ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

За метилирането, черния дроб и още нещо...

Можете ли да си представите да направите нещо – движение, мимика, мигване, дори вдишване и издишане – десет-двадесет пъти в секунда? Сигурно не. Но вероятно знаете, че на био-химично ниво нашият организъм може много повече. Например процесът на производство на S-adenosyl-L-methionine (Sam-e), който се нарича метилиране, възниква един милиард пъти в секунда във всяка клетка на тялото ни. Но да започнем отначало. Какво представлява процесът на метилиране и защо той е толкова важен за здравето ни? Най-общо казано метилирането е свързването на един въглероден и три водородни атома (наречени метилова група) с друга молекула. Този процес участва в почти всички функции на тялото ни и контролира какво ли не – мозъчната функция, отговора на организма на стреса, производството на глутатион (един от най-мощните и важни антиоксиданти), развитието на плода, експресията на гените, нормалното функциониране на черния дроб и детоксикацията, производството на енергия от храната, борбата с инфекциите и вирусите и мн. др. Ако имате недостиг на метилови групи или цикълът на метилиране е прекъснат, някои или всички от тези процеси се нарушават и настъпва заболяване. Нарушеното метилиране също се свързва с автоимунните заболявания. S-adenosyl-L-methionine (Sam-e) пък е един от най-активните метилови донори, произвеждани в човешкото тяло. Той е естествено съединение, което се открива във всяка клетка на човешкото тяло и има жизненоважно значение за нейната функция, устойчивост и активност. Основното предназначение на Sam-e е да поддържа нормалното функциониране на черния дроб и цялостната детоксикация на организма. Sam-e участва и в синтеза на глутатиона, който и регенерира чернодробната тъкан, като по този начин предпазва клетките от унищожителното действие на свободните радикали. И като споменахме черния дроб – всички знаем каква огромна роля има той в сложната система, наречена „човешко тяло”. Той е най-големият (след кожата), морфологично и функционално най-комплексен човешки орган. От неговата дейност зависи цялостното ни здравословно състояние. Играе важна роля в метаболизма и пречиства кръвта, извлича токсините, като някои унищожава, други складира, убива вируси и микроби, влияе на хормоналните нива в организма и пр. Така че черният дроб може да бъде нашият верен страж или слабо място. Не бива да позволяваме да се случи второто. Ето малка част от основните му функции:
 • Формира кръвта до 7-мия месец на бременността.
 • Участва в превръщането на храната в съставки, които организмът използва за основните си нужди. Произвежда и съхранява протеините, мазнините, резервните въглехидрати, желязото и витамините.
 • Чрез образуваната в него жлъчка участва в усвояването на мазнините в червата, някои витамини (вит. А, Д, Е, К), както и на имуносупресорите, които трансплантираните пациенти приемат.
 • Някои синтезирани в черния дроб протеини играят централна роля в процесите на съсирването на кръвта.
 • Има централна роля в обезвреждането и излъчването на отпадните продукти на обмяната на веществата и медикаментите, които в някои случаи са токсични за човека.
 • Участва в борбата с инфекциите и в частност с тези от тях, чиято входна врата са червата.
 • Единственият орган в човешкото тяло, който има способността да саморегенерира.
Но да се върнем към метилирането. Има много естествени средства, с които можете да подобрите метилирането на организма си. Например като консумирате много зеленолистни зеленчуци. Както и като приемате вече споменатия така важен глутатион и витамини от В-групата, източници на които са рибата, яйцата, бадемите, орехите, слънчогледа, тъмните листни зеленчуци, чистото органично месо, а също и чесън, лук и кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол и всички видове зеле. Необходимо е също да давате на организма си пробиотици („добрите” бактерии са особено големи помощници на метилирането), консумирайки кисело мляко, кисело зеле (в по-ограничени количества, тъй като има високо съдържание на сол) и други продукти с жива закваска или пък приемайте пробиотиците под формата на хранителна добавка. Осигурявайте си също така достатъчно сън и физическа активност, намалете алкохола и тютюнопушенето и всякакви други токсини. Ако ви е трудно да поддържате този начин на живот, ви препоръчваме приемането на Sam-e Real /САМе Риъл/. Вече обяснихме, че активната съставка S-adenosyl-L-methionine е изключително важен метилов донор, тъй като участва в повече от 100 биохимични реакции и специфични биологични процеси, сред които са детоксикацията и мозъчната функция. Продуктът подпомага чернодробния синтез на антиоксиданта глутатион. Стимулира детоксикацията и така поддържа нормалните нива на чернодробните ензими.
 • САМе Риъл е високоефективна добавка по време на детоксикираща терапия за отказ от алкохол и наркотични вещества.
 • САМе Риъл допринася за поддържането на оптималната чернодробна дейност и естественото очистване на метаболитните остатъци.
 • САМе Риъл подпомага неутрализирането на свободните радикали и така защитава клетките от оксидативния стрес.
 • САМе Риъл подпомага поддържането на психичното и емоционалното здраве, като въздейства благотворно на нормалната мозъчна функция.
Нека не забравяме, че черният ни дроб е нашата микролаборатория, в която протичат едни от най-важните процеси в тялото ни и на която трябва да осигурим добри условия на работа, за да сме здрави!

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ