ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Артрози

Показване от 1 до 30 от общо 52 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Артрозата е най-разпространеният вид артрит. Това е заболяване на ставите, причинено от износване на хрущяла на ставата. Здравият хрущял е здрава, еластична тъкан, която покрива костите в областта на ставите. Хрущялът позволява на костите се плъзгат една върху друга, докато той поглъща енергията от движението. При артрозата хрущялът се разваля и се износва. В резултат на това костите започват  да се търкат една в друга и причиняват болка, подуване и скованост.

Aртрозата също така може да ограничи обхвата на движение в засегнатите стави. Най-често артрозата се развива в ръцете, коленете, бедрата и гръбначния стълб. Както мъжете, така и женитеполучават артроза почти еднакво. Това е често срещано състояние, особено с напредване на възрастта. Симптомите са склонни да се проявяват, когато хората са около 50-те и 60-те, въпреки че контузия на става или прекомерна употреба, както при някои спортисти може да предизвика артроза при по-млади хора.

Признаци и симптоми

 • Болки в ставите-често имадълбока, силнаболка, коятосе влошава, когато се движите и се облекчава, когато ставите почиват.При тежки случаи, болката може дабъде постоянна.
 • Скованост сутрин или след седнало или легнало положение за повече от 15 минути
 • Подуване на ставите
 • Стави, които са топли на допир
 • Ограничен диапазон на движение
 • Мускулна слабост, причинена от поддържане на болезнената става
 • Ръст на костни копчета около ставите - като възли , в които се появяват подутини на най-външните стави на пръстите

Причини

В повечето случаи причината за артрозата не е известна.  Тя се свързва с процеса на стареене. Въпреки това, метаболитни, генетични, химически и механични фактори могат да играят роля за получаване на артроза.

Рискови фактори

 • Старост
 • Фамилна обремененост
 • Наднормено тегло
 • Увреждане на ставите
 • Преболедувани възпалителни ставни заболявания
 • Метаболитни и хормонални нарушения
 • Костни и ставни заболявания по рождение
 • Повтарящо се  стресово използване на ставата, като при спортистите или строителните работници
 • Депозити на кристали пикочна киселина в ставите

Лечение

Учените все още работят върху начини да накарат хрущяла да поникне отново, но тези лечения не са налични все още. Сегашните цели при лечението на артроза са облекчаване на болката и подобряване на обхвата на движение на ставата. Специфичното лечение зависи от това коя става е засегната. Комбинациите от конвенционално лечение и  и алтернативна медицина могат да бъдат най-ефективни.

Тези промени в начина на живот може да ви помогнат да управлявате артрозата:

Загубата на тегло - да свалите излишното тегло помага за облекчаване на натиска върху вашите стави и може да забави загубата на хрущял, както и облекчава болката. Ако имате  артроза и сте с наднормено тегло, да свалите килограми е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите състоянието си.

Спорт - Въпреки че може да изглежда трудно дори да мислите за упражнения, когато имате болки, редовните физически упражнения са още едно много добро нещо, което можете да правите, когато имате артроза. Упражненията укрепват мускулите, така че те по-добре подкрепят вашите стави. Клиничните изследвания показват, че в допълнение към намаляване на болката и уврежданията, упражненията подобряват силата, обхвата на движение, равновесието и координацията, издръжливостта и позата.
Ходенето е чудесно упражнение. Ако ходенето е твърде болезнено за вас, опитайте с упражнения в топла вода. Водата подкрепя вашите стави, а топлината ги успокоява. Също така, упражненията с лек диапазон на движение могат да увеличат гъвкавостта  и да намалят болката в засегнатите стави. Вашият лекар може да ви препоръча физиотерапия за определени стави.

Хирургия и други процедури
Хирургия, която да замени или поправи повредените стави може да бъде необходима при тежки, инвалидизиращи случаи.

Хранене и хранителни добавки

Балансираното , здравословно хранене може да спомогне занамаляване на възпаленията и може да ви помогне да отслабнете или да поддържате правилното тегло.

 • Яжте повече храни, които намаляват възпалението, включително чесън, лук, кресон, хрян, горчица, магданоз, целина, чай от шипка, кисели краставички, лимон и противовъзпалителни масла (които се намират в ядките, семената и студеноводната риба).
 • Избягвайте рафинираните храни, като например бял хляб, паста и сладко.
 • Яжте повече постно месо, риба, тофу (соево, ако нямате алергия) и бобени за протеин.
 • Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
 • Използвайте здравословни масла за готвене, като например зехтин или растително масло.
 • Намаляване или премахване на транс-мазнините, които се намират в печени изделия като бисквити, крекери, торти, пържени картофи, лучени пръстени, понички, преработени храни, и маргарин
 • Избягвайте кофеина и другите стимуланти, алкохол и тютюневи изделия.
 • Пийте 6-8 чаши филтрирана вода дневно.
 • Спортувайте умерено, 30 минути дневно, 5 дни в седмицата.

Тези хранителни добавки могат да ви помогнат при борбата с артрозата:

Глюкозамин / хондроитин, 500 - 1500 мг дневно/ за здравето на ставите. Резултати от няколко научни изследвания показват, че добавките с глюкозаминдействат при артроза, особено на коляното или бедрото. Като цяло, тези изследвания показват, че глюкозаминът намалява болката, подобрява функцията при хора с артроза на бедротото или коляното, намалява подуването и сковаността и осигурява облекчение от симптомите за срок до 3 месеца след прекратяване на лечението.

Повечето изследвания показват, че глюкозамин трябва да се взема 2 - 4 месеца преди да почувствате ефекта, въпреки че може да почувствате известно подобрение по-рано. Глюкозамин и хондроитин може да се използват заедно с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) за лечение на артрит и артроза. Посъветвайте се с Вашия лекар преди да приемате глюкозамин и хондроитин.

Омега-3 мастни киселини, като например рибено масло, масло от крил, масло от Вечерна иглика 1 - 2 капсули на ден, за да подпомогне  да се намали възпалението.

SAMe (S-аденозил-L-метионин). Редица проучвания показват, че SAMe може да помогне за намаляване на болката при артроза. В едно проучване SAMe така добре облекчава болката, както и нестероидните противовъзпалителни средства. В друго изследване на хора с артроза на коляното, SAMe действа, като понижава болката и подобряване на ставната функция, въпреки че им отнема повече време да се чувстват ползите.

Бромелаин, 250 мг два пъти на ден. Този ензим, който идва от ананаса намалява възпалението. Бромелаинът увеличава риска от кървене, особено ако приемате също кръвни разредители като аспирин. Хората с язва на стомаха, трябва да избягват бромелаин.

Билки

Куркума (Curcuma Longa) стандартизиран екстракт, 300 мг три пъти дневно, за лечение на болка и възпаление. Куркумата, понякога се комбинира с бромелаин, тъй като прави въздействието на бромелаина по-силно. Куркумата може да увеличи риска от кървене, особено за хора, които вземат разреждащи кръвта лекарства или нестероидни противовъзпалителни средства. Посъветвайте се с Вашия лекар преди да приемате куркума.

Котешки нокът (Uncaria Tomentosa) стандартизиран екстракт, е билка използвана традиционно за артрозна болка

Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens) стандартизиран екстракт. Дяволски нокът се използва също традиционно за облекчаване на болката. Едно проучване установи, че повече от 50% от хората с ОА на коляното или бедрото или болка в кръста, които взеха дяволски нокът докладвани по-малко болка и по-добра мобилност след 8 седмици. Дяволски нокът може да повиши риска от кървене, особено ако приемате също кръвни разредители. Той може също да взаимодействат с някои други лекарства, включително тези, използвани за лечение на диабет. Дяволски нокът може да повлияе кръвното налягане и сърдечната честота, така че хората със сърдечни заболявания трябва да попитате лекаря си, преди да го приемате.

Джинджифил (Zingiber Officinale), до 2 г дневно в разделени дози, може да намали ставното възпаление и болка. Едно проучване е установило, че екстрактът от джинджифил блокира COX-2, химично вещество в организма, което причинява болка.

Върбова кора (Salix Alba) стандартизиран екстракт, 500 мг до три пъти дневно. Върбата действа подобно на аспирин. Не приемайте бяла върба, ако приемате аспирин или кръвни разредители. Не приемайте кора от върба, ако сте алергични към аспирин или салицилати. Върбата не трябва да се дава на деца под 18-годишна възраст.

Капсаицин (Capsicum frutescens) крем, се прилага върху кожата (локално). Капсаицинът е основният компонент в лютия червен пипер. Прилага се върху кожата,като се смята, че временно намали размера на "субстанция Р," химично вещество, което допринася за възпалението и болката при артрит. Няколко проучвания са показали, че капсаицин крем дава по-добро облекчаване на болката от плацебо. Но той не подобрява подуването на ставите, силата на сцепление, или функция за хора с артроза. Болката обикновено започва да намалява 3-7 дни след прилагане на капсаицин крем.

Много хора са в състояние да контролират артрозата и да се предпазят от влошаване на състоянието с течение на времето. Артрозата на коляното все още е причина номер едно за инвалидност в много страни. В най-напреднал стадий, артрозата може да предизвика пълна загуба на хрущяла. В някои случаи  се налага подмяна на ставата. Артрозата все още може да бъде инвалидизиращо заболяване, но съвременното лечение дава големи обещания за намаляване на болката и подобряване на мобилността.