ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Ендометриоза

Показване от 1 до 14 от общо 14 (1 страници)

ОПИСАНИЕ

Вътрешната обвивка на матката се нарича ендометриум. Когато тази тъкан не е на предназначеното за нея място говорим за ендометриоза. Голяма част от лигавицата на матката бива изхвърляна по време на менструцията, а останалата се развива и също се изхвърля в края на цикъла.

От всички жени, които имат менструален цикъл, около 15% имат ендометриални огнища извън матката, които се откриват чак в напреднала фаза чрез лапароскопия.

С помощта на ултразвук могат да се видят ендометриозни кисти по яйчниците, които подсказват за напреднал ход на заболяването, но с ултразвук не може да се диагностицира в ранна фаза.

Като симптоми могат да се посочат инфертилност, дисменорея или промени в менструалния цикъл, но те зависят до голяма степен от ходя на заболяването и локализацията му.

Лечението на ендометриоза е медикаментозно или хирургическо, а малки поражения могат да се премахнат с лазер или обгаряне. При тазови сраствания се прилага хирургическа намеса, за да бъдат отстранени, а при всички форми на заболяването се изисква задължително подсилване на имунната система за по-добро и пълноценно възстановяване.