поликистозни яйчници е желателно да проверите дали нямате инсулинова резистентност и обратното. Най-малкото е добре да отделите време за профилактика, защото закономерността между двете състояния е голяма. Какво обуславя връзката между двата типа оплаквания и какви мерки можете да предприемете, за да си помогнете? Разкриваме ви в следващите редове.

Какво се случва при инсулинова резистентност и поликистозни яйчници

Поне 30-40 % от жените, които са с поликистозни яйчници, развиват и инсулинова резистентност. При нея инсулиновите рецептори не реагират на инсулина и панкреасът произвежда още от хормона. В резултат на това клетките се отварят и усвояват кръвната захар, а концентрацията ѝ в кръвта рязко спада. Напредването на процеса често води до замайване и топли вълни.

При инсулинова резистентност трябва да се действа навреме, защото тя е предпоставка за развитие на преддиабетно състояние или диабет тип 2.

Какво обаче представляват поликистозните яйчници?

Това е сериозно хормонално нарушение, което води до смущение в цикъла и формиране на множество малки кисти по яйчниците. Двете нарушения често са съпътстващи в организма, но понякога трудно се откриват.

Как се диагностицират заболяванията

В случай на менструални смущения, както и прекомерно окосмяване и акне, е препоръчително да се посети гинеколог, а след това и ендокринолог.

Поликистозните яйчници се диагностицират с помощта на ехографски преглед. Щом се докаже този хормонален дисбаланс трябва да се проведе изследване за инсулинова резистентност.

Препоръчва се обременяване с глюкоза, като процедурата се прави на гладно. Първо се измерват нивата на кръвна захар, след което се дава определено количество глюкоза, разтворена във вода и в рамките на няколко часа се следят показателите и съответно отговора на организма.

Широко се ползва и индекс HOMA, който е свързан с конкретна формула, по която се разбира дали пациентът има инсулинова резитентност. Отново изисква взимане на кръв на гладно, като е добре да не е консумиран алкохол 72 часа преди манипулацията.

Рискови групи и фактори

Както при много други заболявания, и тук има рискови групи хора, при които рискът от развитие на болестта е по-голям. Част от тези обуславящи фактори и техните носители са:

 • Представителките на нежния пол с наднормено тегло;
 • Жени, чиито майки или баби са имали множество кисти;
 • Водещите заседнал начин на живот, без достатъчно движение;
 • Жените, които хапват прекомерно количество въглехидрати с висок гликемичен индекс.

Има изключения и понякога дори жени, които са с нормално тегло, разбират, че яйчниците им са поликистозни. Възможно е при тях да се развие инсулинова резистентност след време, затова не бива да се подценява опасността, а да се предприемат нужните мерки и да се правят редовни профилактични прегледи.

Симптоми при инсулинова резистентност

И преди сме говорили за инсулиновата резистентност в отделна тема, тъй като тя е много специфично състояние и изисква контролирани насочени действия, за да бъде овладяна. За проблем с инсулина може да сигнализират:

 • Физическа и психическа умора – по-честа от обичайното;
 • Склонност към депресивни състояния;
 • Кръвна захар над нормата;
 • Задържане на течности;
 • Увеличаване на теглото.

Какво да правим с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници

Лекарската помощ е задължителна, когато страдате от инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Начинът на живот обаче също влияе на здравословното състояние и може да се коригира в положителна посока.

При голяма част от дамите се налага сваляне на излишни килограми и правилен подбор на балансирана храна. За предпочитане е да се избягват бързите въглехидрати и фруктозата, като последната е добре да се набавя предимно от плодове.

Движението и тук е от съществено значение, защото с негово съдействие се топят мазнини, а и съкращенията на мускулите по време на физическа активност стимулират инсулиновата чувствителност.

При терапия на яйчници с множество кисти лечението се избира, като се взема предвид дали жената планира скорошна бременност или не.

Ако се правят опити за зачеване се предписват медикаменти, които стимулират овулацията. Един от тях е метформин, който се препоръчва и при диабет тип 2. Ако лекарствата не дават желания ефект, понякога се извършва хирургическа намеса с лапароскоп.

Ключът към овладяване на двата проблема е бързата реакция, която включва позитивна промяна в хранителните навици, увеличаване на движението и посещение на лекар, когато е нужно. Това включва и профилактични посещения за следене на състоянието.

Жените с поликистозни яйчници и инсулинова резистентност са податливи и на сърдечно-съдови заболявания.

Поради това те не бива да пропускат профилактичните си прегледи и винаги да търсят съдействие от специалист, когато имат оплаквания.

Препоръчва се жените с поликистозни яйчници да бъдат рутинно изследвани за инсулинова резистентност, така че да могат да бъдат идентифицирани рано, което позволява по-ранно започване на лечение.

Някои хранителни добавки действат отлично при инсулинова резистентност и помагат на организма да се бори. Няколко подходящи избора са:

 • Акти Цинк 15 мг – лесно усвоим цинк, който много често е в дефицит при двата пола;
 • Метабол Контрол – комплекс от съставки за ефективен обмен на глюкоза в организма;
 • Магне Марин – така необходимият магнезий за подобряване качеството на съня, облекчаване на мускулните крампи и по-добра мозъчна дейност

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ