ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

За какво се използва Н-Ацетил Л-Цистеин в организма + представяне на Acti Nac

N-ацетил-L-цистеинът (NAC) е антиоксидант и предшественик на глутатиона, който има множество ефекти върху различни клетки и механизми в организма. Ако трябва да избирате задължителните елементи, които да присъстват в шкафчето с хранителни добавки, то сред тях трябва да са калций, магнезий, колаген, желязо, витамин Ц и N-ацетил-L-цистеин. Вероятно сте добре запознати със значението на тези елементи с по-известни наименования, докато за NAC информацията на български език не е толкова широкообхватна.

За да разберете какво представлява този елемент и какви са ползите му за здравето, последвайте ни в тези редове.

Какво е Н-Ацетил Л-Цистеин и какво прави в организма?

НАК е технически класифициран като муколитик поради ефективната си употреба при дихателни нарушения, които предизвикват прекомерна секреция. Освен това е хепатопротективен (предпазва черния дроб) и се използва за защитата му от увреждане поради прекомерна употреба на ацетаминофен. Но освен тези забележителни свойства, това съединение има и антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, както и действия върху важни невротрансмитери като глутамат и допамин.

NAC е необходим предшественик за синтеза на глутатион, който сам по себе си е мощен антиоксидант. Както това съединение, така и глутатионът могат да очистят свободните радикали, които се образуват, когато има увреждане на клетките в тялото. Свободните радикали могат да бъдат особено токсични за стените на кръвоносните съдове, периферните нерви, някои видове клетки на мозъка и митохондриите. Затова е необходимо средство, с което да се противодейства на тези увреждания.

NAC може да бъде ефективно допълнително лечение за невропатия, леко когнитивно увреждане, сътресение, главоболие и автоимунни разстройства. Може да помогне за предпазване на мозъка от нарушен кръвоток, като подкрепи разширяването на съдовете и може също да промени прогресията на някои невродегенеративни заболявания.

Що се отнася до глутатиона, той изпълнява множество важни функции в организма, като например изграждане на ДНК, подкрепа на имунните функции, подпомагане на някои ензими, образуване на сперматозоиди, унищожаване на някои свободни радикали, подпомагане на черния дроб и жлъчния мехур да обработят мазнините. Все пак глутатионът е може би най-силният антиоксидант, познат до днес. Ако решите да си набавите директно глутатион, то може да го направите с чист продукт като Л-Глутатион Натурал. В него се съдържа само л-глутатион плюс един антислепващ агент. 

Как може да се използва НАК?

NAC може да бъде ефективна част от лечението на поведенчески разстройства поради това, че е обвързан с производството на допамин и глутамат. Има докладвани резултати за подобрение на раздразнителността и агресията, както и импулсивността и дори депресията при деца и при възрастни с неврологични или невродегенеративни проблеми. 

Съединението Н-Ацетил Л-Цистеин може да се използва се при аутизъм, обсесивно-компулсивно разстройство и при тревожност. В допълнение, той е полезен при синдроми на хронична болка, тъй като хроничната болка често води до промени в балансите на невротрансмитерите, водещи до поведенчески ефекти. Те могат да бъдат повлияни чрез приема на NAC. 

И на последно място, съединението е важна част от детоксикацията и заздравяването, защото може да защити черния дроб, мозъка, клетките и да засили естествените лечебни сили в на организма.

Ефективност и действие на Н-Ацетил Л-Цистеин

Н-Ацетил Л-Цистеин може да се използва успешно за третиране на следния набор от състояния:

  • Отравяне с ацетаминофен (тиленол) - N-ацетил цистеин е ефективен за намаляване на смъртността и предотвратяване на трайната вреда, причинена от отравяне с ацетаминофен. За тази употреба N-ацетил цистеин, приет през устата, е толкова ефективен, колкото N-ацетил цистеин, даден интравенозно;
  • Белодробни тестове - N-ацетил цистеин може да се използва за подготовка на хора за диагностични белодробни тестове;
  • Противодействие на пристрастяване към сладки храни и ненаситен апетит като цяло - когато сте пристрастени към нещо, това предизвиква дисбаланс на допамина и променя генната експресия в нуклеус акумбенс (област в мозъка, която контролира отделянето на допамин). NAC може да балансира пътя на пристрастяването, което намалява или елиминира желанието, а също така намалява глутамата (мозъчен химикал, който задейства поведение, търсещо това възнаграждение под формата на сладка храна);
  • NAC има и анти-ейдж действие. Той е предшественик на глутатиона, най-мощния антиоксидант в човешкото тяло. А антиоксидантите са упоритите войници, които ни защитават от оксидативен стрес и токсични вещества, спомагайки за детоксикация и регенериране;
  • Н-ацетил Л-цистеин може да бъде от полза за облекчаване симптомите на депресия, тревожност и други свързани състояния. В няколко големи проучвания има данни за това, като е установено, че няма нито един от страничните ефекти при прием на НАК в сравнение с приема на антидепресанти;
  • По-добра фертилност и при двата пола - съединението подобрява качеството на яйцеклетките и увеличава възможността за зачеване при жени със синдром на поликистозни яйчници. Също така балансира тестостерона, един от основните двигатели на безплодието при жени с поликистозни яйчници. НАК дори може да преобърне затлъстяването и преддиабета, два често срещани симптома на поликистозата;

Дозировка и източници

Както виждате, областите на действие на това съединение не се ограничават само до нервната или мозъчната система. НАК може да даде по нещо на всеки и то в различен аспект. 

Може да се обобщи, че това е чудесна обща добавка за предпазване на клетките ви от стрес и забавяне на стареенето. И определено си струва да я добавите към другите, които приемате сега.

Повечето проучвания препоръчват доза между 1200-2400 мг. н-ацетил л-цистеин, приета в няколко пъти през деня. Най-добре ще усвоите НАК, ако го приемате по време на хранене.

Нашето предложение е за Акти Нак/Acti Nac – 60 вегетариански капсули и 100% чист Н-ацетил Л-цистеин. Както сами може да се уверите, в съдържанието няма нищо друго освен това вещество, както и няма помощни вещества, синтетични подобрители или оцветители. 

Акти Нак може да бъде вашето средство против стареене, което да подсили имунната система и да подпомогне очистителите процеси. Не забравяйте и други ценни вещества като желязо, витамин Ц, магнезий и витамин В12. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ