ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Настинка

Мик-П / Myc-P - 120 мл
170.00 лв
Церивикел / Cerivikehl - капки 30 ml
23.50 лв
Показване от 1 до 30 от общо 38 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Под настинка се разбира инфекция на горните дихателни пътища, причинена от вирус. Настинките са склонни да се появяват най-често през зимата, въпреки че учените не са сигурни защо. В Съединените щати, възрастните обикновено имат 2-4 настинки на година, и децата най-много 10.

Няма  прост начин да се предотврати настинката - и няма начин да се лекува - но можете да лекувате симптомите. Настинките обикновено продължават около седмицаи може да се придружават от болки в гърлото и кашлица. За разлика от грипа, настинките обикновено не  предизвикват висока температура (над  38,9 C).

Ако симптоми ви не се подобрят за 7 - 10 дни, трябва да се обадите на Вашия лекар. Други причини, за да посетите Вашия лекар включват висока температура (над 38,9 С), зелена секреция от носа, или развитието на кашлица с храчки, особено ако те са гъсти.

Признаци и симптоми

 • Кихане и хрема, запушване на носа
 • Болки в гърлото
 • Кашлица
 • Дрезгавост
 •  Не много висока температура (под 38,9 С)
 • Главоболие
 • Умора

Причини

Настинките се причиняват от повече от 100 различни вируса, въпреки че повечето настинки са причинени от риновируси. Малките деца с респираторни симптоми често разпространяват риновируси. Можете да се заразите с настинка чрез докосване на човек с настинка (например здрависване) и след това докоснете носа или очите си, или чрез докосване на повърхност, която човек с настинка е докосвал, като телефон или клавиатурата. Настинката се предава също и по въздуха, когато някой заразен кашля или киха. Въпреки че е по-вероятно да се получи настинка през зимата, излагането  на студен въздух навън не увеличава риска от заболяване , но стресът може да го направи. 

Диагноза

Повечето хора лекуват настинката, без да  посещават лекар. Ако все пак се консултирате с Вашия лекар, диагнозата ще бъде направена въз основа на вашите симптоми по време на прегледа. Той или тя може да вземе култура от гърлото, за да се изключи стрептокок в гърлото. Ако имате заболяване на белия дроб, като астма или емфизем, трябва да посетите вашия лекар веднага, щом имате настинка.

Профилактика

Въпреки че всеки може да получи настинка, има няколко неща, които можете да направите, които могат да ви помогнат да подобрите имунитета си и да ви направят по-малко податливи на настинки:

 • Мийте ръцете си често
 • Спортувайте редовно
 • Яжте храна, богата на плодове и зеленчуци, с ниско съдържание на мазнини
 • Почивайте си достатъчно
 • Намалете стреса и вашата реакция на стрес. Йога, тай чи, или други форми на релаксация може да помогнат.

Лечение

При настинка, целта на лечението е да се подобрят симптомите възможно най-бързо. Но дори и да не се прави нищо, те трябва да преминат в рамките на една седмица до 10 дни. Антибиотиците не могат да ви помогнат при настинка. Въпреки това, съществуват лекарства, билки, хранителни добавки и хомеопатични лекарства, които могат да ви накарат да се почувствате по-добре, докато имате настинка.

 •  Пийте много вода, за да разхлабите слузта.
 • Пийте топли напитки. Проучванията показват, че топлите напитки осигуряват незабавно и трайно облекчаване на симптомите на настинка като хрема, кашлица, кихане, болки в гърлото.
 • Почивайте си, за да възстанови енергията си и да се избегнат усложнения като бронхит или пневмония.
 • Яжте храна, богата на пресни плодове и зеленчуци. Тези храни предоставят много антиоксиданти - вещества, които могат да помогнат да се стимулира имунната система - особено витамини A и C.
 • Използвайте овлажнител за да облекчите запушения нос и възпаленото гърло. Топлата пара също помага - опитайте се  да стоите в банята при затворена врата и горещ душ.
 • Използвайте  физиологичен разтвор за промиване на носа - може да ви помогне за облекчаване на симптомите на настинка.

Лекарства

Редица лекарства без рецепта са на разположение за подпомагане на лечението на симптомите на настинка. На  деца под 6-годишна възраст не трябва да се дават никакви лекарства без рецепта за настинка или кашлица, освен ако Вашият педиатър не ви каже.

Деконгестанти - подпомагат разширяването на носните пътища, така че да можете да дишате по-лесно. Обаче ако назални спрейове или капки с деконгестант се използват за повече от 3 дни, те могат отново да задръстят носа. Деконгестантите често се комбинират в лекарства с антихистамини, за потискане на кашлицата и болкоуспокояващи. Хората със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет или глаукома не трябва да приемат деконгестанти.

Антихистамини - може временно да облекчат хремата чрез изсушаване на носните секрети. Лекарства за кашлица - за потискане на кашлица (за суха кашлица) или експекторанти (за мокра или суха кашлица).

Болкоуспокояващи - може да се използват за висока температура, болки в тялото и главоболие.

Хранене и хранителни добавки

Пилешка супа - това е традиционно средство за лечение на настинка. В действителност, пилешката супа и топлите течности като бульон или чай могат да помогнат за успокояване на болките в гърлото и да се разхлаби слузта, което от своя страна помага да се облекчи настинката.

Пробиотици (Lactobacillus) - т. нар. "добри" бактерии или пробиотици помагат за предотвратяването на инфекции в червата и има предварителни доказателства, че те могат да помогнат за предотвратяване на настинки. Едно проучване открива, че децата в детски градини, които пият мляко подсилено с Lactobacillus имат по-малко и по-леки настинки. Друго изследване на деца в детска градина показва че тези, които взимат специфична комбинация от Lactobacillus и Bifidobacterium имат по-малко грипоподобни симптоми. Няколко проучвания, които  разглеждат пробиотиците, съчетани с витамини и минерали, също са открили намаляване на броя на настинките. Хората с отслабена имунна система или които вземат лекарства за потискане на имунната система, не трябва да приемат пробиотици, освен под лекарски контрол.

Витамин C  Въпреки общоприетото схващане, че витамин С може да лекува настинка, научните доказателства не са установили това. Учените са установили, само леко намаление на продължителността на настинката (около 1 ден), когато хората вземат витамин С редовно - не само в началото на настинка.

Цинк  Вашето тяло се нуждае от цинк за имунната си система, за да функционира правилно, така че се смята, че цинкът може да помогне за предпазване от настинка. Ако решите да опитате цинкови таблетки за настинка, не забравяйте, че прекалено много цинк (повече от 50 мг на ден в продължение на дълъг период от време), може да бъде опасен. Хората, които приемат цисплатин, пенициламин и хинолонови или тетрациклинови антибиотици, не трябва да приемат цинк.

Билки

Използването на билки е уважаван подход за укрепване на организма и лечение на болести. Билките обаче, могат да предизвикат странични ефекти или да взаимодействат с други билки, хранителни добавки или лекарства. Поради тези причини, трябва да приемате внимателно билки, под наблюдението на медицински специалист. Преди да се дадете каквито и да е билки на дете за лечение на настинка, консултирайте се с вашия педиатър.

Ехинацея (Ехинацея пурпура) - Въпреки, че доказателствата за това дали ехинацеята работи за предотвратяване или лечение на настинка са колебливи, последните данни са окуражаващи. Един анализ на 14 научни изследвания установи, че хората, които взимат ехинацея намаляват риска от настинка с 58 процента и намаляват на срока на протичане на настинката от средното /7-10 дни/с ден и половина. Жени, които са бременни или кърмачки, или хора, които приемат лекарства, които потискат имунната система, не трябва да приемат ехинацея, без първо да попитат лекаря си.

 Чесън (Allium Sativum) - В едно проучване, хората, които са взимали чесън в продължение на 12 седмици между ноември и февруари са имали 63 %по-малко настинки от хората, приемащи плацебо. Тези, които са се заразили с настинка са се възстановили около един ден по-бързо. Тъй като чесънът може да увеличи риска от кървене, хората, които вземат кръвни разредители, като аспирин и други, не трябва да приемат чесън.

Женшен (Panax quinquefolius, 400 мг на ден) - най-малко две изследвания показват, че приемането на американски женшен може да помогне за предотвратяването на настинки, както и за намаляване на броя на настинките и тежестта на симптомите. Женшенът взаимодейства с редица лекарства, така че попитайте Вашия лекар преди да го приемате.

 Черен бъз (Sambucus Nigra) - чрез намаляване на задръстванията и тъй като подпомага изпотяването, бъзът може да помогне за намаляване на симптомите на настинка и грип. Едно проучване предполага, че използването на стандартизиран екстракт от бъз, може да съкрати продължителността на грип с около 3 дни.. Бременни и кърмещи жени не трябва да приемат бъз. Хората с диабет или високо кръвно налягане, или тези, които вземат кръвни разредители трябва да попитат лекаря си, преди да вземат бъз.

Евкалипт (Eucalyptus globulus) се използва в много лекарства за лечение на симптоми на настинка, особено кашлица. Той може да се намери в много таблетки, сиропи за кашлица и парни бани. Пресните листа могат да се използват в чайове и гаргари за успокояване на болки в гърлото. Мазила, съдържащи евкалиптовите листа, се прилагат и около носа и гърдите за облекчаване на задръстванията. Не приемайте евкалиптово масло през устата, защото може да бъде отровно.

 Калмег /Andrographis paniculata/ – това е горчива билка от Индия, използвана в аюрведическата медицина, съчетана със сибирски жен-шен (Eleutherococcus senticosus) във формула, наречена Кан Джанг, която спомага за намаляване на симптомите на настинка. Хидрастис/ Голденсийл (Hydrastis Canadensis) -  често се комбинира с ехинацея в билковипрепарати за настинка. Жени, които са бременни или кърмачки следва да се консултират със своя лекар преди да вземете хидрастис.

Женско биле/Лакрица (Glycyrrhiza Glabra) – е сладък корен за традиционно лечение при болки в гърлото.

Бяла ружа (Althea Officinalis) - бялата ружа се използва традиционно за лечение на болки в гърлото и кашлица.

Мента (Mentha Piperita) - Подобно на евкалипта, ментата се използва широко за лечение на симптомите на настинка. Нейната основна активен съставка, ментол, е добър деконгестант. Ментолът също изтънява слузта и работи като отхрачващо средство. Той също успокоява и възпалено гърло и  сухата кашлица. Не използвайте мента или ментол при бебета. Не приемайте ментово масло през устата.