ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Връзката между Витамин B12, функцията на мозъка и паметта

Витамин В12 има много ползи за цялостното здраве, но играе особено важна роля в поддържане нормалните функции на мозъка и нервната система. Фактите сочат, че почти половината от всички възрастни по света страдат от дефицит на този ключов за здравето елемент. Важно е за абсолютно всеки без значение от възрастта да знае за какво помага витамин В12. И не само това - рисковете от неговата недостатъчност в организма и източниците, чрез които можете да си го набавите лесно и сигурно ще завършат комплексния поглед, който трябва да имате за витамин В12.

Ползите от витамин В12

Витамин В12 има важна роля в много физиологични функции и предпазва от различни здравословни проблеми. Това е едно от многото хранителни вещества, необходими за изграждането на здрави кости и предотвратяване на остеопороза. Задължително е да се акцентира на това, че Витамин В12 предпазва от сърдечни заболявания чрез премахване на токсични количества от аминокиселината хомоцистеин от кръвния поток.

Той може да намали тежестта и честотата на алергиите и астматичните атаки. Витамин В12 е от съществено значение за здравата коса, ноктите и кожата и понякога се предписва локално за лечение на екзема и псориазис. Когато се приема с други витамини от група В, ​​той намалява риска от дегенерация на макулата - очно заболяване, което в крайна сметка води до слепота.

Влияние върху психичното здраве

Може би най-важното е, че витамин В12 е наистина от решаващо значение при поддържането на мозъка и нервната система здрави и функциониращи по оптимален начин. Той е необходим за  паметта, фокуса и концентрацията във всяка възраст.

Любопитен факт е, че според много изследвания ниските нива на B12 в организма са свързани с депресията. Причината е, че той е ключов фактор за образуването на т. нар. „хормони на щастието“ - серотонин и допамин. Освен това може да облекчи някои от симптомите на шизофрения като апатия, социално изолиране и липса на емоционална експресия.

Някои изследователи дори смятат, че връзката между недостига на В12 и деменцията и психиатричните разстройства е толкова силна, че пациентите с тези състояния трябва да имат строго проследявани нива на B12 през целия си живот.

Неврологични проблеми

Много възрастни хора, диагностицирани с деменция или болестта на Алцхаймер, всъщност страдат само и единствено от сериозен дефицит на този жизненоважен елемент. Смята се, че може да се наблюдава значително подобрение, когато те започнат да приемат здравословни дози Витамин В12. Тази неправилна диагноза може да се появи в медицинската практика. Дължи се на това, че симптомите на недостиг на витамин В12 изключително много си приличат със симптомите на другите две заболявания.

Както инжекциите, така и хранителните добавки с витамина, многократно са доказали ефективността си при лечението на хора с тези диагнози. Съществуват обнадеждаващи доказателства, според които коктейл от витамини В комплекс може да предотврати и да бъде полезен за лечение на болестта на Алцхаймер.

Симптоми на недостиг на витамин В12

Дефицитът на витамин В12 може да има сериозни последствия. Симптомите на дефицит включват слабост, загуба на апетит, запек, изтръпване на ръцете и краката, затруднено равновесие и задух. Ефектите върху мозъка могат да се изразят като смущения с паметта, депресия, безпокойство, дезориентация и много рядко халюцинации.

Ако не се лекува, този недостиг е способен да причини множество неврологични проблеми, включително аномалии на походката, невропатия, невропсихични прояви и нарушени зрение, вкус и обоняние. В дългосрочен план това може да доведе до трайни увреждания на нервите и мозъка, атрофия на мозъка и деменция.

Източниците на витамин В12

Този безценен витамин се намира в животински храни от всякакъв вид - пилешко, свинско месо, риба, морски дарове. Съдържа се и в млечни продукти, яйца и други. Двата най-добри източника на В12 са мидите и черният дроб, които съдържат 60 пъти повече витамин В12 спрямо говеждото и над 100 пъти повече от яйцата.

Но за тези, които не се хранят с животински продукти, получаването на достатъчно витамин B12 може да се окаже предизвикателство. Ако сте човек, който не се храни с месо или не консумира животински продукти, най-разумно е да се доверите на доказани производители на хранителни добавки. При нас ще намерите Акти В12, която предоставя необходимата доза от веществото, за да намалите по-скоро дефицита на витамина.

Може да включите добавката в специален хранителен режим, който цели запълване на този дефицит. Желателно е да пристъпите към това след консултация със специалист и провеждане на необходимите за диагностициране изследвания.

Акти В12 се състои от метилкобаламин, който е най-добре усвоимата форма за осезаем ефект върху мозъчната функция, а именно:

Възстановяване на нервните клетки и намаляване на хомоцистеина в кръвта и мозъка.

Освен тези значителни функции, с помощта на витамин В12 се повлиява концентрацията на SAMe, който има положителен ефект върху мозъчните операции.

Още за мозъка

Този невероятен суперкомпютър, който извършва милион операции в секунда, се нуждае от комплекс вещества за оптимална работа.  Чудесен избор са продукти, които съдържат омега мастни киселини или мелатонин, помагащ при безсъние.

Абсолютно необходимо е да имате здрав сън, с помощта на който да се възстановявате и зареждате.

Осигурете си добра памет, спокойствие, концентрация и мисловна функция чрез даровете на природата. Избирайки тях, няма да се страхувате от странични ефекти и вредни влияния върху здравето ви.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ