ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Все още приемате рибено масло?

Омега-3 мастните киселини са от решаващо значение за подпомагане на здравето на сърцето, имунната система и положителното настроение, но трябва да се замислим за източника, от който ги получаваме...

Двата най-добри и въпреки това прости начини за подобряване на здравословното състояние на целия организъм чрез хранителни добавки са:

 • Повишаване на приема на антиоксиданти;
 • Повишаване на приема на омега-3 масла;

Антиоксидантите се използват от тялото за неутрализиране на свободните радикали – тези вредни метаболитни биопродукти, които увреждат клетките и тъканите в целия организъм. Антиоксидантите са изключително важен фактор за подпомагане на сърдечното здраве, имунната система и паметта. Те играят важна роля и при забавяне на процесите на стареене. Въпреки, че много храни съдържат антиоксиданти, неправилното хранене и начин на живот водят до недостатъчен прием на тези важни вещества. Затова се препоръчва повишаване на приема на антиоксиданти чрез различни източници.

В омега-3 маслата се съдържат две мастни киселини, които са жизненоважни за здравети – ЕПК (ейкозапентанова киселина) и ДХК (докозахексанова киселина). Тези вещества са толкова полезни, тъй като подпомагат сърдечното здраве, имунната система и настроението. В един перфектен свят би било възможно да си набавим всички необходими омега-3 масла, като ядем риба. За съжаление, проучванията показват, че консумирането на риба е рисков фактор за замърсяване с индустриални отрови и токсини като живак, полохлорирани бифеноли (ПХБ), тежки метали и радиоактивни вещества. Всъщност, някои здравни специалисти дори забраняват консумацията на риба на малки деца, жени, които са бременни или могат да забременеят, и кърмачки.

Също така, рибеното масло е бедно на антиоксиданти. Ако увеличите приема си на есенциални омега-3 мастни киселини, консумирайки рибено масло, можете дори да повишите необходимостта от антиоксидантна защита ако рибеното масло е било изложено на висока концентрация на кислород или е гренясало. Това е така, защото рибеното масло е нетрайно. Антиоксидантите помагат да се гарантира, че рибеното масло не се окислява лесно. Както вече обяснихме, окислението води до образуването на тези вредни свободни радикали.

Това е било неприятен проблем до откриването на маслото от крил – морско масло, което помага за разрешаването на дилемата чрез уникално и синергично комбиниране на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и други съставки. Многото аспекти, в които маслото от крил подпомага вашето здраве, са наистина впечатляващи:

 • Сърдечно здраве;
 • Подпомагане на концентрацията и паметта;
 • Регулиране на кръвната захар;
 • Ставно здраве;
 • Намаляване на процесите на стареене;
 • Подпомагане на здравето на мозъка и на правилното функциониране и развитие на нервната система;
 • Защита на клетъчните мембрани;
 • Регулиране на нивото на холестерола и другите липиди в кръвта;
 • Подпомагане на функцията на черния дроб;
 • Укрепване на имунната система;
 • Оптимизиране на кожното здраве.

Какво всъщност представлява крилът?

Това са малки ракообразни, приличащи на скариди, които служат за храна на най-големите животни в света – китовете. Китовете поглъщат огромни количества крил за да осигурят необходимата енергия за огромните си тела. Но китовете не са единствените животни, които разчитат на крила за хранителните си нужди – такива са й тюлените, пингвините, морските птици, калмарите и рибите.

Тези полупрозрачни ракообразни се събират на плътни маси по повърхността на океана, като я оцветяват в розово или червено. Заедно с планктона, крилът представлява най-голямата биомаса на земята. Това е един от най-лесно възобновяемите хранителни ресурси, отличен хранителен източник от екологична гледна точка.

Крилът изобщо не е нов източник на хранителни вещества. Той е бил събиран като източник на храна за хора и домашни животни още от 1800 година, а в Япония, където се смята за истински деликатес, дори и по-рано.

Защо балансът на есенциалните мастни киселини е толкова важен за вашето здраве?

Есенциалните мастни киселини включват омега-3 (богати на жизненоважните съставки ЕПК и ДХК) и омега-6 мастните киселини. Есенциалните мастни киселини не се произвеждат в нашите тела, но са много важни за нормалното здраве и метаболизъм. Следователно, те трябва да бъдат набавени чрез храната.

Въпреки, че някои омега-6 мазнини са полезни за здравето, съотношението между омега-6 и омега-3 е критично. За съжаление повечето хора консумират прекомерно количество омега-6 мазнини. Нашите предци са имали възможността да следват хранителен режим със здравословен баланс от приблизително равни количества омега-3 и омега-6 мазнини. Но в днешно време храните съдържат много повече омега-6. Средното съотношение на омега-6 към омега-3 сега е 20:1, а в някои случаи дори 50:1. Това може да навреди на оптималното ви здраве.

Поради това небалансирано съотношение се препоръчва набавянето на допълнително количество омега-3, най-добре чрез масло от крил. За разлика от рибеното масло, маслото от крил пренася омега-3 мастните киселини под формата на фосфолипиди – липозоми или малки мехурчета, които доставят мастните киселини директно до клетките в тялото. Научните проучвания доказват, че най-безопасните и ефикасни преносители на ЕПК и ДХК са точно тези фосфолипиди. За съжаление, обикновените рибени масла не съдържат такива фосфолипидни комплекси. Омега-3 мастните киселини в тях са в по-малко полезната си форма – на свободни триглицериди.

Защо фосфолипидите са толкова важни?

Те са структурните елементи на нашите клетъчни мембрани, които регулират транспорта на вещества към и от клетките. Те защитават клетъчните мембрани от действието на свободните радикали. Тази уникална връзка между фосфолипидите и омега-3 мастните киселини, значително улеснява преминаването на мастните молекули през чревната стена. Това помага по 2 начина:

 • Прави омега-3 мастните киселини в маслото от крил значително по-биодостъпни от тези в рибеното масло, като позволява на ЕПК и ДХК директно да навлязат във вашитя клетки;
 • Подобрява съотношението омега-3 към омега-6.

Друг важен факт е, че най-застъпеният фосфолипид в маслото от крил е фосфатидилхолинът, в чийто състав участва холин. Множество проучвания показват важността на холина при развитието на мозъка, паметта и концентрацията. Той е особено важен за развитието на мозъка на детето при бременни и кърмещи жени. Холинът е прекурсор на жизненоважния невротрансмитер ацетилхолин, който изпраща нервни сигнали до мозъка, и на триметил-глицина, който участва в защитата на черния дроб.

Антиоксидантите!

Чистото масло от крил съдържа много антиоксиданти, в това число витамините А и Е, астаксантин и ксантаксантин. Астаксантинът е каротеноидоподобен антиоксидант, който е дори по-мощен от бета-каротена, алфатокоферола, лутеина и ликопена. Маслото от крил съдържа и новооткрит флавоноид с нова молекулярна структура. Вероятно сте чували, че флавоноидите са мощни антиоксиданти. Изненадващото е, че досега те не са били открити в нищо друго, освен в растения – зеленчуци, плодове и водорасли. Астаксантинът и този уникален морски флавоноид в маслото от крил създават специална връзка с ЕПК и ДХК, позволявайки директен метаболизъм на антиоксидантите.

Няма съмнение, че приемът на висококачествено рибено масло е полезно, но маслото от крил има много и важни предимства пред рибеното масло:

 • Много по-добра абсорбция от рибеното масло – свързването към фосфолипиди увеличава биодостъпността на омега-3, подобрява съотношението омега-3 към омега-6 и подпомага здрвословното функциониране на клетъчната мембрана.
 • По-добра антиоксидантна защита – уникалните антиоксиданти (астаксантин и новооткрит морски флавоноид) защитават клетките от вредните свободни радикали.
 • Без замърсители – крилът стои на дъното на хранителната верига и се събира далеч от замърсените места – в девствените морета около Антарктика. Така че в него няма опасни натрупвания от живак, ПХБ, тежки метали или други токсини, които нискокачествените продукти от рибено масло могат да съдържат.
 • Възобновяем източник – това е най-голямата биомаса в океана, която се възобновява много бързо и по тази причина няма екологична опасност при добива му.
 • Стабилност – Антарктическото масло от крил е по-стабилно и по-устойчиво на гренясване от обикновените рибени масла. То може да се съхранява две години при стайна температура (но не в хладилника!).
 • Няма вкус на риба, не предизвиква рефлукс или други странични ефекти. Въпреки че консумацията на рибено масло често води до странични ефекти като рибен послевкус, рефлукс или оригване, това не се отнася за маслото от крил. При него не са наблюдавани никакви странични ефекти, дори и при високи дози.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ