ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Колики

Синерга / Synerga - 100 ml
90.00 лв
Калвакел D3 / Calvakehl D3 - капки 30 ml
23.50 лв
Показване от 1 до 30 от общо 33 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Бебетата с колики плачат постоянно и упорито по едно и също време всеки ден най-малко 3 дни в седмицата, но иначе са здрави. Честоизглежда, че нищо не им помага да се почувстват по-добре. Въпрекиче коликите могат да са притеснителни за вас и вашето бебе, те няма да траят твърде дълго. Обикновено започват около 2-седмична възраст и си отиваткъм четвъртия месец. Около едно на всеки пет бебета развива колики. По-често се срещат при момчетата и при първородните деца.

Признаци и симптоми

Всички бебета се нервни понякога, но не всички имат колики. Може да бъдат колики, ако

 • Вашето бебе плаче за повече от 3 часа на най-малко три пъти в седмицата, но иначе е здраво.
 • Вашето бебе рита  много, свива краката си, и свива ръчички в юмруци.
 • Коремчето на бебето е твърдо, a то се оригва и пръцка  често.
 • Плачът на бебето звучи сякаш нещо го боли.
 • Вашето бебе повръща често след хранене.

Какво ги причинява

Бебетата с колики често изглеждат като да ги боли корема, а някои спрират да плачат, след като те изпуснат газове или се изакат. Но никой не знае какво всъщност предизвиква коликите. Възможни причини включват:

 • Нервната или храносмилателната система на бебето може да е незряла.
 • Бебето трябва да се успокои, или е твърде много или твърде малко стимулирано.
 • Бебето поглъща въздух, особено при хранене.
 • Бебето може да се реагира на нещо в диетата на майката (ако бебето е кърмено).
 • Бебето има алергия към някои храни, като мляко (ако бебето е на адаптирано мляко).

Полезни съвети

 • Ако кърмите, правете го когато бебето изглежда гладно, обикновено на всеки 2 - 3 часа. Избягвайте кофеин, млечни продукти, цитрусови плодове, соеви продукти, броколи, карфиол, зеле, и пикантни храни. Повдигнете главата на бебето по време и след кърмене.
 • Ако храните с шише, може да поискате от лекаря да ви препоръча формула, която не се основава на краве мляко и не е обогатена с желязо. Дръжтебебето в седнало положение, когато храните, и масажирайте гърба му, за да го отървете от газови мехурчета.  Оригвайте бебето след всяко хранене с адаптирано мляко.
 • Опитайте "носене при колики" - Сложете бебето с гърдите надолу, с глава на рамото ви и крака от двете страни на лакътя ви. Използвайте другата си ръка, за да осигурите допълнителна подкрепа и се разхождайте с бебето.
 • Дръжте бебето си близо, предложете биберон-залъгалка, опитайте да го люшкате или разтривате по гърба или стомаха, пробвайте топла баня, повозете го в колата, пуснете нежна музика, или използвайте люлка за облекчаване на плача .

Лекарства не се препоръчват, въпреки че препаратите със симетикон, които се продават без рецепта в аптеките, могат да помогнат при повечето бебета.

Допълнителни и алтернативни терапии

Премахването на храни, които причиняват газове и използване на помощни билкови или хомеопатични терапии може да помогне за бебешките колики. В някои случаи, коликите могат да бъдат причинени от скрита хранителна алергия и може да се наложи да промените адаптираното мляко или храната. Вашият педиатър може да ви помогне да намерите хипоалергични храни за вашето дете. Ако кърмите, спирането на храни, които могат да причинят алергии илигазове може да помогне. В допълнение, пускайте нежна музика, люлейте бебето, или използвайте "бял шум" (например, сешоар или дори прахосмукачка) и това може да помогне за успокояване на вашето бебе. Поставянето на бебето в затъмнена, тиха стая също може да помогне за успокояване.

Хранене и хранителни добавки

Пробиотици - Някои изследвания показват, че тези добри бактерии могат да помогнат за намаляване на коликите. Ацидофилус (особено Бифидус ) може да се прилага както при кърмещи майки, така и при и хранени с шише бебета. Използвайте 1 капсула с храната три пъти на ден за възрастни. За бебето, не забравяйте да използвате ацидофилус формули, специално формулирани за кърмачета, не използвайте добавки за възрастни. Някои ацидофилуспродукти,трябва да се държат в хладилник. Прочетете внимателно етикета и следвайте указанията.

Билки

Никога не давайте билки на дете, освен ако вашият педиатър не ви препоръча.

Посъветвайте се с лекар, преди да започнете да приемате билки, ако кърмите.

 • Копър–чаят от копър етрадиционно средствозаколики, а някои изследвания показват, чечайот копърможе да помогне занамаляване на коликитесимптоми.Може да дадетечай, направенот семена на копърдиректнона вашето бебе(1 чаена лъжичка преди и следхранене), след като се охлади. Иликърмещите майки могатда го пият(1 чаша 3-6пътина ден). Копърътпомага да сеотпуснестомашно-чревния трактида се освободите отгазовете.
 • Чайовеи течности, направени със следнитебилкисъщо могат да помогнат: Лайкаиматочина. Някои хорамогат дабъдат алергични къмлайка. Посъветвайте се с Вашияпедиатър,за да се определиточната дозаза вашето дете. Другибилки, коитомогат да помогнат зауспокояване набебетоили намаляване нагазоветевключватлипа, коча билка, мента и копър. Темогат да бъдат комбиниранив чай.

Други съвети

Топлите бани могат да помогнат на бебето с колики да се отпусне и успокои. Добавете 3-4 капки етерично масло от лавандула или маточина към водата.  Леко притискане на специалната точка  на акупресура  между палеца и показалеца на бебето  може да помогне за успокояване на нервно дете. Разтриването на  коремчето на бебет може да му помогне да се почувства по-добре и да се освободи от газовете. Използвайте 3-5 капки тинктура от коча билка в 1 - 2 супени лъжици бадемово масло или зехтин за масаж.

Използвайте всичко, което е безопасно и работи, и не забравяйте, че вашето бебе ще превъзмогне коликите в рамките на няколко седмици или месеци. Акоимате нужда от почивка, може да дадете на доверен човек да гледа бебето за малко.