ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

За майката и детето - полезното влияние на пробиотиците

Две нови проучвания сочат, че подходящо подбраните пробиотични щамове, приемани ежедневно като добавки, могат да намалят риска от преждевременно раждане, както и от  усложнения в последствие.

В  Американското  списание по Клинично хранене са публикувани констатации, според които шамове на  Bifidobacterium   и Lactobacillus  имат връзка с предпазването  от некротизиращ ентероколит ( НЕК), изключително опасно усложнение при преждевременното раждане.

Същото издание публикува и друго, отделно изследване, според което консумацията на пробиотични продукти на млечна основа по време на бременност се свързва с намаляване на риска от преждевременно раждане с 18%.

И двете изследвания добавят, макар и в малка степен,но с необорима подкрепа от страна на науката за потенциалните ползи от специфичните пробиотични щамове за майката и детето.  В придружаваща редакционна бележка  на Джона Рашинг и Йозеф Ню от Университета във Флорида   се отбелязва, че преждевременното раждане , преди 37 – мата седмица от бременността,  може да причини тежки кратковременни, но и дълготрайни здравословни усложнения, които изискват и значителни парични разходи.

Въпреки това,  Рашинг и Ню  са критично настроени към настоящото научно мнение, като акцентират върху това, че е необходимо още много да се научи за пробиотиците преди да се прилагат рутинно при бременните  жени и недоносените бебета.

Съгласно  ФАО/ СЗО  пробиотиците се дефинират  като „ живи организми, които когато се прилагат в достатъчни количества са полезни за здравето на човека”.

Политиката не може да се диктува от обещания

Коментарите на  Рашинг и Ню са в отговор на изявленията  на Американската Академия по педиатрия, направени напоследък.  Както в Педиатрията е отбелязано (doi: 10.1542/ peds.2010-2548) , от доктор Дан Томас, и  доктор  Франк  Греер, и от Комитета по  хранене  към  Американската академия по педиатрия в раздел  Гастроентерология, Хепатология и хранене,  че клиничните проучвания са предоставили насърчителни, но все още  предварителни  доказателства  за  положителния ефект   при лечение на гастрит  при децата, причинен от   Helicobacter Pylori, IBS и колики при малките.

Същевременно Комитетът по хранене  отбелязва , че все още стоят открити важни въпроси свързани с клиничните приложения на пробиотиците. Има се предвид оптималната продължителност на прилагането им, както и предпочитаните дози и видове. Остава неизвестна продължителността от ефекта им върху чревната микрофлора  при децата, както и предстои да се установи значимостта на биологичния им ефект при прилагането им по време на бременност и кърмене, като се сравни с потенциалната биологична полза от приемането на храни за кърмачета, съдържащи пробиотици.

Нови данни

Първото проучване, насочено към   некротизиращия ентероколит ( НЕК),  е извършено от бразилски изследователи под ръководството на Тициана Дюке Брага от Неонтологичното интензивно отделение в Института по Интегрална медицина “Професор Фернандо Фигуейра” в  Ресифе.  В изследването са наблюдавани 231 недоносени бебета след двоен случаен подбор.  В продължение на 30 дни  бебетата са хранени или с контролирано мляко или с мляко, обогатено с  B. Breve и  L.casei.

Резултате показват положителен ефект от прилагането на пробиотици при риск от НЕК, като при нито едно от бебетата   не са се проявили условия за развитието му, с изключение на четири от наблюдаваната група.

В заключение, те считат, че следва да се имат предвид специфичните ефекти от различните видове пробиотици и остава да се определи дали има по-подходящи пробиотични щамове за предотвратяване на НЕК при недоносени бебета.

Повече данни ...

Под ръководството на  Рони Мире от Норвежския институт по обществено здраве е направено второ проучване под формата на епидемологично наблюдение. То обхваща 18 888 здрави бременни жени, при които се анализира честотата на преждевременно раждане съпоставено  с приемането на пробиотици.

Докладът на изследователите  сочи, че жените, приемащи в най-висок размер пробиотици са с 18% по-малко склонни към преждевременно раждане  в сравнение с тези, които изобщо не консумират.

Учените отбелязват, че според резултатите, високият прием (в мл) на храни с пробиотици, който в това проучване съответства на среден прием от 138,4 мл/г , показва резултат в рамките  от 2.85х109 до 2.0х1011 пробиотични бактерии/г.

Счита се, че е обосновано по-нататъшно котролирано проучване при случаен подбор за установяване, дали наличието на храни, съдържащи пробиотици са  защита или такива без са рисков фактор за преждевременно раждане. Това би довело до по-добро разбиране на усложненията по време на бременност и до прилагане на по-ефективти стратегии в бъдеще.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ