ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

За псориазиса - симптоми, причини и възможни решения

Най-важното, което трябва да запомните след прочитане на статията:

 • Псориазисът е хронично рецидивиращо кожно заболяване
 • Плакатният псориазис е най-често срещаната форма на болестта
 • Затлъстяването, диабетът и сърдечните заболявания са по-чести при хората с псориазис
 • Псориазисът не е заразен
 • Болестта се характеризира с периоди, в които има обостряне или преминаване в ремисия
 • Заболяването подлежи на контрол с медикаменти от различни видове, но не е напълно лечимо

Какво още знаем за псориазиса

Нарушената кератинизация е една от предпоставките за поява на псориазис, който представлява кожно заболяване с характерни обриви, разпространени в области на тялото или по цялото тяло.

При около 30% от случаите на заболели става въпрос за наследствена предразположеност, като няма обособен период от възрастта, в който се отключва заболяването.

Забелязва се по-голяма честота на поява на болестта в скандинавските страни, а в България диагнозата се произнася все по-често – между 2-3% от населението я получава.

Въпреки все по-модерните и усъвършенствани методи, които се използват за диагностика и лечение, все още не са ясни точните причини, които водят до псориазис. Повечето специалисти са на мнението, че това заболяване се влияе от множество фактори от околната среда и организма на човека, което го прави сложно за анализ заедно с отключващите го фактори.

Последни проучвания за автоимунните заболявания и псориазиса сочат, че чревната микрофлора и нейното състояние са от решаващо значение за прогресирането на такива заболявания. В изследването на Nilmarie Ayala-Fontánez,  David C Soler и Thomas S McCormick - Current knowledge on psoriasis and autoimmune diseases, се разглежда многообразието от фактори, които оказват влияние върху проявата на болестната патология.

Според авторите на изследването, основни причинители на заболяването са екологични, клетъчни и микробни взаимодействия, които се свързват и с други автоимунни заболявания – синдром на раздразненото дебело черво, множествена склероза, ревматоиден артрит. Някои от последните достижения в областта дават надежда за идентифициране на точните активатори, които предизвикват патогенезата на псориазиса, както и връзката им с други заболявания.

Освен тези факти, все повече изследователи подкрепят тезата, че псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а по-скоро системно и се проявява на много повече нива, докато обривите на кожата са само повратна точка в периодите на обостряне.

Хронология на болестта

 • Прогресиращ (еруптивен стадий)
 • Стадий на стабилизация
 • Регресиращ стадий
 • Ремисии
 • Рецидиви

Видове псориазис

Медицината разпознава пет вида псориазис:

 • Плочков (Psoriasis vulgaris) – характеризира се с червени на цвят лезии, които могат да са покрити от люспи
 • Точков – отличава се с точкови лезии или малки червени пъпки
 • Инвертен – ярко червени и гладки лезии по сгъвките на тялото
 • Пустулозен – основно при възрастни под формата на бели гнойни пъпки
 • Еритродермичен – най-тежката форма, при която голяма част от тялото е засегната и се отделят големи люспи

Най-разпространеният е първият вид, който води до образуване на плаки по кожата и се среща при 80-90% от заболелите. Има и една малка част от хората, които развиват особена форма на болестта – артропатичен псориазис, който протича с изразен ставен синдром.

Няма да се спираме подробно на различните видове псориазис  и това как изглеждат, а ще обърнем внимание на симптомите и най-често засегнатите от болестта места.

Обикновено кожата по лактите, коленете и скалпа е най-застрашена от пораженията на псориазиса, като при някои видове тя може да се усеща като опъната, по-тънка, по-чувствителна и с изявено усещане за сърбеж. При случаи, в които той се разпространява по скалпа, лесно може да бъде объркан със себореен дерматит, тъй като и двете състояния са сходни и се характеризират с големи люспи подобни на тежък пърхот.

Когато се извършва диагностика се определя и точният тип на болестта, като се прави и физикален преглед, чрез който се установяват симптомите и се разграничават от евентуални други заболявания. За още по-прецизно диагностициране може да се направи и кожна биопсия, когато е налице съмнение и за други заболявания.

При пациенти с атеросклероза има установена взаимовръзка между тази болест и псориазиса, като в такива случаи се изследват и кръвна захар, липиден профил и други показатели.

От какво зависи развитието на псориазис

Въпреки че и до днес не е ясно какво води до развитието на различни форми на псориазис, се смята, че основна роля имат:

 • Нарушената функция на имунната система
 • Фактори на околната среда
 • Генетична предопределеност – носителство на HLA- B13, B17 и Cw6 гени
 • Високи нива на липиди в кръвта в комбинация с висока кръвна захар

Какво влошава псориазиса – провокиращи фактори

Дали при вече ясен псориазис или преди наличието на такъв, има фактори, които го отключват и могат да го влошат значително.

Като външни отключващи фактори се определят:

 • Физически – облъчване или травми
 • Инфекции – вирусни и бактериални, особено стрептококови
 • Лекарствени средства – бета-блокери, литиеви препарати, тетрациклинови антибиотици

Като вътрешни фактори за отключване на псориазис могат да се посочат:

 • Психически стрес и напрежение
 • Хормонални нарушения по време на пубертет, бременност и раждане
 • Завишен прием на алкохол и тютюнопушене

Методи на лечение и подходящи медикаменти

От гледна точка на лечението има различни варианти, които основно залагат на медикаментозна терапия, фототерапия, локално третиране на засегнатите участъци. Точните методи за третиране на определен вид псориазис се избират в съответствие с моментното състояние и с оглед на симптомите в дългосрочен план.

Топичната терапия се състои от емолиенти, хидратиращи кремове,  кератолитични агенти и кортикостероиди. Тези медикаменти са подходящи за фазите на ремисия и междинните фази, като кортикостероидите са най-тежката артилерия и би трябвало да се използват само в периоди на влошаване. В тази категория се включва и витамин D, който най-лесно може да се „вземе“ директно от слънцето. Слънчевата светлина убива свръхактивните бели кръвни телца, които атакуват здравите клетки на кожата и причиняват ускорен клетъчен растеж.

При хора с умерена до тежка форма на псориазис се прилагат перорални лекарства или директно се инжектират. Недостатък на този вид лечение е, че много от тези лекарства имат странични ефекти и влияят на нервната, храносмилателната и ендокринната система.

Не са за подценяване и психологическите аспекти на болестта, които са налице поради хроничния ѝ характер и това, че има особено тежки форми. Установено е, че психосоциалните фактори са отговорни за отключване или обостряне на псориатичните прояви в 40-80% от болните. Обикновено става дума за възприемането на козметичния дефект от околните и неразбирането им за болестта.

Според д-р Рике Герд Хамер, основоположник на Германската нова медицина,  псориазисът се развива чрез двуфазов модел на болестта и е огледало на преживян конфликт, стресова ситуация или друго тревожно състояние, което организмът се опитва да преживее чрез възпаляване на кожата – вид защитен механизъм.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ