ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

За нормалната обмяна на инсулина и глюкозата в кръвта

Захарният диабет и затлъстяването са заболявания, които само бъдещето може да покаже какви мащаби ще придобият. Още сега обаче специалисти предупреждават колко сериозни са двете състояния, зад които стои проблемът с нивото на кръвната захар, зад който на свой ред прозират нездравословните хранителни навици на съвременния човек.

Знанието е пряк път към осъзнаването на реалността във всяко едно отношение. И докато за едно дете непознаването на функционирането на човешкото тяло може да бъде оправдано, за един зрял човек – това изобщо не е така. Здравето е в ръцете ни, тук и сега и именно днес е денят, в който можете да започнете да бъдете приятели на самите себе си.

Захар в кръвта

Това словосъчетание буди тревожност у мнозина, тъй като е свързано с риск от развитие на диабет и затлъстяване. Нека да вникнем в същността му.

Какво представлява глюкозата? Тя е основен и универсален източник на енергия за обменните процеси и е необходима за поддържането на функционирането на организма. Как се случва това? По следния начин: при постъпването на въглехидратна храна или чиста захар в тялото ни се задвижва сложен процес – разграждайки се в храносмилателния тракт, храната отделя захар в кръвта. В случаите, в които консумираме храни, съдържащи сложни въглехидрати или нишесте, повишаването на нивото на захарта в кръвта се случва бавно. Когато обаче на трапезата ни присъстват чиста захар, глюкоза или пък прекалено калорична храна, нивото на захарта скача рязко. В такъв момент панкреасът реагира, отделяйки инсулин, единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. Действието му е свързано с повишаване на проницаемостта на мембраните на клетките, в които постъпва енергия във вид на глюкоза. Когато глюкозата е в излишък, тя се натрупва във вид на гликоген в черния дроб и мускулите. Докато резервите от гликоген в черния дроб могат да се използват, това не се отнася за мускулите. След като хранилището на тези две места се запълнят, глюкозата започва да се складира в мастната тъкан, под формата на подкожна тлъстина. Именно затлъстяването е фактор, който говори за повишен риск от развитие на диабет – особено внимателни трябва да бъдем по отношение на тлъстините в областта на корема, тъй като мастната тъкан там отделя агресивни хормони, които възпрепятстват действието на инсулина.

Днес съществуват различни начини за коригиране на нивото на кръвната захар. Един от естествените ни помощници представляват, например, канелата и, разбира се, здравословният начин на хранене като цяло. Когато обаче усещаме, че губим контрол над нормалното функциониране на организма ни, включително регистрираме нарушения в обмяната на глюкозата в кръвта, можем да се доверим на хранителни добавки, които по естествен път възстановяват баланса. Обикновено става дума за органични вещества, които имитират действието на инсулина и подпомагат разграждането на глюкозата, като резултатът се изразява не само в нормализиране на нивото на кръвната захар, но и в трайното й поддържане в оптимална концентрация.

Прилагаме малко любопитна информация, за да подплатим предупредителните послания на специалисти от цял свят, когато става дума за контролиране на нивото на кръвната захар и потенциално свързаните с него заболявания:

- Според статистиката около 9 % от населението в България над 20 г. има диабет.

- Около 25 % от заболелите дори не са диагностицирани.

- Всяка година заболелите от диабет (в цял свят) се увеличават със 7 млн. души, сочи статистика на Световната здравна организация.

- Отдавна затлъстяването не е проблем на възрастните поколения. Все повече деца страдат от излишни килограми и развиват сериозни заболявания.

- Балансираната диета, редовните физически упражнения и намаляването на теглото са сред основните стъпки за избягване на заболявания като диабета.

- Според Британската национална здравна организация, намаляване на теглото с 5 %, съпроводено с редовно физическо натоварване, може да доведе до понижаване на риска от развитие на диабет тип 2 с повече от 50 %.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ