ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

За здрава храносмилателна система: DIM, I3C и Броколин

Вероятно знаете, че здравословната диета трябва да включва много плодове и зеленчуци, но ако си говорим честно, дали хапвате достатъчно от тях? Дори и с най-добри намерения, повечето от нас не успяват да консумират препоръчаните количества плодове и зеленчуци. И дори когато го правим може да не осъзнаваме, че пропускаме някои от най-важните. 

Последните изследвания показват, че не всички плодове и зеленчуци са еднакви по отношение на тяхната хранителна стойност и ползи за здравето. Проучванията са установили, че кръстоцветните зеленчуци имат повече хранителни вещества в порция, отколкото много други зеленчуци. Може би поради липса на време за готвене, липса на идеи или умения, или просто не обичате тези зеленчуци, но те си заслужават мястото във вашата кухня. И днес ще ви разкажем за един от техните представители, а именно броколите и техните впечатляващи съставка DIM и I3C.

DIM – що е то

DIM е съкращение, което означава „дииндолилметан“. Тялото създава DIM при разграждане на индол-3-карбинол. За DIM има данни за ползите му върху метаболизма на естрогена. Метаболизмът на естрогена се отнася до начините, по които тялото метаболизира естрогена. Начинът, по който тялото метаболизира естрогена, е пряко свързан с развитието на рак на гърдата и рак на маточната шийка при жените.

Вашето тяло със сигурност ще оцени фитохимикалите, които действат за борба с рака. Тези съединения се намират в кръстоцветните зеленчуци, но ако тези зеленчуци не ви понасят или не ги консумирате поради друга причина, как да си осигурите ценните вещества? Решение на този проблем вече има с помощта на Броколин – натурален продукт, който съдържа най-активният и основен от тези фитохимикали DIM, както и I3C!

Когато дииндолилметанът увеличава „добрите“ метаболити на естрогена, действа едновременно и за намаляване нивата на нежелани или „лоши“ метаболити на естрогена. 

Съединението допринася за по-добър метаболизъм по възможно най-естествения начин, като работи със собствените ви хормони и коригира тяхното действие, за да се избегне хормоналния дисбаланс. 

DIM произвежда повече „добри“ метаболити на естрогена, които се конкурират с тестостерона за свързване с протеини, като помагат да се поддържа малко по-високо ниво на „свободен“ тестостерон. Свободният тестостерон е по-активна форма на тестостерона.

„Добрите“ метаболити на естрогена, заедно с повишения свободен тестостерон, насърчавани от дииндолилметан, увеличават мобилизацията на мазнини и метаболизма на изгаряне на мазнини. 

Това съединение има три основни предимства:

 • Кара естрогена да се метаболизира по 2-хидрокси естроновия път;
 • Освобождава свързания тестостерон;
 • Действа като естествен инхибитор на ароматазата.

Дииндолилметанът е най-активният хранителен индол в кръстоцветните зеленчуци и с лекота може да допринесе за добрия метаболизъм на естрогена при мъжете и жените. Поддържането на здравословен хормонален баланс, независимо от възрастта, подобрява начина, по който изглеждате и се чувствате и допринася за здрава храносмилателна, нервна, мозъчна система и поддържане на нормално тегло. Тук много важно е това, че естрогенът може да бъде от сериозна подкрепа за здравето през целия живот, но само ако се метаболизира безопасно и ефективно.

За да бъде модифициран в окончателните си форми за преминаване извън тялото, естрогенът трябва да се комбинира с кислород като част от аеробния метаболизъм. 

Естрогенът изисква метаболитен път, подобен на този, необходим за DIM и други естествени индоли.

Добрите метаболити са известни като „2-хидрокси естрогени“. Много от ползите, които се приписват на естрогена, включително способността му да защитава сърцето и мозъка с неговата антиоксидантна активност, сега се знае, че идват от тези добри метаболити. Когато DIM увеличава 2-хидрокси естрогените, има едновременно намаляване на вредните метаболити на естрогена. Те включват 16-хидрокси и 4-хидрокси естрогени, които не са антиоксиданти и всъщност могат да причинят рак. 

По-голямото производство на тези лоши естрогени се обезпечава при затлъстяването и излагането на редица изкуствени химикали в околната среда.

Още един уникален атрибут на добрите метаболити на естрогена е способността им да регулират клетъчния растеж, помагайки да се отърват от увредените клетки. Това се случва, защото добрите метаболити на естрогена подпомагат процеса на програмирана клетъчна смърт, при която увредените клетки естествено се елиминират от тялото.

I3C – що е то

Кръстоцветните зеленчуци, включително броколи, карфиол, брюкселско зеле и други сходни, съдържат съединение, наречено индол-3-карбинол (I3C). Като хранителна добавка I3C осигурява ключова диетична подкрепа за детоксикацията на естрогените в черния дроб, като по този начин играе важна роля в подкрепа на женското репродуктивно здраве. 

Indole-3-carbinol, наричан още I3C, е съединение, което се получава от различни видове зеленчуци като брюкселско зеле, зеле, карфиол, броколи. Известно е, че стимулира детоксикиращите ензими в червата и черния дроб. Тъй като диетите с високо съдържание на тези зеленчуци забавят растежа на рака при животните, I3C се смята за добър кандидат за профилактика на рака. Тези предполагаеми свойства обаче предстои да бъдат изследвани при хора, за да се потвърди или отхвърли валидността им.

Лабораторни проучвания показват, че I3C може да има активност при различни видове тумори или да засили активността на някои химиотерапевтични лекарства. Необходими са допълнителни проучвания и клинични изпитвания при хора, за да се определят обстоятелствата, при които I3C може да бъде подходящ за профилактика на рака.

От химична гледна точка, голяма част от I3C се превръща в дииндолилметан (DIM), веществото, за което се смята, че допринася основно за полезните свойства на I3C. Доказано е, че DIM селективно се свързва с естрогенните рецептори и може да действа като естрогенен антагонист. 

Други действия в организма

В черния дроб I3C подпомага метаболизма на естрогена и увеличава съотношението на 2-хидрокси естроген към 16-хидрокси естроген. А 2-хидрокси естрогените, които са по-малко активни от 16-хидрокси естрогените, обикновено се елиминират по-бързо от тялото. 

Едно проучване установява, че жените в постменопауза, които са имали най-благоприятното съотношение 2:16-хидрокси естроген, са най-склонни да поддържат добро женско здраве. Проучванията са изследвали ефикасността, безопасността и оптималното суплементиране с продукти, съдържащи I3C. Друго 12-седмично проучване, проведено върху 17 жени, установява 66% увеличение на съотношението 2:16-хидрокси естроген с приложение на 400 мг. I3C дневно

По отношение на хранителните добавки, ползите от I3C и DIM са сходни, най-вече поради високата скорост, с която I3C се превръща в DIM. В наши дни обаче дииндолилметанът има тенденция да бъде предпочитаната форма поради относителната нестабилност на I3C и превръщането му в други молекули. Когато приемате продукт с DIM си осигурявате активната молекула, без да чакате тялото да изпълнява тепърва всички стъпки на преобразуване. 

В случая с Броколин, съдържащ екстракт от броколи, получавате и двете съединения, както и витамини С,К и А,  сулфорафан, манган, желязо и други ценни елементи.

Използвани източници

 1. Wattenberg LW, Loub WD. Inhibition of polycyclic aromatic hydrocarbon-induced neoplasia by naturally occurring indoles. Cancer Res 1978;38:1410-3.
 2. Bell MC, et al. Placebo-controlled trial of indole-3-carbinol in the treatment of CIN. Gynecol Oncol 2000;78:123-9.
 3. Naik R, Nixon S, Lopes A, et al. A randomized phase II trials of indole-3-carbinol in the treatment of vulvar intraepithelial neoplasia. Int J Gynecol Cancer 2006;16(2):786-90.
 4. Indole-3-Carinol(I3C). National Toxicology Program. NIEHS. Accessed August 14, 2020.
 5. Choi HS, Cho MC, Lee HG, et al. Indole-3-carbinol induces apoptosis through p53 and activation of caspase-8 pathway in lung cancer A549 cells. Food Chem Toxicol. 2010 Mar;48(3):883-90.
 6. Wong GY, et al. Dose-ranging study of indole-3-carbinol for breast cancer prevention. J Cell Biochem Suppl 1997;28-29:111-6.
 7. Lyn-Cook BD, Mohammed SI, Davis C, et al. Gender differences in gemcitabine (Gemzar) efficacy in cancer cells: effect of indole-3-carbinol. Anticancer Res. 2010 Dec;30(12):4907-13.
 8. Jin L, et al. Indole-3-carbinol prevents cervical cancer in human papilloma virus type 16 (HPV16) transgenic mice. Cancer Res 1999;59:3991-7.
 9. Rajoria S, Suriano R, Parmar PS, et al. 3,3'-diindolylmethane modulates estrogen metabolism in patients with thyroid proliferative disease: a pilot study. Thyroid. 2011;21(3):299-304. doi:10.1089/thy.2010.0245
 10. Thomson CA, Ho E, Strom MB. Chemopreventive properties of 3,3'-diindolylmethane in breast cancer: evidence from experimental and human studies. Nutr Rev. 2016;74(7):432-443. doi:10.1093/nutrit/nuw010
 11. Le HT, Schaldach CM, Firestone GL, Bjeldanes LF. Plant-derived 3,3'-Diindolylmethane is a strong androgen antagonist in human prostate cancer cells. J Biol Chem. 2003 Jun 6;278(23):21136-45. doi: 10.1074/jbc.M300588200. Epub 2003 Mar 27. PMID: 12665522. 


Свързани продукти

18.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ