ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

За ПМС с любов - как да овладеем този стресов период

Има някои ясно изразени признаци, по които ще познаете, че ПМС пристига. Те не са особено приятни, а за някои жени могат да бъдат изключително натоварващи и болезнени.

Борбата с облекчаването на симптомите на ПМС е безмилостно жестока и трудна за тях, но все пак е възможно да бъде спечелена. Това обаче не трябва да ви изглежда страшно, защото има начини да се преборите с ПМС.

На първо място трябва да знаем какво представлява предменструалния синдром, за да го разберем и да подходим правилно към овладяването му.

Какво знаем за предменструалния синдром (ПМС)

Основната предпоставка за настъпване на ПМС са хормонални изменения в организма, които се отразяват различно на всяка жена и не могат да бъдат спрени. При някои дами, тези смущения не са осезателни и не пораждат дискомфорт, докато при други се появяват болезнени симптоми и здравословни неразположения.

Разликата между ПМС и болезнената менструация е, че ПМС настъпва около 2 седмици преди самата менструация и е строго индивидуален. Има някои често срещани симптоми, по които ще познаете задаващия се ПМС, а именно:

 • Непреодолимо желание за сладко, шоколад или други подобни храни;
 • Тежест и всеобща отпадналост;
 • Липса на мотивация и енергия;
 • Обилно потене и подуване в областта на корема;
 • Болезнени и увеличени гърди;
 • Мазна кожа и коса;
 • Неприятни пъпки по лицето или тялото.

Познато ли ви се струва? Да, всяка жена ги изпитва, а по статистически данни всяка пета жена на възраст между 25 и 45 години се сдобива с поне 2 от тях едновременно.

Не може да се каже, че има една всеобща теория, която е валидна за всички случаи, но терминът предменструален синдром е познат още от 30-те години на ХХ век. Тогава той е носел значението на емоционални реакции във връзка с настъпилия физически дискомфорт.

На по късен етап след проведени изследвания и наблюдения, тази теза се допълва с предположенията, че ПМС е комплексно физическо, психическо и емоционално състояние на неразположение във връзка с процесите, улесняващи отделянето на яйцеклетка при менструация.

Защо обаче при някои дами ПМС е по-тежък отколкото при други?

Причини за тежък ПМС – кои са симптомите

Ако не намирате обяснение за болезнените симптоми на ПМС, то това е кратък списък с причините, които обикновено са предпоставки за него.

 • Наследственост – ако вашата майка е имала тежък ПМС, то е възможно да се изрази и при вас;
 • Рязък спад в нивата на естроген – дори да приемете допълнително от хормона, това няма да помогне;
 • Повишен прием на кофеинови или алкохолни напитки;
 • Тежки и изцеждащи организма диети с липсва на всички хранителни вещества;
 • Стрес или липса на сън;

Последните два фактора могат да задълбочат и симптомите на ПМС, които са:

 • Задържане на сол и течности;
 • Ниска кръвна захар;
 • Проблеми с щитовидната жлеза;
 • Наддаване на тегло;
 • Главоболие;
 • Повишен апетит за някои храни;
 • Раздразнителност и лошо настроение.

Сигурно се питате как влияят храненето и спорта върху симптомите на ПМС и веднага ви отговаряме.

Изборът на здравословни начини на готвене и истински продукти би допринесъл за един по-чист организъм, лишен от консерванти, токсини и шлаки, който ще функционира по-бързо и лесно. Метаболизмът играе ключова роля за правилното протичане на процесите в тялото, което е стресирано и без това при наближаващ ПМС.

Вашата задача е да го улесните, за да не изпитвате толкова тежки болки и дискомфорт, които могат да попречат както на работния ви ден, така и на почивката ви.

Когато наближи периодът на ПМС, избягвайте захарните изделия, приемайте достатъчно течности и намалете солта. Може да наблегнете на зелени зеленчукови прясно изцедени сокове със спирулина, растително мляко и естествени подсладители като стевия.

Кофеинът не се препоръчва, тъй като той допринася за напрегнатост и чувствителност на психиката ви, а това не е целта. Храните с ниско съдържание на мазнини и високо на фибри биха ви помогнали да се справите с ПМС, както и за поддържане на нормално тегло.

И все пак, какво друго можем да направим, за да посрещнем лесно ПМС?

Диагноза ПМС – какви мерки да предприемем

Няма точно определени лабораторни изследвания, които да диагнстицират ПМС. Той се познава по проявата на симптоми в определен период, както и според техния характер и изразеност.

Възможно е други състояния като хранителни разстройства, менопауза, заболявания като диабет и анемия, да са предизвикани от същите или подобни симптоми, затова е нужно ПМС да се разграничи от тях от специалист.

Най-малкото, което може да направите, за да облекчите тежкия предменструален синдром, е да се движите. Редовната физическа активност стимулира освобождаването на ендорфини и ви поддържа в добра кондиция, която е важна за общото здравословно състояние.

Както при много други заболявания, нивото на стрес има важна роля и тук. Старайте се да избягвате натоварващи ежедневието ситуации, като не позволявате на малки и незначими неща да ви изкарват извън релси.

Допълнителният прием на някои елементи може да ви помогне да минете по-лесно през ПМС, като най-често лекарите препоръчват:

 • Прием на прогестерон, който важи за времето, през което се приема. Ако се спре, то и действието му спира;
 • Хранителни добавки – калций, витамини от В група, омега-3 мастни киселини, витамини за жени;
 • Детоксикиращи продукти в течна форма;

Билките, които могат да ви помогнат за укрепване на настъпилия хормонален дисбаланс, са маточина, жълт кантарион, лайка, Авраамово дърво и масло от вечерна иглика.

И не се притеснявайте, ако чуете някой да казва Тя е такава, защото е в ПМС. Това е напълно естествено състояние и е изцяло необходимо за пълния смисъл на думата жена.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ