ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Възпаление на простатата – причини и възможности за лечение

Нека разгледаме темата, която мъжете избягват да коментират, но която касае всички тях – различните видове възпаление на простатата. Често оплакванията се пренебрегват от силния пол и избягват да коментират проблема. Същевременно отвъзпаление на простатата страдат както възрастни, така и млади мъже. Навременната реакция предвещава успешно справяне със здравословния проблем, който иначе може да има сериозни последствия. Ако се информирате добре за този враг на здравето и сексуалността, имате по-голям шанс да го неутрализирате по-лесно.

Симптоми при възпаление на простатата

Тялото алармира, когато нещо не е наред, но в много случаи отказваме да го послушаме. Подобно поведение може да доведе до редица усложнения, особено при възпаление на простата, затова обърнете внимание навреме, ако имате някое от следните оплаквания:

 • Затруднено уриниране, парене при уриниране;
 • Спазми в долната част на коремната област;
 • Чести пориви за уриниране, дори нощем;
 • Повишена температура;
 • Смущения при ерекция или еякулация;
 • Наличие на кръв в семенната течност;
 • Нетипична и остра миризма на урината;
 • Болки около гениталиите или бедрата.

Основните причини за възпаление на простатата

Макар да се вярва, че неприятното възпаление на простатата засяга контингента от над 50-годишни мъже, и младежите могат да бъдат засегнати. В първия случай говорим за уголемяване на простатата, а във втория – за простатит, възпаление на жлезата. Често симптомите и при двете състояния са сходни.

Простатата е сравнително малък орган (колкото кестен), който бавно се променя през целия живот. С напредване на времето, нейният размер нараства, което причинява неудобства за иначе силното мъжко тяло. Затова много от мъжете над 40-50-годишна възраст страдат от увеличаване на простатната жлеза. То може да възпрепятства нормалното протичане на ежедневието и да попречи на пълноценния полов живот.

Дори млади мъже се оплакват от възпаление на простатата, което е следствие най-често от налична бактерия, E. Coli например. Понякога процесът се задейства от механични причини – след урологични манипулации (например поставяне на катетър), както и след продължително каране на колело.

Възможни усложнения при възпаление на простатата

Неизлекуваният докрай простатит може да прогресира и да се превърне в хроничен. Това умножава проблемите, а и може да се яви пречка при опитите за зачеване. Качеството на семенната течност се влошава. Неовладяното възпаление на простатата може да обхване и други органи в съседство: бъбреци, уретра или пикочен мехур.

Бактериите понякога причиняват простатит (възпаление на простатата). В много случаи основната причина е неясна. Трябва незабавно да се консултирате с лекар, ако изпитвате треска, болки в кръста, болка в слабините, позиви за спешно и често уриниране. Лечението с антибиотици е от съществено значение при остър бактериален простатит. Приемътв болница често е необходим и при хроничния (продължаващ) бактериален простатит. В такъв случай се изписват специфични антибактериални лекарства за дълго време.

Много мъже изпитват уринарни нарушения поради напредналата възраст. Това може да бъде причинено от възпаление на простатната жлеза (простатит). При по-възрастните мъже симптомите могат да бъдат в резултат на блокиране на тръбите поради доброкачествено (нераково) разширение на простатната жлеза. Това състояние се нарича доброкачествена хиперплазия на простатата – БРХ. Най-честият симптом е трудното изпразване на пикочния мехур. Уринарните симптоми може да станат достатъчно забележими и изискващи лечение. Не всички симптоми за уринарни проблеми се дължат на промени в простатата. Също така, някои мъже имат разширена простата и все пак изпитват малко нарушения, ако въобще има такива.

Сами разбирате, че до голяма степен отговорността за навременно диагностициране и лечение е във вашите ръце.

Този принцип важи при голяма част от заболяванията, които засягат и двата пола. Винаги, когато става въпрос за здравето ни, трябва да реагираме своевременно.

Диагностика и начини за лечение на възпаление на простатата

Ако сте обезпокоени от проблеми с уринирането, трябва да се консултирате с лекар независимо от възрастта ви.

Ако той установи, че според симптомите се нуждаете от по-нататъшна оценка и лечение, може да се наложи да преминете няколко теста. Те могат да са:

 • Физикален преглед, включително ректален преглед за проверка размера и формата на простатната жлеза;
 • Проверка на урината - за да се гарантира, че простатата не е заразена;
 • Проверка на скоростта на уринарния поток - за да се изчисли скоростта, с която преминава урината;
 • Ултразвуков преглед - за да се прецени дали пикочният мехур напълно се изпразва и да изследвате бъбреците си, ако е необходимо;
 • Уродинамика - при определени обстоятелства може да се препоръча поредица от тестове на пикочния мехур, за да видите как функционира Вашата пикочна система.

Освен ежегодните прегледи при личния лекар, при наличие на някои от изброените симптоми, е добре да се планират посещения при уролог и андролог. Те инициират микробиологично изследване на урината и ехография.

Установява се дали става въпрос за възпаление на простатата или уголемяване на същата.

Лечението започва след установяване на причинителя и параметрите на заболяването. В повечето случаи се предписват специални медикаменти – антибиотици и други лекарства. Интервенция от хирург се прилага при пациенти с увеличена простата, когато ефектът от приетите помощни медикаменти не е достатъчен или положението се усложни.

Понякога при възпаление на простатата  е възможно известно време да няма никакви симптоми. Постепенно нещата прогресират и рязко рефлектират на настроението и здравето. От решаващо значение е да действате бързо, за да победите в тази битка за вашето здраве.

Какво да направите, за да избегнете възпаление на простатата

Ако считате, че нямате сериозни уринарни проблеми и не ви притесняват много, стъпките, които можете да предприемете временно, са:

 • Минимизиране на напитки като кафе, безалкохолни напитки с кофеин и алкохол, особено преди лягане, ако ставате през нощта;
 • Потърсете и практикувайте упражнения за укрепване на таза и пикочния мехур, тъй като те могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми на уринарни проблеми.

Лечение на проблеми с пикочните пътища

Вашият лекар може да предложи различни лекарства, които да спомогнат за облекчаване на уринирните проблеми, включително:

 • Лекарства за намаляване на тонуса на мускулите на уретрата и простатата, за да се сведе до минимум намаляването на урината, причинено при свиване на тези мускули;
 • Лекарства за намаляване на размера на простатната жлеза. Тези лекарства работят, като блокират действието на мъжките хормони, продуцирани от простатната жлеза;
 • Лекарства за отпускане на пикочния мехур, което прави нежеланите контракции по-малко вероятни и намаляват честите позиви за уриниране;

Понякога се използва Saw Palmetto (Сао Палмето). Той може да помогне на някои мъже, особено ако честото уриниране през нощта е налице.

Освен Сао Палмето, други подходящи добавки при проблеми с простатата, са Стеарон и Кукурбита. Билки като царевична коса, мечо грозде и червена боровинка могат да окажат диуретичен ефект, както и антисептично действие.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ