ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Аменорея

Показване от 1 до 13 от общо 13 (1 страници)

ОПИСАНИЕ

Аменореята е състояние, което се характеризира с липса на менструация в продължение на 6 или повече месеца. Аменореята може да бъде физиологична и патологична. Физиологичната аменорея обхваща периода от раждането до първата менструация, периода на бременност и лактация и периода след климакрериума.

В зависимост от периода на възникване/ това кога се проявява/  аменореята е първична или вторична. Първичната аменорея се случва в периода на полово съзряване - когато никога не е имало менструално кървене. За условна възрастова граница за появата на менструация е приета 15 годишна възраст. Причините за първична аменорея могат да са изоставане в половото развитие; заболявания, травми, туморни образувания на хипоталамуса или хипофизата, липса или недоразвитие на матката.

Вторичната аменорея се случва когато жената е имала поне една менстуация и настъпва внезапно спиране. Това може да се случи под въздействието на големи физически и психически натоварвания, строги хранителни диети затлъстяване, нарушение в отделянето на женски полови хормони свъзани с нарушения във функцията на някои от жлезите с вътрешна секреция- хипофизата, щитовидна жлеза, надбъбречната жлеза, различни заболявания на яйчниците и матката.

Лечение и превенция

 Сама по себе си аменореята не е болест, а симптом. Лечението се определя от точната причина за възникването и – то може да е както навремнно и адекватно лечение на заболявания на ЦНС и ендокринната система /хормонална терапия/ така и промяна в начина на живот – прием на ензими, витаминно-минерални комплекси, рациоанално хранене и други мерки за възстановяване на обмените процеси, намаляване или премахване на неблагоприятни фактори като стрес, йонизиращи лъчения, инфекции, генитални заболявания.

Хранене и хранителни добавки

Здравословна храна в съчетание с прием на хранителни добавки, умерена физическа активност, поддържането на тегло в нармални граници ще ви осигури здраве. Прием на по- малко преработени храни богати на наситени мазнинини, ограничаване на кофеин и алкохол съдържащи напитки, за сметка на повече не-наситени мазнини, омега 3- мастни киселини, пълнозърнести храни, зеленчуци. Можете да допълните рационалното хранене с добавки като:

  • Калций, магнезий и витамин D, витамин К, бор. Жените които нямат менструация са изложени на висок риск от остеопороза – допълнитния прием на тези витамини и минерали може да помогне за поддържане на здрава костна система.
  • Витамин  В6  може да намали високите нива на пролактин. Пролактинът е хормон който се освобождава от хипофизната жлеза, при жени с аменорея често се откриват по-високи нива на пролактин.
  • Важни мастни киселини: от вечерна иглика или масло от пореч (1000 - 1500 мг на ден).

Билки

Традиционно за укрепването на организма и лечение на болестта се използват билки.

За високите нива на пролактин се приема Витекс, който действа върху хипофизната жлеза и може да намали нивата на пролактин ако се приема в продължение на 12-18 месеца. Витекс не се препоръчва ако вече използвате хормонална терапия.

Съществуват билки, които имат естроген -подобни ефекти и понякога се използват за лечение на симптомите на менопаузата - : Цимифуга,  Женско биле, Зимна детелина.

Билки които стимулират менструалния цикъл: Цариче/Alchemilla vulgaris/, Върбинка / Verbena officinalis/.

*Всички упоменати билки трябва да се приемат под строг лекарски контрол.

Келп - морски водорасли /Laminaria hyperborea/, Овес /Avena sativa/, Полски хвощ /Equisetum arvense/ са богати на минерали, които могат да помогнат за насърчаване на функцията на щитовидната жлеза.