ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

За жените над 50 години - есенциални витамини и минерали за добро здраве

Осигуряването на хранителни вещества, от които се нуждаем, за да останем здрави, е важно на всяка възраст. Всеки от нас трябва да знае, че нуждите на тялото се променят с течение на времето. Ако в юношеската възраст калцият, желязото, цинкът, витамините от В група, Ц и други са с приоритет, то със смяната на възрастта започват да са необходими други витамини и минерали като селен, магнезий, повече калций, витамин Д и К и други.

С напредване на възрастта, организмът произвежда по-малко от някои естествени хранителни вещества, например коензим Q10 (CoQ10), различни видове колаген и други елементи, оставяйки на нас да попълним тези пропуски. 

Нашето виждане гласи, че още след 25-годишна възраст жените трябва да се насочат към суплементация с колаген и омега-3, както и фолиева киселина и В група витамини преди бременност. Но фокусът в днешната тема ще е за една друга възраст: 25 х 2 и съвсем не толкова голяма.

Вашите 50 са чудесно време да разгледате по-подробно каква нужда от спорт, разходки или танци имате и да приемете някои здравословни допълнения към грижата за здравето. А то става все по-важно с всеки изминал ден и определя вашето благосъстояние в бъдещето. Ето нашите експертни предложения за есенциални витамини и минерали за добро здраве, предназначени за жени в 50-те.

Витамини и минерали за тонус и здраве

CoQ10 за клетъчна енергия и здраве на сърцето

Вашето тяло може да произведе малко количество CoQ10, но производството намалява с напредване на възрастта и ниските нива на CoQ10 са свързани със сърдечно-съдови проблеми. Този коензим играе ключова роля за превръщане на храната в енергия, а това е от изключително значение за хора със забавен метаболизъм или такива, които изпитват недостиг на ензими. Последните две са валидни за 50+ годишните мъже и жени като цяло.

Калций за силни кости и опорно-двигателен апарат

Няма как да пропуснем калция в класацията. Той е основополагащ за нервната, мускулната и двигателната система още от първите дни живот.

Знаехте ли, че целият ви скелет се подменя приблизително на всеки десет години? За да стане това, тялото ви реабсорбира стара кост, докато създава нова костна тъкан. Ако не получавате достатъчно калций в диетата си или ако не усвоявате достатъчно калций от хранителни добавки, тялото няма да създаде толкова здрава костна тъкан. 

Освен това, в тази възраст костната плътност вече е понижена и това е предпоставка за остеопения и остеопороза при жените. Поради това движението, колагенът, калцият + витамин Д + витамин К за златна комбинация за поддържане на опорно-двигателната система.

Витамин Д3 - за абсорбция на калций и имунна функция

Препоръчва се да приемате добавки с витамин Д заедно с калций, тъй като витамин Д участва в усвояването на калций. Това го позиционира като важно хранително вещество за оптималното здраве на костите. Витамин D насърчава абсорбцията на калций в червата и помага за поддържане на адекватни нива на калций и фосфати, необходими за нов растеж и ремоделиране на костите.

Сега, когато не можем да си осигуряваме този витамин директно чрез слънчевите лъчи, трябва да помислим за алтернативни източници като Съни Вит. Предлагаме го и в течна форма - Съни Вит Ойл, която има приятен леко тръпчив гроздов вкус, защото има масло от гроздови семки.

Запомнете: Без адекватни нива на витамин Д няма да усвоявате достатъчно калций от храните, които ядете. Тогава се стига до извличане на калций от запасите в костите ни, което ги отслабва и намалява тяхната плътност и здравина.

Избрани витамини от група В

Като група витамините от група В осигуряват редица ползи за здравето, от укрепване на имунитета до повишаване на енергията. Но след 50, способността на витамините от групата B да предлагат защита на здравето на сърцето е особено жизненоважна. 

По-конкретно, B6 и B12 работят за освобождаване на химичното вещество, известно като хомоцистеин. Това вещество може да доведе до втвърдени артерии, ако се натрупа с времето. The U.S. Department of Health and Human Services препоръчва да приемате по 1,5 микрограма B6 и 2,4 микрограма B12 всеки ден.

Калий

Знаете ли, че калият може да потуши симптомите на ПМС? Това не е единственото важно за него обаче.

Дори и на 50, пак имате нужда от същото количество калий, както и когато сте били по-млади. Препоръчителната дневна доза е около 4700 милиграма, но е по-важно от всякога да го включите. Калият помага за поддържане на кръвното налягане с постоянно темпо. 

Храните с високо съдържание на калий включват банани, картофи и сушен боб. Можете да получите около половината от препоръчителната дневна доза само от банан, но ако ви е трудно да изберете други храни, богати на калий, може да потърсите мултивитамини.

Фитоестрогени

Дефицитът на естроген се превръща в неотложен въпрос и грижа за жените след навършването на 50 годишнина. Пониженото ниво на естроген, което жените имат след менопаузата, ги излага на по-висок риск от загуба на костна тъкан, сърдечни заболявания и рак на гърдата. Замяната на част от този загубен естроген може да облекчи симптомите на перименопаузата и да намали риска от сериозни здравословни проблеми след нея.

Но не всички се чувстват комфортно да преминат на естрогенна терапия по време на перименопаузата или менопаузата. Някои жени се обръщат към несинтетични съединения в растителния свят, които могат да имитират балансиращия хормонален ефект на естрогенната терапия. Тези растителни съединения са известни като фитоестрогени.

Храните на базата на соя са богати източници на подгрупата фитоестрогени, известни като изофлавони. Източниците включват соево мляко, соево кисело мляко, тофу, темпе и други.

Промяна на нуждите на жените над 50 години

Жените над 50-годишна възраст са изправени пред различни предизвикателства от жените в 30-те години от живота си. Най-забележителната промяна е, че петдесет е средната възраст, в която жените навлизат в менопаузата, прекратяването на менструалния цикъл.

Менопаузата е еволюционно и природно обусловена, като е свързана с по-ниски нива на репродуктивните хормони, особено естроген и прогестерон. Поради това жените в менопауза са по-податливи на някои неприятни усещания като горещи вълни, нощно изпотяване, депресия, безсъние, уринарна инконтиненция понижено либидо и остеопороза. За съжаление няма строго определен период от месеци или години на менопауза, който да е еднакъв за всички жени. Този естествен процес на промяна протича в различен времеви период при всяка жена и зависи до известна степен от нейните двигателни и хранителни навици.

Освен тях, има и други потенциално сериозни стресови фактори и промени, с които жените над 50-те трябва да се справят. Това са:

  • Поемане на повече лидерски роли на работното място или в личен план;
  • Грижа за застаряващи родители или за енергични внуци;
  • Приспособяване към новият живот след отделяне на децата;
  • Развод, женитба или загуба на съпруг или друг член на семейството;
  • Промяна на стандарта на живот и преместване в по-малък дом или по-малко населено място;

Грижа за себе си = грижа за другите, които обичаме

С всички тези жизнени стресори е толкова важно жените на всяка възраст да се грижат за себе си! Самостоятелната грижа може да включва всичко - от достатъчно сън, ядене на повече плодове и зеленчуци, по-добро управление на стреса и приемане на витамини и минерали, които подпомагат настроението и жизнеността. 

Посещавайте редовно профилактичните си прегледи, грижете се за оралното, репродуктивното, мускулното си здраве и спортувайте. Но преди всичко поставете приоритет на храната, все пак тя е нашето гориво.

Бъдете здрави!

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ