ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Стрес

Показване от 1 до 30 от общо 69 (3 страници)

ОПИСАНИЕ

Стресът е естествена реакция на организма към застрашаващи ситуации - и той засяга всички. Стресът може да дойде като реакция на добри събития, като закупуването на нов дом, или лоши, като нарастващ дълг.Така или иначе, тялото и ума ви реагират на подобни ситуации с повишена степен на готовност - "борба или бягство".Тази реакция предизвиква мозъка да произвеждат хормони, включително адреналин и кортизол.

Адреналинът ви дава повече енергия чрез увеличаване на сърдечната честота и артериалното налягане. Кортизолът увеличава количеството на глюкозата в кръвта и потиска определени функции на тялото, които могат да бъдат вредни в битка или бягство, като храносмилане и възпроизвеждане. Това може да ви помогне да се представите добре на тест или на спортно състезание, но също така може да ви разсее, да ви държи будни нощем, и да ви накара да загубите апетит.

Реакциите на вашето тяло и ум на стресиращото събитие би трябвало да приключат, когато събитието приключи. Но много от нещата, които причиняват стрес - като работа, семейство и отношения продължават дълго време и повишават риска от хроничен стрес.Стресът става хроничен, когато тялото ви не изключи своя отговор на стреса, така че винаги сте в повишена степен на готовност. Това се отразява на имунната система и може да доведе до психически и физически здравословни проблеми.

Стресовите разстройства са тежки реакции на стрес, които могат да се получат в резултат на травма, като присъствие на смърт, или при сериозни наранявания.Хората със стресови нарушения чувстват силен страх, безпомощност или ужас. Остро стресово разстройство се получава скоро след травматичното събитие и продължава в около месец или по-малко. Пост-травматичното стресово разстройство (ПТСР) продължава повече от 3 месеца и може да започне в рамките на няколко дни от дадено събитие или може да се случи и по-късно - понякога до 30-40 години след дадено събитие.

Признаци и симптоми

Стресът може да предизвика много симптоми, както физически, така и психически:

 • Главоболие
 • Високо кръвно налягане
 • Ускорена сърдечна дейност
 • Болка в гърдите
 • Разстроен стомах
 • Безсъние
 • Стегнати мускули или мускулни болки
 • Скърцане със зъби
 • Депресия
 • Загуба на тегло или качване на килограми
 • Промени в настроението
 • Неспособност за концентрация
 • Гняв
 • Оттегляне от приятелите и семейството
 • Тревожност

Някои хора със стресово разстройство може да има следните признаци и симптоми:

 • Флашбек, сънща и натрапчиви мисли
 • Избягване на неща, които задействат травматични спомени
 • Не е в състояние да си спомня части от травматичното събитие
 • Изолиране, намаляване на емоционалната отзивчивост
 • Чувството, че бъдещето ви ще бъде прекъснато
 • Импулсивност
 • Безнадеждност
 • Свръх реакция, като увеличаване на възбудата и сепване
 • Проблем с нормалното функциониране в работата и социалните дейности
 • Умора
 • При жените, хаотичен менструален цикъл

Какво го причинява?

В краткосрочен план стресът може да дойде от вълнуващи преживявания, като интервю за работа, първа среща, вашата сватба, закупуване на къща, отиване на почивка. Хроничният стрес може да бъде предизвикан от проблеми на работното място, трудни взаимоотношения, притеснения за пари, или текущо заболяване. Травми като война, изнасилване, неподходящо сексуално преживяване, болест, загуба на близък, или природно бедствие, може да доведат до тежки нарушения от стреса, като посттравматично стресово разстройство.

Хората със следните състояния или характеристики са с по-висок от средния риск за развитие на стрес:

 • Жените са с по-голям риск, отколкото мъжете
 • Възрастните хора и децата
 • Хората със следните личностни черти: невротични, екстровертни, с ниско самочувствие, минала анамнеза за психиатрични проблеми
 • Генетично предразположени
 • Чувството за вина или срам
 • Липса на социално подпомагане или финансово обезпечение
 • Ранното отделяне от родителите, неглижиране в детството
 • Родители, които употребяват алкохол
 • Бедност

Възможности за лечение

Използването на техники за релаксация и поддържане на позитивна нагласа може да ви помогне да се справите със стреса и да се предпазите от хроничен стрес. Понякога просто дълбокото вдишване може да ви помогне да се справите със стресови ситуации. Ако се справят с текущи стресови ситуации, е важно да се грижите за здравето си, като ядете добре, спортувате и спите достатъчно. В случай на стресови разстройства, кризисната интервенция може да помогне за предотвратяване на пост-травматично стресово разстройство. Да се научим да бъдем по-настоятелни и да делегираме отговорности също може да помогне.

Докато симптомите на остър стрес обикновено намаляват с времето, дългосрочният стрес изисква по-дълъг и по-сложен план за лечение. Психотерапията може да помогне на хората да овладеят страховете си и да се преодолее негативното поведение, а един вид терапия наречена когнитивна поведенческа терапия може да помогне да се преодолеят негативни мисли за стресови ситуации. Изследванията подкрепят управлението на хормона кортизол, който се отделя от надбъбречните жлези, когато хората са в по-дългосрочен стрес. Многобройни проучвания показват, че редовната физическа активност помага на тялото и ума се справят със стреса.

Хранене и хранителни добавки

Въпреки че няма диета , която може да ви освободи от стреса, когато ядете здравословно, вие поддържате тялото си подхранено и силно.Избягвайте кофеин, алкохол и никотин. Яжте повече пресни зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове. Яжте малки порции често,които съдържат протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини за избягване на висока или ниска кръвна захар.

Яжте храни, богати на витамини от групата В и калций, като бадеми, бобови, пълнозърнести храни, тъмните листни зеленчуци (като спанак и зеле), и морски зеленчуци.

Яжте храни, богати на антиоксиданти, включително плодове (например боровинки, череши и домати) и зеленчуци (като тикви и чушки).

Избягвайте рафинирани храни, като например бял хляб, паста и захар.

Яжте повече постни меса, риба, соево тофу, и бобови за протеин.

Използвайте здравословно олио за готвене, като зехтин или растително масло.

Отстраняване на транс-мазнините, които се намират в търговските изделия като бисквити,солени бисквити, торти, пържени картофи, понички, преработени храни и маргарин.

Пийте 6-8 чаши филтрирана вода дневно.

Спортувайте поне 30 минути дневно, 5 дни в седмицата.

Хранителни добавки, които могат да ви помогнат при стрес:

Мултивитамини - една таблетка дневно, съдържаща антиоксидантите витамини А, С, Е, В-комплекс витамини и микроелементи, като магнезий, калций, цинк и селен. В някои проучвания, хората, които са приемали мултивитамини са по-способни да се справят със стресови ситуации, отколкото тези, които приемат плацебо.
Витамин С, като антиоксидант. В едно проучване, големи дози витамин С , във формула за бавно освобождаване, намалява физическите и психически реакции на стрес.

Пробиотичните добавки /с Lactobacillus acidophilus/), могат да подпомогнат здравето на храносмилателния тракт.Замразете ацидофилус продуктите за най-добри резултати.

Билки

Използването на билки е изпитан подход за укрепване на организма и лечение на болести. Трябва да приемате билки само под надзора на квалифициран медицински специалист. Следните билки могат да помогнат при освобождаване от симптомите на стрес:
Женшен (Panax женшен, Panax quinquefolius), стандартизиран екстракт, съдържащ 4 - 7% гинзенозиди. Женшенът често се нарича "адаптоген", вещество, което помага на организма да се справи със стреса и укрепва имунната система. Някои изследвания върху животни показват, че жен-шен може да помогне на организма да се справи с физически стрес.

Сибирски жен-шен (Eleutherococcus senticosus)Както и същинския женшен, сибирският често се нарича "адаптоген."

Брахми (Bacopa monnieri) стандартизиран екстракт, при симптоми на стрес и тревожност.Няколко проучвания показват, че аюрведа сместа, наречена Mentat съдържащ Брахми и други съставки, може да помогне за намаляване на симптомите на стрес. Има известна загриженост, че Брахми може да увеличи белодробните секрети, както и стомашно-чревните секрети, които могат да причинят задръствания в тези органи при чувствителни индивиди.

Зелен чай (Camellia Sinensis) стандартизиран екстракт, антиоксидант, антистрес, и имуно стимулант.Използвайте продукти без кофеин. Също така може да си правите чай.

Валериана (Valeriana Officinalis, 150 мг е билка за лечение на безсъние, и понякога се използва за лечение на тревожност и стрес. Валерианата често се комбинира с Маточина (Melissa Officinalis) или с Жълт кантарион за лечение на лека до умерена тревожност. Не приемайте валериан, ако сте бременна или кърмите.

Кава кава (Piper methysticum, понякога се препоръчва за леко до умерено безпокойство. Говорете с Вашия лекар преди да приемате кава кава, и не го приемайте за повече от няколко дни.

Билки като Коча трева (Nepeta cataria), Лайка (Matricaria Chamomilla), и Маточина (Melissa Officinalis) се правят на чай, който се използва, за да се справите със стреса.

Прогноза / възможни усложнения

Хората с хроничен стрес или стресово разстройство са с по-голям риск от развитие на други тревожни разстройства, или да посегнат към злоупотреба с наркотични вещества. Те са с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, безсъние и стомашно-чревни заболявания.

Но като промените начина си на живот, можете да се научите да управлявате стреса успешно. Хората със стресови разстройства могат да бъдат лекувани и без хоспитализация, докато симптомите се подобрят.