ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Болест на Крон

Показване от 1 до 20 от общо 20 (1 страници)

ОПИСАНИЕ

Възпаление с автоимунен почерк

На името на д-р Бърил Крон, който за първи път описва болестта през 1932 г., заедно с още двама колеги, болестта на Крон принадлежи към група състояния, известни като възпалителни заболявания на червата (IBD).

Болестта на Крон е хронично възпалително състояние на стомашно-чревния тракт. Когато се информирате за възпалителни заболявания на червата е важно да се направи разграничение между болестта на Крон и улцерозен колит, която е друг тип възпалително заболяване.

Какви са симптомите на Болест на Крон

Симптомите на тези две заболявания са доста сходни, но засегнатите области в стомашно-чревния тракт са различни. Крон най-често засяга края на тънкото черво (илеума) и началото на дебелото черво, но може да засегне всяка част от стомашно-чревния тракт. Улцерозният колит от друга страна е ограничен до дебелото черво.

Докато симптомите варират от човек на човек, а някои може да са по-изразени от други, симптомите на болестта на Крон обикновено са:

  • Продължителна диария;
  • Ректално кървене;
  • Коремни спазми и болки;
  • Усещане за непълно изхождане;
  • Запек.

Точната причина за болестта на Крон остава неизвестна. Редица фактори, като наследствеността и нарушените функции на имунната система вероятно играят роля в развитието на болестта.

Възможно е вирус или бактерия да задействат болестта на Крон. Когато имунната ви система се опитва да се пребори с нахлуващия микроорганизъм, анормалната имунна реакция кара имунната система да атакува и клетките на храносмилателния тракт. А от гледна точка на наследствеността, болестта на Крон е по-често срещана при хора, които имат членове на семейството с болестта. Въпреки това, повечето хора с болестта на Крон нямат фамилна история на заболяването.

Лечение

Както и при други заболявания, нарушаващи целостта и оптималната работа на храносмилателния тракт, и при Болест на Крон Като на първо място е балансираната диета в съчетание с добра хидратация.

Лечението може да помогне за контролиране на симптомите и може да включва лекарства, хранителни добавки и/или операция. Някои хора имат дълги периоди на ремисия, когато са без симптоми.