ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Депресия

BDNF essentials - 120 капсули
150.00 лв
Показване от 1 до 30 от общо 47 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Депресия е когато чувствата на загуба, гняв, тъга, неудовлетвореност ви затрудняват да правите нещата, които обичате в ежедневието. Въпреки че всеки се чувства тъжен понякога, депресията трае по-дълго и пречи на ежедневния ви живот.  Депресията е едно от най-честите заболявания. Тя може да бъде лека, умерена или тежка. Можете да имате един период на депресия, или депресия, която се повтаря или такава, която продължава дълго време (повече от 2 години). Много експерти смятат, че депресията е хронично заболяване, за което трябва продължително лечение.

Основните видове депресия включват:

Тежка депресия - Човек е потиснат в продължение на най-малко 2 седмици, но понякога и по 20 седмици

Дистимия - дълготрайна, по-лека форма на депресия. Симптомите са като тези на тежката депресия, но по-леки. Хората с дистимия имат по-голям риск от тежка депресия.

Атипична депресия - за разлика от тези с тежка депресия, хората с атипична депресия могат да се чувстват по-добре за известно време, когато се случи нещо добро. Освен това, хората с атипична депресия имат по-различни симптоми, отколкото тези с тежка депресия. Въпреки името си, атипичната депресия може да е най-често срещаният тип на депресия.

Разстройство в адаптацията - се получава като отговор на важно събитие в живота, като например смъртта на близък човек, има симптомите на депресия.

Други често срещани форми на депресия включват:

Следродилна депресия - около 10% от майките могат да имат депресия след раждането.

Предменструално дисфорично разстройство  - Жените  имат симптоми една седмица преди да имат период. Симптомите изчезват след това.  

Сезонно афективно разстройство  - един вид депресия, която е сезонна и се получава, когато има по-малко слънчева светлина.Тя започва през сезон есен-зима и изчезва по време на пролетно-летния сезон.

Биполярното разстройство - Хората с биполярно разстройство имат настроения, които се отклоняват от депресия до мания.Също така се нарича маниакално-депресивно разстройство.

Признаци и симптоми

Въпреки че е нормално да се чувствате без настроение понякога, хората с тежка депресия се чувстват значително депресирани за дълъг период от време. Те имат проблеми да се наслаждават на неща, които са обичали да правят. Симптомите включват:

 • Проблеми със съня - най-малко 90% от хората с депресия имат безсъние или хиперсомния, т.е.  спят твърде много
 • Голяма промяна в апетита, която често причинява или загуба на тегло или наддаване на тегло
 • Умора и загуба на енергия
 • Чувство на безполезност, самоомраза и вина
 • Затруднена концентрация
 • Възбуда, безпокойство и раздразнителност или бездействие и оттегляне
 • Повтарящи се мисли за смърт или самоубийство
 • Чувство на безнадеждност
 • Загуба на интерес към секса

Причини

Никой не знае точно какво причинява депресия. Вероятно комбинация от физически, генетични и външни фактори са замесени. Хората с депресия могат да имат ненормални нива на мозъчни химикали, наречени невротрансмитери, включително серотонин, допамин и норепинефрин. Тези фактори могат да допринесат за депресията:

 • Наследственост - ген, наречен SERT, който контролира серотонина в мозъка е бил свързан с депресията. В допълнение, някои изследвания показват, че хората с депресия в семейството, е по-вероятно да бъдат депресирани.
 • Промени в мозъка - някои образни изследвания показват, че хората с депресия могат да имат физически промени в мозъка.
 • Дългосрочен стрес, като например при загуба, малтретиране или да сте били потискани като дете
 • Да бъдете изложени на ниски нива на светлина
 • Проблеми със съня
 • Социална изолация
 • Не получавате достатъчно от някои витамини и минерали
 • Сериозни медицински състояния, като инфаркт или рак
 • Някои лекарства, включително и тези за високо кръвно налягане, висок холестерол, или неравномерен сърдечен пулс
 • Нарушения на функцията на щитовидната жлеза или менопауза, може също така да допринесе за депресия.
 • Липса на система за подпомагане, като мрежа от близки приятели или членове на семейството
 • Алкохол или злоупотреба с наркотици - 25% от хората със зависимости имат депресия.

Профилактика

Въпреки, че няма гаранция, че депресията може да се предотврати, следващите стъпки могат да помогнат:

 • Достатъчно сън, редовна физическа активност и балансирано здравословно хранене може да помогнат за предотвратяване на депресията и намаляване на симптомите
 • Дух-тяло техники, като например биофидбек, медитация, и тай чи, могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на симптомите на депресия.
 • Психотерапия, която помага да научите умения за справяне може да помогне за предотвратяване на рецидив.
 • Фамилната терапия може да предпази деца или тийнейджъри на родители с депресия да развият депресия по-късно.
 • Когато вземате лекарства, както са предписани, това понижава риска от рецидив.

Лечение

Хората с депресия имат няколко възможности за лечение. Повечето специалисти смятат,  че комбинацията от психотерапия и антидепресанти действа най-добре, особено при хора с тежка депресия. Когнитивно-поведенческата терапия може да бъде един вид психотерапия, която върши добра работа, особено при тийнейджъри и хора с атипична или следродилна депресия. Повечето хора с депресия се оправят с това комбинирано лечение. Някои допълнителни и алтернативни терапии могат да помогнат или да намалят страничните ефекти от антидепресантите. Някои от тези терапии могат също така да подобрят симптомите на лека до умерена депресия. Много билки и хранителни добавки могат да взаимодействат с лекарствата, които се приемат за лечение на депресия и да причинят нежелани странични ефекти. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар преди да приемате билки или хранителни добавки.

Спорт

Проучванията показват, че редовните упражнения – както аеробни така и силови или за гъвкавост  - могат да намалят депресията при хора с лека до умерена депресия. При хората с тежка депресия, упражненията също помагат за да се подобри настроението им.

Светлинна терапия - излагане на ярка светлина, веднага след като се събуждане сутрин - може да помогне на хората със сезонно афективно разстройство.

Лекарства

Антидепресантите могат да действат добре при лечение на депресия, въпреки че може да се наложи да опитате няколко различни лекарства, за да намерите това, което ви действа най-добре. Като цяло, антидепресантите се приемат за най-малко 4-6 месеца. Повечето лекарства трябва да се взимат от 2 до 4 седмици, за да започнат да действат и може да са нужни до 12 седмици, за да имат пълен ефект.

Антидепресантите могат да имат нежелани странични ефекти, които затрудняват някои хора да продължават да приемат лекарствата си. Често вие и вашият лекар може да работите заедно за намиране на лекарство, което има по-малко странични ефекти. Не спирайте лечението си без да говорите с Вашия лекар.Повечето антидепресанти предизвикват симптоми на абстиненция, ако не са спират бавно с течение на времето.

Хранителни добавки

Планът за лечение на депресия може да включва допълнителни и алтернативни терапии. Предварителните проучвания показват, някои хранителни добавки може да намалят симптомите на депресия при някои хора. Важно е да се говори с вашите лекари за най-добрите начини за използване на тези терапии в цялостния си план за лечение.

Не се опитвайте сами да лекувате умерена или тежка депреси. Винаги информирайте Вашия лекар за билки и хранителни добавки, които използвате или обмисляте да използвате.

Тези добавки могат да ви помогнат за намаляване на симптомите:

SAMe (S-аденозил-L-метионин) е вещество, което тялото ви произвежда, че може да повиши нивата на мозъчния химикал допамин. Някои изследвания показват, че SAMe  може да помогне за облекчаване на лека до умерена депресия и може да действа по-бързо, отколкото  антидепресантите с рецепта. Ако приемате други лекарства за лечение на депресия, консултирайте се с вашия лекар преди да приемате SAMe, защото може да взаимодейства с тях.

5-HTP (5-хидрокситриптофан) може да помогне за повишаване на нивото на серотонин в мозъка.5-HTP е прекурсор на серотонина, в  смисъл, че тялото ви го променя на серотонин.Някои проучвания показват, че може да действа като антидепресант.

Омега-3 мастни киселини, като тези в рибеното масло, може да помогнат  за облекчаване на симптомите на депресия. Някои проучвания показват, че рибеното масло, когато се приема с антидепресанти, действа по-добре, отколкото само антидепресанти.

Витамин В6, за жените с предменструално дисфорично разстройство. Няколко проучвания показват, че витамин B6 може да помогне за облекчаване на депресията при предменструален синдром. Някои проучвания показват, че B6 също може да помогне при други видове депресия.

Изследванията са установили, че някои хора с депресия могат да имат ниски нива на фолиева киселина, витамин В12 или витамин D. Ако имате депресия, може да питате вашия лекар да провери вашите нива. Но едно проучване предполага, че жените, които приемат фолиева киселина заедно с Prozac се чувстват по-добре от тези, които приемат само Prozac.

Билки

Билките може да засилят и тонизират системите на организма. Както при всяка терапия, трябва да се работи с личния лекар, преди да се започне лечение с билки.

Жълт кантарион - стандартизиран екстракт, за лека до умерена депресия. Жълтия кантарион е проучен цялостно за депресия. Повечето изследвания показват, че той действа като антидепресантите при пациенти с лека до умерена депресия. Той има по-малко странични ефекти, отколкото повечето антидепресанти. Може да отнеме 4-6 седмици преди да забележите подобрение. Жълтият кантарион взаимодейства с голям брой лекарства, включително хапчета за контрол на раждаемостта, така че говорете с Вашия лекар, ако приемате лекарства. Да не се използва жълт кантарион за лечение на тежка депресия.

Шафран (Crocus satvius), стандартизиран екстракт, може да помогне за облекчаване на депресията. Шафранът може да бъде опасен и дори животозастрашаващ при високи дози или когато се приема за дълго време, така че не го вземат без наблюдение от Вашия лекар. Бременните жени и хората с биполярно разстройство не трябва да приемат шафран.

Гинко  (гинко билоба) стандартизиран екстракт, за лечение на депресия.Няколко проучвания, които изследват гинко за лечение на проблеми с паметта при възрастните хора,  показват, че то също подобрява симптомите на депресия. Едно лабораторно проучване установява, че гинко, когато се дава на възрастни  плъхове, увеличава броя на серотонин-свързващите места в мозъците им.

Прогноза и усложнения

Депресията е сериозно състояние, което може да има опустошителен ефект върху живота на хората. Тя може да допринесе за дълготрайни заболявания, като болест на сърцето и удар. Депресираните хора с такива заболявания е по-малко вероятно да извършват здравословни дейности като физически упражнения, и по-вероятно да се правят нещо нездравословно, като например тютюнопушене.

Самоубийството е със значителен риск при хората с депресия. Около 15% от хората с тежко депресивно разстройство се самоубиват. Депресията също съкращава продължителността на живота на възрастните хора и е свързана с проблеми с паметта и деменция.

Ако не се лекува, депресия може да продължи до две години или по-дълго. Депресията е вероятно да се повтори: 50% от хората, които са имали един депресивен епизод ще имат втори, 70% от тези, които имат два епизода ще имат трети, и 90% от тези, които имат три епизода ще имат четвърти. За жените с предменструално дисфорично разстройство, симптомите обикновено изчезват след менопаузата.

За щастие, има много варианти за лечение на депресия. Прогнозата е много добра за хора, които получават лечение и следвайте препоръките на лекуващия си лекар.