ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Вегетативна дистония

Показване от 1 до 8 от общо 8 (1 страници)

ОПИСАНИЕ

Вегетативната дистония е синдром, който включва различни по произход и прояви функционални нарушения, които са причинени от разстройство на вегетативната регулация. Набраздената и гладката мускулатура на кръвоносните съдове са малко напрегнати - това естествено напрежение на мускулите се нарича мускулен тонус. Поради намаления мускулен тонус сърцето бие ритмично, артериите се разширяват и свиват.

В случай на нарушение на естествения процес на напрягане и отпускане на мускулите има дистония. Ако е нарушена физическата регулация на автономната нервна система, това състояние се нарича вегетативна дистония. Автономната нервна система стимулира всички вътрешни органи. Тя се регулира независимо от нашата воля. Разстроената вегетативна нервна система може да бъде причинена от заболяване на нервната система, като например болестта на Паркинсон. Въпреки това, вегетативна дистония е сред най-често срещаните заболявания, които са свързани с дисфункция на вегетативната нервна система. Последиците от тези нарушения се усещат особено остро в сърдечно-съдовата система.

Основните физически симптоми на вегетативна дистония са
Главоболие, задух, болки в гърба и болки в гърба, нарушена функция на стомаха и пикочния мехур, гадене, виене на свят, при жените - менструални нарушения.
Пациентите са подтиснати, тревожни, раздразнителни, често имат сексуални проблеми. Те се чувстват уморени през цялото време или страдат от безсъние.

Признаци и симптоми

  • Напежение в сърдечната област, сърцебиене.
  • Студени тръпки или изпотяване.
  • Главоболие. Виене на свят. Гадене.
  • Тежест в стомаха.
  • Нарушена функция на червата.
  • Безпокойство. Раздразнителност.
  • Изменчивост на настроенията
  • Страх. Безсъние

Причини за вегетативната дистония

Вегетативна дистония е нарушение на функциите на тялото. С внимателно проучване, патологични промени в органите не са открити. Това нарушение е функционално, а не биологични. Днес е установено, че наличието на вегетативната дистония се влияе от психологически фактори. Това нарушение се причислява към група от психични разстройства, която се нарича соматоформна автономна дисфункция.

Лечение

Когато има ясно изразени симптоми на вегетативна дистония, лекарят ще предпише успокоителни и ще предложи на пациента да се обърне към терапевт или психолог.
Как да си помогнете сами? Ако симптомите не са така ясно изразен, можете да се опитате да се успокоите и да се отпуснете. В този случай, дългите разходки на чист въздух и редовен автогенен тренинг могат да помогнат на пациента.

Вегетативна дистония се проявява по различен начин при всеки пациент. Обикновено симптомите се появяват, когато има много емоционален стрес и умора. Вегетативната дистония често се проявява, когато хормоналния баланс в организма се променя като впубертета, по време на бременност или менопауза.

Предотвратяване на вегетативна дистония

Важно е да се избягвате стреса и преумората през деня. Трябва да се въздържате от употреба на алкохол и никотин, тъй като те засилват симптомите.

Предотвратяването на вегетативната дистония трябва да започне с закаляване в детска и младежка възраст, организацията на рационален режим на труд и почивка. Необходимо е да се избегне твърде много вълнение и преумора, а при заболяване внимателно да се спазва режим и други препоръки на лекаря. За лечение на ВД се използват предимно немедикаментозни методи: нормализиране на режима на живот, СПА процедури, някои видове спорт (плуване, лека атлетика), физиотерапия.

Хранителни добавки

При раздразнителност и нарушения на съня се прилагат препарати с Валериана, Дяволска уста. При хипотоничен тип ВД – рехабилитация с упражнения, кофеин. При хипертоничен тип -  препарати с Рауволфиа, Валериана, Глог.