ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Страхова невроза

Показване от 1 до 24 от общо 24 (1 страници)

ОПИСАНИЕ

Страхова невроза /Паническо разстройство е вид тревожно разстройство, в която има повтарящи се пристъпи на силен страх, че  нещо лошо ще се случи.

Причина

Причината не е известна. Гените могат да играят роля. Други членове на семейството може да имат това разстройство. Но паническото разстройство се получава и когато няма фамилна обремененост.

Паническото разстройство е два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.Симптомите   често се появяват преди 25 г., но може да се появи в средата на 30-те години.Паническото разстройство може да се появи при деца, но често не се диагностицира, докато те са вече възрастни.

Симптоми

Пристъпът на паника започва внезапно, и най-често е най-силен от 10 до 20 минути.Някои симптоми продължават повече от час. Пристъпът на паника може да се сбърка с инфаркт.

Пристъпите на паника може да включват тревожност от това да бъдеш в обстановка, от която трудно може да се излезе, като да си в тълпа или при пътуване в кола или автобус.Този тип на паническо разстройство се нарича агорафобия.

Хората с паническо разстройство често живеят в страх от нова атака, и може да се страхуват да бъдат сами или далеч от медицинска помощ.

Хората с паническо разстройство имат най-малко четири от следните симптоми по време на атака:

 • Болка в гърдите или дискомфорт
 • Замайване или прималяване
 •  Страх от смъртта
 • Страх от загуба на контрол или чувство за обреченост
 • Усещане за задушаване
 • Чувство на изолация
 • Чувство на нереалност
 • Гадене или стомашно разстройство
 • Скованост или изтръпване на ръцете, краката или лицето
 • Сърцебиене, бърз сърдечен ритъм
 • Изпотяване, втрисане, или горещи вълни
 • Треперене

Пристъпите на паника могат да променят поведението и ежедневните дейности, в училище или на работа. Хората с това разстройство често се притесняват за последиците от своите пристъпи на паника.

Хората с паническо разстройство може да злоупотребяват с алкохол или други наркотици. Те могат да се чувстват тъжни или депресирани.

Паническите атаки не могат да се прогнозират. Най-малко в ранните стадии на заболяването, няма повод, който започва атаката. Припомняне на минала атака може да доведе до нов пристъп.

Признаци и тестове

Много хора с паническо разстройство първо търсят лечение в спешното отделение. Това е така, защото паническата атаката често прилича сърдечен удар.

Докторът ще ви прегледа и ще направи оценка на физическото и психичното ви здраве.

Трябва да се изключат  други медицински проблеми преди да може да се диагностицира паническо разстройство. Нарушения, свързани със злоупотреба с наркотици , трябва да бъдат взети предвид, защото симптомите могат да наподобяват пристъпи на паника.

Лечение

Целта на лечението е да ви помогне се чувствате добре по време на всекидневния си живот. Използването на лекарства съвместно с психотерапия действа най-добре.

Видове лекарства, използвани за лечение на паническо разстройство:

Антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) се предписват най-често за паническо разстройство.

Успокоителни лекарства.Те могат да се използват за кратко време, тъй като има риск да станете зависими от тези лекарства.

При по-тежки случаи се използват лекарства за припадъци.

Вашите симптоми би трябвало бавно се подобрят в продължение на няколко седмици. Не спирайте приема на лекарството или не променяйте дозата, която приемате , без да говорите с вашия лекар.

Когнитивно-поведенческа терапия ще ви помогне да разберете вашето поведение и как да го промените.По време на лечението ще се научите как да:

Разбирате и контролирате изкривените схващания за живота и стресовите фактори, като например поведението на други хора или събития в живота.

Разпознавате и заменяте мисли, които предизвикват паника и как да намалите чувството за безпомощност.

Управлявате на стреса и да се отпускате, когато се появят симптоми.

Да си представяте нещата, които предизвикват безпокойство, като се започнете с най-малко страшното.Да практикувате в реални житейски ситуации, за да ви помогне да преодолеете страховете си.

Следните неща също могат да ви помогнат за намаляване на броя и тежестта на пристъпите на паника:

 • Не пийте алкохол
 • Яжте редовно
 • Спортувайте много
 • Спете достатъчно
 • Намалете или избягвайте кофеина, някои лекарства и стимуланти

Прогноза

Паническите разстройства могат да бъдат продължителни и трудни за лечение.Някои хора с това заболяване не могат да се излекуват. Но повечето хора се оправят, когато се лекуват правилно.