ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Колаген - всички видове, които трябва да познавате

Кой е градивният елемент, който поддържа тъканите, костите, сухожилията, мускулите и спомага за укрепването им? Това е твърдият неразтворим влакнест белтък с наименованието колаген.

Всяка верига в неговата уникална тройна спирала съдържа около 1000 аминокиселини. Обикновено в повечето видове колаген молекулите са свързани, за да образуват дълги и тънки влакна с укрепващо действие.

В статията ще разгледаме няколко типа, които имат важна роля за функционалните способности на организма и допринасящи за здравина на костите, мускулите и сухожилията.

Да научим повече за колагена

Той е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и буквално споява организма. Придава здравина, структура и гъвкавост на кожата, сухожилията и мускулите.

Познати са изключително голям брой видове колаген, като около 90% от този в тялото се среща във вид на тип I, II и III. Именно те са от решаващо значение за целостта на тъканите, механичните им свойства и устойчивост.

Липсата на ендогенно произведен колаген причинява редица здравословни проблеми с костите, опорно-двигателния апарат и кожата. След 25-годишна възраст производството му постепенно намалява с 1.5% годишно, а след навършване на 40 се изчерпва дори по-бързо.

Неговите приложения далеч не се ограничават до медицински и козметични цели. Колаген се използва за възстановяване и лечение тъканите на тялото, като всеки тип има свои особености и предназначение.

Колаген тип I

Той се намира в кожата, сухожилията, кръвоносните съдове и вътрешните органи. Около 60% от колагена в човешкото тяло е от този тип. Той е много устойчив в сравнение с другите видове и издържа на големи натоварвания.

В неговия състав влизат повече от 10 аминокиселини, които се грижат за здравето на косата, кожата и ноктите. Някои от тях са глицин, пролин, аланин и хидроксипролин.

Тип II

Отново богат на аминокиселини, този колаген изгражда ставния хрущял и подобрява функциите му. Съдържанието му в ставния хрущял е около 90%, като основната му роля е за изграждане и поддържане на хрущялната тъкан.

Колаген тип II не бива да се приема заедно с тип I и III, тъй като те имат различен състав на аминокиселини и ако бъдат приети заедно, тялото може да не разпознае протеина като колаген.

Тип II носи в себе си хондроитин и хиалуронова киселина, които имат доказани ползи за подобряване здравето на ставите. Всички тези елементи заедно могат да противодействат на остеоартрит, а хондроитинът помага в борбата с възпалението и износването на хрущяла.

Тип III

Основен компонент на ретикуларните влакна, колаген тип III често се среща с колаген тип I. Неговата роля е за изграждане на нова съединителна тъкан, която защитава рани например. Този вид се съдържа и в кожата, артериалните стени, а недостигът му може да причини разкъсване на кръвоносни съдове.

Тип IV

Съдържа се в тъканите, които обграждат някои органи, мускули и мастна тъкан. Другото име на колаген тип IV e COL4A4 ген, който изпълнява редица важни функции за поддържане клетките и тъканите на бъбреците, очите и вътрешното ухо.

Мутациите в този ген могат да доведат до увреждане на вътрешното ухо, а увреждането на самия колаген може да допринесе за развитието на синдром на Алпорт.

Тип V

Той е от съществено значение за фибрилацията на тип I и III, както и за оптимално изграждане на тъкани. Колаген тип V допринася за изграждане на добра костна система, черен дроб, бели дробове и плацента.

Любопитни факти

Колаген тип I е изключително разтеглив и е по-силен от стомана, изчислено на грам. Той може да направлява тъканната регенерация, да послужи за овладяване на незарастващи рани или при изгаряния.

Самата дума колаген произлизал от гръцкото “kolla” - в превод лепило.

Факторите, които могат да допринесат за понижено производство на колаген и зависят от нас, са тютюнопушене, консумация на продукти със захар и излагане на слънчева светлина в опасно за това време.

Колагенът е около 30% от количеството белтъчини в тялото, а те са 20% от телесната маса на човек.

Хранителни продукти, които могат да подсилят образуването на нов колаген са костен бульон, пилешко месо, риба, яйца, бобови култури, елда, овесени ядки, броколи и други.

Освен тях, плодове и зеленчуци богати на витамин С също спомагат за изграждане на нов колаген. Такива храни са киви, лимон и ананас.

Производството на протеина може да се стимулира чрез лазерна терапия или транс-ретинолови киселини.

Когато костите на ставите и самият хрущял се промени от гладка еластична структура към втвърдена и дори неравна, значи нивото на колаген е намаляло. В такива случаи започват затруднени движения и се нарушава функцията на ставите, а за целта би помогнал хидролизиран колаген тип II, както и другите ценни съставки във Flex Code Premium. Той съдържа и хиалуронова киселина, която спомага за възстановяване на хрущяла и редуцира болките в ставите.

Източник на хидролизиран телешки колаген е този продукт, който се грижи за здравата съединителна тъкан и е с богат аминокиселинен състав.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ