ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Артрит

Показване от 1 до 30 от общо 64 (3 страници)

ОПИСАНИЕ

Артритът е възпаление на една или повече стави. Ставите са местата , в които две кости се срещат. Съществуват над  100 различни видове артрит.

Причини, честотата и рискови фактори

Артрит ът включва и износването на хрущяла на ставата. Хрущялът обикновено защитава ставата, като позволява тя да се движи плавно. Хрущялът също така абсорбира натоварването, когато има налягане на мястото на ставата, като например, когато ходим. Без нормално количество хрущял, костите се трият една в друга, причинявайки болка, подуване (възпаление), и скованост.

Ставното възпаление може да бъде причинено от:

 • Автоимунно заболяване (имунната система на организма погрешно атакува здрави тъкани)
 • Счупена кост
 • Общо износване на ставите
 • Инфекция, обикновено от бактерии или вируси

Обикновено ставното възпаление си отива след като причината бъде отстранена или след като  е лекувано. Но понякога това не е така, както се получава при хроничния артрит. Артритът може да се появи и при мъжете и при жените.

По-често срещаните видове артрит включват:

 • Инфекциозен артрит
 • Ревматоиден артрит /автоимунен/
 • Ювенилен ревматоиден артрит (при деца)
 • Подагра
 • Посттравматичен артрит
 • Артроза /остеоартрит/
 • Псориатичен артрит
 • Реактивен артрит (синдром на Райтер)
 • Склеродермия
 • Системен лупус еритематозус (СЛЕ)

Симптоми

Артритът причинява болки в ставите, подуване, скованост, и ограничено движение. Симптомите могат да включват:

 • Болки в ставите
 • Подуване на ставите
 • Намалена способност да се движат ставите
 • зачервяване на кожата около ставите
 • скованост, особено сутрин
 • Затопляне около ставите

Вашият лекар ще ви прегледа и ще ви зададе въпроси за вашата медицинска история.

Някои видове артрит може да предизвикат деформация на ставите. Това може да бъде признак на тежък нелекуван ревматоиден артрит. Кръвните изследвания и рентген на ставите  се правят, за да се провери за наличие на инфекция и друга причина  за артрит. Докторът може също да вземе проба от ставната течност с помощта на игла и я изпрати на лабораторията за изследване.

Лечение

Целта на лечението е да се намали болката, подобряване на функцията на ставите и да се предотврати по-нататъшно увреждане на ставите. Основната причина обикновено не може да бъде излекувана.

Промените в начина на живот са предпочитаното лечение на остеоартрит и други видове възпаления на ставите. Упражненията могат да помогнат за облекчаване на сковаността, намаляване на болката и умората и подобряване на мускулната и костната здравина. Вашият специалист може да ви помогне да проектирате програма от упражнения, която е най-добра за вас. Той може да ви препоръча и физиотерапия, която включва:

 • Нагревки
 • Ледени компреси
 • Шини или ортези за подкрепа на ставите и за да подобрите позицията им, това често е необходимо за лечение на ревматоиден артрит
 • Водна терапия
 • Масаж

Други препоръки:

 • Спете добре – от 8 до 10 часа на нощ, и когато можете даже и през деня, защото това може да ви помогне да се възстанови от пристъпите по-бързо и дори може да помогне за предотвратяване.
 • Избягвайте да оставате в една позиция твърде дълго.
 • Избягвайте позиции или движения, които натоварват допълнително вашите болезнени стави.
 • Променете вашия дом, за да направите вашите ежедневни дейности по-лесни. Например, поставете дръжки при душа, ваната, и при тоалетната.
 • Опитайте упражнения за намаляване на стреса, като медитация, йога или тай чи.
 • Хранете се здравословно, с много плодове и зеленчуци, които съдържат важни витамини и минерали, особено витамин Е.
 • Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини, като риба (сьомга, скумрия, херинга), ленено семе, масло от рапица, соево масло, семена от тиква и орехи.
 • Пробвайте крем с капсаицин на вашите болезнени стави. Може да почувствате подобрение след прилагане на крема за 3-7 дни.
 • Отслабнете, ако сте с наднормено тегло. Загубата на тегло може значително да подобри болките в ставите на краката и ходилата.

Хранителни добавки при артрит

Много хора с различни видове артрит използват добавки в хранителния си режим за облекчаване на болката от артрита. Глюкозаминът и хондроитинът са най-известни и най-добре тествани. Хиалуроновата киселина е друга добавка, която се използва за облекчаване на болката от артрит. Основите цели на лечението на артрозата са облекчаване на болката и сковаността, подобряване на функцията на засегнатите стави и забавяне на деструкцията на ставния хрущял.

Важно е да се консултирате с вашия лекар, преди започване на нови процедури. Вашият лекар може да прегледа другите лекарства, които приемате, и да ви помогне да решите дали тези добавки за артрит са точно за вас. В допълнение, винаги следвайте инструкциите на етикета. Не приемайте повече добавки, отколкото се препоръчва.

Глюкозамин и хондроитин сулфат са компоненти на ставния хрущял. В организма те са градивните елементи на хрущяла и изглежда стимулират на организма да прави повече хрущял. Хондропротекторите стимулират хондроцитите, които изграждат различните компоненти на хрущялния матрикс, потискат протелитичните ензими и в лека степен овладяват синовита.

Хиалуроновата киселина подпомага лечението и възстановяването на хрущялa, стимулира растежа и метаболизма на хондроцитите,  стимулира синтеза на компонентите на хрущялния матрикс – колагеновите фибрили, протеогликаните и ендогенната хиалуронова киселина. А също така - подтиска хрущялната деградация, като подтиска екскрецията и активността на металопротеиназите и подтиска активността на възпалителната реакция.

Омега-3 мастни киселини. Мастните киселини са семейство от специални мазнини, от които тялото се нуждае, но не може да прави само, така че трябва да ги получава от храната. След като попаднат в организма, те се натрупват в клетките, където помагат да се формират хормоноподобни вещества, наречени левкотриени, които могат да спрат възпалението – основната  причина за ревматоиден артрит и в по-малка степен за артрозата. Повече от дузина надеждни проучвания показват, че увеличаването на приема на омега-3 мастни киселини може да потуши симптомите на ревматоиден артрит, въпреки че мазнините не забавят прогреса на заболяването.

Витамин C. Това е един от най-познатите на всички хранителни вещества, но ролята на витамин C за здравето на ставите обикновено е недооценена. Витамин С не само помага за производството на колаген, основен компонент на ставите, но и изчиства тялото от свободните радикали, които са разрушителни за ставите. Без витамин С и другите антиоксиданти, увреждането на ставите от свободните радикали ще бъде много по-лошо.

Витамин D. Можете да получите витамин D само като стоите на слънце. Това е, защото ултравиолетовите лъчи превръщат прекурсорите на витамин Д  в организма в използваема форма. Но много хора с артрит  имат дефицит на витамин Д. Изследванията показват, че приемането на повече витамин D предпазва ставите от щети, вероятно защото това хранително вещество е от жизненоважно значение за здравето на костите, които подкрепят и са в основата на ставите. Витамин D също така играе роля в производството на колаген в ставите.

Витамин Е е антиоксидант , който защитава тялото - включително ставите - от пораженията на свободните радикали. Витамин Е може да помогне да се предпазят ставите, въпреки че ефектът от витамин E изглеждат е по-ограничен от тези на витамини C и D.

В витамини. Витамин В6 и фолиевата киселина също са сред хранителните вещества, които най-вероятно липсват на хората с артрит. Част от това се дължи на обща липса при населението - например, едно изследване показва, 90 на сто от жените не получават достатъчно B6 в хранителния си режим. Но има и доказателства, че процеса на възпаление изяжда тези витамини особено бързо при хора с ревматоиден артрит - лоша новина за различни телесни функции, включително производството на протеин, основен изграждащ материал за тъкани като хрущяла.

Калций. Калцият има очевидно значение за костите - повече от 90 на сто от съдържанието на калций в организма се съдържа в скелета и зъбите. Първо, твърде малко калций повишава риска от остеопороза,която се ускорява ако имате ревматоиден артрит. Всички жени (които са особено изложени на риск) трябва да получават около 1200 милиграма на ден след 50-годишна възраст.