ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Киста на яйчниците

Показване от 1 до 18 от общо 18 (1 страници)

ОПИСАНИЕ

Яйчниците са основни органи на половата система на жената, в които се образуват и претърпяват процес на узряване яйцеклетките.

Освен това, те са отговорни за производството на женските полови хормони и се свързват с образуването на киста на яйчниците. Всъщност тези малки образувания се наричат още фоликули и съдържат яйцеклетка, която расте и се отделя по време на овулация.

Киста на яйчниците може да се образува в различни размери, като е много важно да се наблюдава времето, през което има киста на определено място. При размер по-голям от 30 мм може да се говори за киста на яйчниците, а при размери от 6-7 сантиметра и повече говорим за функционални кисти.

Тези образувания могат да бъдат доброкачествени или злокачествени, като с помощта на ехография се прави оценка на състоянието, провежда се преглед и хормонални изследвания. Има множество определящи критерии – наличие на прегради в кистата, дебелина на стената, прораствания и други. При липса на други оплаквания и дисбаланс в менструалния цикъл няма повод за притеснение, тъй като обикновено за 3-5 месеца изчезват спонтанно появилите се кисти.

При задържане на киста на яйчниците за по-голям период от време, лечението е задължително, като то представлява оперативно отстраняване на кистата – лапароскопия. При доброкачествените кисти няма нужда от допълнително лечение, но при злокачествените изискват допълнителни процедури според стадия на развитие, през който са локализирани.