ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Остеопороза

Показване от 1 до 30 от общо 39 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Остеопорозата, което означава "порести кости", е заболяване, при което костите постепенно стават слаби и чупливи. Състоянието често води до счупвания на костите, особено в тазобедрената става, китката и гръбнака - дори от обикновени дейности като вдигане на стол или навеждане. Според Националнияинститут по здравеопазване на САЩ, около 34 милиона американци имат остеопороза.

Друг 18 милиона имат ниска костна маса и са изложени на повишенриск от заболяване. Остеопорозата се среща често при възрастните хора, но заболяването може да удари всяка възраст. Въпреки че е по-често срещана при възрастни жени, мъжете също могат да имат остеопороза. Една от всеки две жени и един на всеки четири мъже над 50-годишна възраст имат остеопороза. 

Остеопорозата е потенциално инвалидизираща болест. Оценки от НИЗ показват, че остеопорозата е отговорна за около 2 милиона фрактури всяка година. За щастие, повечето хора могат да се избегнат напълно остеопорозата, като се хранят балансирано, упражняват се редовно, и водят здравословен начин на живот. Това е важно и за младите хора, защото те натрупват около 85% - 90%  от костната си маса около 18-20 г възраст.

Признаци и симптоми

Остеопорозата понякога се счита за "тиха болест", тъй като загубата на костно вещество става без симптоми. В действителност, много хора не знаят, че имат това заболяване, докато не счупят кост. Остеопорозата също така може да предизвика някой от прешлените на гръбначния стълб да колабира. Признаците за колабирал прешлен включват:
• Болки в гърба
• Загуба на височина
• Кифоза - изкривяване на гръбначния стълб, което причинява деформация като гърбица

Какво я причинява?

Вашата костната здравина и плътност се дължи отчасти на това колко калций и други минерали  съдържат. Вашето тяло непрекъснато създава нова костна тъкан и реабсорбира  старата кост. Когато сте млади, този процес се случва бързо. Правим повече костна тъкан, отколкото губим , така че изграждаме костната маса. След средата на 30-те години, тялото ви продължава да прави нова костна тъкан, но по-бавно, което води до загуба на повече костна тъкан, отколкото правите. Размерът на костите, който имате на 30-40 определя риска от развитие на остеопороза по-късно. За жените, загубата на костна маса се увеличава значително при менопаузата, когато нивата на естроген спадат.

Други причини за остеопороза могат да са:

 • Продължителната употреба на някои лекарства, особено кортикостероиди и тироидни лекарства
 • синдрома на Къшинг (когато надбъбречните жлези произвеждат прекалено много хормон, наречен кортизол)
 • Бъбречна недостатъчност
 • Заболявания на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези
 • Недостатъчно калций, витамин D, витамин А, витамин К и магнезий (обаче високият прием на витамин А всъщност може да увеличи риска от остеопороза)
 • анорексия невроза
 • алкохолизъм
 • Ревматоиден артрит 

Рискови фактори

 • Да бъдешжена
 • Ниски нива на естроген (включително след менопаузата)
 • Възрастта - след 75 годишна възраст, рискът е еднакъв за мъжете и жените
 • Да бъдеш от европейски, латинско американски, или азиатски произход
 • Заседнал начин на живот
 • Много ниско тегло
 • Фамилна анамнеза за остеопороза - генетичните фактори са отговорни за до 85% от вариациите в пиковата костна маса, и може също да определят костната обмяна и риска от фрактура
 • Късно започнала менструация или ранна менопауза
 • Пушене, пиене на алкохол, твърде много кофеин
 • Диета с ниско съдържание на калций или високо съдържание на натрий
 • Продължителната употреба на някои лекарства, включително и кортикостероиди, диуретици, ароматазни инхибитори и тироидни лекарства

Възможности за лечение

За тези, които са изложени на риск от остеопороза или вече имат това заболяване, е разработено съвременно лечение, предназначено за увеличаване накостната маса и за предотвратяване загубата на костно вещество. Докато калцият сам по себе си не лекува или предотвратява остеопорозата, приемът на достатъчно калций е съществена част от всяка програма за превенция или лечение.Да промените начина си на живот, като например храненето с повече плодове и зеленчуци и да спортувате с тежести също така може да увеличи здравината на костите.

Хранене и хранителни добавки

 • Калций - нискомасленото прясно мляко, сиренето и броколите са богати на калций. Портокаловият сок и зърнените храни често са обогатени с калций.
 • Магнезий - авокадо, банан, пъпеш медена роса, боб Лима, нискомаслено мляко, нектарини, кайсии, праскови, портокалов сок, картофи, спанак.
 • Калий - пълнозърнести храни, ядки, спанак, овесени ядки, картофи, фъстъчено масло
 • Витамин D - организмът произвежда витамин D след излагане на слънчева светлина. Също така го има в мазните риби, обогатените зърнени храни и мляко
 • Витамин К - листни зеленчуци, карфиол

Спортуването може да помогне за предотвратяване на загуба на костна маса. Въпреки че е най-добре да започнете да спортувате, когато сте млад (за да ви помогне при изграждане на костта), но никога не е твърде късно да започнете. Упражненията с тежести (ходене, вдигане на тежести) стимулира костите да произвеждат повече клетки, забавя костната загуба. Упражненията също подобряват баланса, гъвкавостта, силата и координацията - като по този начиннамаляват вероятността за падане и счупени кости, свързани с остеопороза.

Хранителни добавки

Калций - Калцият помага на тялото да изгради костите. Препоръчителният прием на калций е както следва (имайте предвид, че по принцип приемате 500-700мг калций от храната):

Деца: 800 - 1200 мг / ден

 • Подрастващи момичета: 1200 - 1500 мг / ден
 • Жени 19 - 50 години: 1000 мг / ден
 • По-възрастни хора (51-70 години): 1200 - 1500 мг / ден

Ако не получавате достатъчно калций от храната, може да приемате допълнително. Попитайте Вашия лекар кой препарат е подходящ за вас. Калциевитедобавки трябва да се приемат на разделени дози през деня, защото тялото може да абсорбира 500 мг калций наведнъж.

Витамин D - за да абсорбира достатъчно добре калций, тялото ви се нуждае от витамин D.

Витамин К (150-500 мкг) - витамин К, който организмът произвежда в червата, помага за свързването на калция в костите. Едно скорошно изследване показва, че при менопауза, витамин К може да започне да загуби способността си да се свързва с калция, така че дори жени с нормални нива на витамин Кможе да нямат достатъчно за поддържане на здравето на костите. Яденето на три порции нискомаслени млечни продукти или тъмни листни зеленчуци на денможе да помогне. Говорете с Вашия лекар за това дали имате нужда от добавка, особено ако приемате разреждащи кръвта лекарства или диуретици.

Соевите изофлавони - Изофлавоните са фитоестрогени, растителни химикали, които имат някои от същите ефекти като естрогена. Тъй като естрогенътпредпазва от остеопороза, изследователите теоретизират, че изофлавоните също могат да помогнат за спиране загубата на костна тъкан. Изследвания обаче са противоречиви. Най-добрият източник на соеви изофлавони е чрез вашата диета (тофу, соево мляко, соя). Соята съдържа фитинова киселина, която може да блокира абсорбирането на калций и други важни минерали.

Омега-3 мастни киселини, като тези в маслото от крил. Няколко проучвания показват, че добавки, съдържащи есенциални мастни киселини, могат дапомогнат за поддържане или евентуално увеличаване на костната маса. Незаменимите мастни киселини изглежда увеличават количеството калций, коетотялото абсорбира, намалява количеството на загубен калций в урината , подобрява на здравината на костите, и засилване на растежа на костите.

Цинк - стимулира образуването на костта и инхибира костната загуба.

Витамин C - може да ограничи загубата на костна тъкан в ранните години на менопаузата.

Мелатонин - мелатонин участва в растежа на костите. Тъй като нивата на мелатонин спадат с напредване на възрастта, е възможно мелатонинът може да е свързан с развитието на остеопорозата, но са необходими допълнителни изследвания. Хората, които приемат антидепресанти или психиатрични лекарства не трябва да приемате мелатонин без лекарски контрол.

Актеа Рацемоза (Actaea Racemosa) - съдържа фитоестрогени. Често се използва за облекчаване на симптомите на менопауза.

Червена детелина (Trifolium pratense) - изофлавони, извлечени от тази билка може да забавят загубата на костна тъкан при жените.

Хвощ (Equisetum arvense) - съдържа силиций, смята се, че укрепва костите

Келп(Fucus Vesiculosus L.) - използва се за мускулно-скелетни смущения; богат на минерали, също така може да бъде допълващо лечение за остеопороза

Овесена слама (Avena Sativa) - повишава нивата на хормоните, които стимулират растежа на клетките