ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Екзема

Показване от 1 до 30 от общо 39 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Екземата е хронично, възпалително заболяване на кожата. Тя може да се появи като мехури, които могат да станат на корички, сърбящи обриви, или като сухи, удебелени петна по кожата. Основният симптом е сърбеж, а симптомите могат да идват и да си отиват. Въпреки че екземата не е заразна, тя е много разпространена. Хората с екзема често имат лична или фамилна обремененост с алергии. Няма лечение за нея, обаче може да се намалят симптомите и да се помогне за предотвратяване на пристъпите.

Признаци и симптоми

Най-честите симптоми на екзема са:

 • Суха, изключително сърбяща кожа
 • Мехури със сълзене и корички
 • Червена кожата около мехурите
 • Груби области по кожата от чесане, което може да предизвика кървене
 • Сухи области, които са или по-тъмни или по-светли от нормалния цвят на кожата
 • Кожата е с белези, или удебелена

Екземата при деца под 2-годишна възраст обикновено започва по бузите,лактите и коленете. При възрастни, тя е склонна да се появява на вътрешните свивки на коленете и лактите.

Причини

Изследователите не знаят със сигурност какво причинява екземата. Тя може да бъде комбинация от наследствени (генетични) фактори и околната среда. При някои хора,алергиите може да предизвикат екзема. Излагането на определени дразнители и алергени може да влоши оплакванията, тъй като може да изсуши кожата, излагане на вода, температурни промени, и стрес.

Рискови фактори

 • Ранна възраст - кърмачетата и малките деца са най-засегнати (около 65% от случаите се появят преди да навършат 1, и около 90% се появят преди 5-годишна възраст)
 • Излагането на кожата на сурови условия
 • Живот в климат с ниска влажност на въздуха
 • Лична или фамилна анамнеза за алергии към растения, химични вещества или храна
 • Липса на достатъчно витамини и минерали (например цинк)
 • Живот в градска, отколкото в селска, среда
 • Стресът може да влоши екземата.

Вълна или синтетични влакна

 • Някои сапуни и перилни препарати, както и парфюми и някои козметични средства
 • Прах или пясък
 • Цигарен дим
 • Замърсен от трафик въздух

Предотвратяване

Намаляването на стреса, нервността, тревожността и депресията, може да помогне за предотвратяване на пристъпите  на екзема.

Избягването на яйца, риба, фъстъци и соя може да помогне на някои хора да намалят пристъпите, но това варира от човек на човек. Посъветвайте се с Вашия лекар, за да ви помогне да определите дали избягването на тези храни може да намали честотата и тежестта на пристъпите.

Някои изследвания показват, че деца, които са изключително кърмени в продължение на най-малко 4 месеца е по-малко вероятно да получат екзема. Това е особено вярно, когато кърмещата майка се въздържа от краве мляко в собствената си диета.

Някои изследвания показват, че бебетата, чиито майки са приемали пробиотици ("приятелски бактерии") по време на бременност и по време на кърмене е по-малко вероятно да имат екзема  до 2-годишна възраст.  Предварителни изследвания показват, че използването на кремове, съдържащи омега мастни киселини могат да намалят тежестта на екземата или да я предотвратят  напълно.

Други предварителни изследвания показват, че децата, които имат домашен любимец куче, е по-малко вероятно да имат екзема на възраст 1 до 3 години, от децата, които нямат  куче.

Лечение

Целите при лечение на екзема са да се лекува кожата, намаляване на симптомите, да се предотврати увреждането на кожата и предотвратяването на пристъпите.

Избягвайте всичко, което влошава симптомите, като алергени (неща, към които сте алергични ) и неща, които дразнят кожата. Чести алергени са полени, акари и домашни любимци. Дручи често дразнещи кожата неща включват вълна, синтетични влакна, сапуни и перилни препарати, парфюми, козметика, ланолин, някои химични вещества, като хлор и разтворители (включително минерално масло), цигарен дим, прах и пясък.

Не драскайте и не търкайте засегнатите райони.

Защитете кожата от груби дрехи и дразнители.

Намаляване на стреса с техники за релаксация.

Ако можете поддържайте хладно, със стабилна влажност.

Избягвайте горещите вани или душове; хладката вода е най-добра.

Мийте се или да се къпете възможно най-бързо да се намалите контакта с вода

Използвайте мек сапун или препарат за измиване без сапун.

Хидратиране. Нанесете лосион или крем, в рамките на няколко минути след  душа или ваната за запечатване на влагата в кожата.

Родителите могат да помогнат на децата си като ги разсейват или ги научат да не чешат сухата кожа.

Поддържайте ноктите на децата къси, за да се намали вероятността от инфекция от надраскване.

Разберете, че видимите проблеми с кожата могат да предизвикат социален и емоционален стрес. Предложете подкрепа и насърчение.

Фототерапия и фотохимиотерапия

Лечение с ултравиолетова светлина може да помогне при леки до умерени случаи на екзема при деца над 12 години и възрастни. Фототерапия или терапията със светлина може да се комбинира с един вид лекарство, наречено псорален. Заради това тя се нарича фотохимиотерапия.

Хранене и хранителни добавки

Много хора, които имат екзема имат и хранителни алергии, така че спазването на здравословна диета може да помогне за намаляване на възпалението и алергичните реакции.

Яжте по-малко рафинирани храни и захар. Тези храни допринасят за възпалението в организма.

Яжте повече пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, и есенциални мастни киселини ( риба, ядки и семена).

Хранителни добавки

Рибено масло - В едно проучване, пациентите, приемащи рибно масло, са имали значително намаляване на симптомите на екзема след 12 седмици. Изследователите смятат, че може да се дължи на това че рибеното масло помага за намаляване на левкотриен В4, възпалително вещество, което играе роля при екземата. Говорете с Вашия лекар преди да приемате рибено масло, ако приемате някакви лекарства за разреждане на кръвта, и преди да се вземе висока доза.

Пробиотиците /Бифидобактерия и Лактобацилус/ могат да стимулират имунната система и да контролират  алергиите, особено при деца.

Маслото от вечерна иглика - В някои проучвания, маслото от вечерна иглика помага за намаляване на сърбежа при екзема.

Масло от пореч, като масло от вечерна иглика, съдържа основна мастна киселина GLA, която действа като противовъзпалително средство. Някои проучвания показват, че GLA спомага за намаляване на симптомите на екзема.

Витамин С може да действа като антихистамин. Едно проучване показва, че помага за намаляване на симптомите на екзема, но са необходими повече проучвания.

Бромелаин (100-250 мг 2-4 пъти на ден), ензим, получен от ананас, помага за намаляване на възпалението.

Флавоноидите, антиоксиданти, открити в тъмните горски плодове и някои растения, имат противовъзпалителни свойства, укрепват съединителната тъкан и може да помогнат за намаляване на алергичните реакции.

Билки

Билки обикновено са по- безопасен начин да се засили и тонизира имунната система на организма. Както при всяка терапия, трябва да питате личния си лекар, преди да започнете лечение с билки.

Кремове и мехлеми, съдържащи една или повече от следните билки могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и паренето. Най-доброто средство са кремовете с лайка (Matricaria recutita) . Звездица (Stellaria media), Невен (Calendula Officinalis) и Женско биле (Glycyrrhia Glabra) също може да помогнат.

Хамамелис (Hamamelis virginiana) крем може да облекчи сърбежа и може да помогне със сълзенто при екзема.

Жълтият кантарион (жълт кантарион), се използва като крем за локално приложение и е показал обещаващи резултати при някои проучвания .

Други билки, които традиционно са били прилагани върху кожата за лечение на екзема включват Сарсапарила (Smilax Sp.) И бяла ружа (Althea Officinalis).

Климатолечение

Климатотерапия използва слънчева светлина и вода (като океана) като терапия. Мъртво море в Израел, е известно със своите лечебни свойства,  и много хора с екзема отиват там да седят на слънце и да плуват във водата. В България, в Поморие, също се лекуват екземи с кални бани и климат.