ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Запек

Показване от 1 до 30 от общо 42 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Запекът е промяна в нормалните движения на червата. Когато ходите в тоалетна по-рядко, отколкото обикновено, изхождате твърди, сухи изпражнения, или се напрягатепри изхождане. Запекът може да бъде остър (идва внезапно, но рядко) или хроничен(дълготраен). Повечето хора имат запек в някакъв момент. Обикновено промените в храненето могат да облекчат проблема. Въпреки това, запекът  може да бъде  и признак на заболяване - някои хора със спастичен колитимат редуващи се запек и диария, например.

"Нормалната" дефекация варира от човек на човек. Някои хора ходят всеки ден, или дори три пъти на ден, а други може да ходят до тоалетна само три пъти седмично. Някои здрави хора могат да имат меки или почти течни изпражнения, докато други имат твърди изпражнения, но не и проблеми с изхождането.

Признаци и симптоми

  • По-малко от три изхождания седмично
  • Внезапно намаляване на броя на дефекациите
  • По-твърди изпражнения от обикновено
  • Чувство на пълни черва след изхождане
  • Чувство за подуване
  • Напрежение при движенията на червата

Причини

Запекът най-често се причинява от хранене с ниско съдържание на фибри, липса на движение, дехидратация, или като се забавите, когато имате желание да отидете до тоалетна. Стрес ът и пътуването също могат да допринесат за запек или други промени в дефекацията.

В други случаи, заболяванията на червата (като синдром на раздразнените черва), бременността, някои заболявания (като слабо активна щитовидна жлеза или кистозна фиброза), психичните заболявания (като например депресия), неврологичните заболявания, метаболитните нарушения или медикаментите  могат да бъдат причина за запек. По-сериозните причини, като рак на дебелото черво, не са чести.

Повече жени, отколкото мъже търсят помощ за запек, което предполага, че хормоналният дисбаланс може да играе роля.

При децата запек се получава често, ако задържат дефекация, когато не са готови за приучване към гърне  или се страхуват от  тоалетната.

Профилактика

Избягването на запека е по-лесно от  неговото лечение, но включва същите мерки и начин на живот

  • Яжте много фибри.
  • Пийте много течности всеки ден (поне 8 чаши вода на ден).
  • Спортувайте редовно.
  • Идете в тоалетната, когато имате желание. Не чакайте.

Лечение

Леките случаи на остра констипация могат да бъдат лекувани с лаксативи. Въпреки това, тези лекарства са направени само за краткотрайна употреба. Хроничният запек често може да се предотврати или да се лекува  с комбинация от промени в храненето (като се консумират повече фибри), пиене на повече вода, и повече физическа активност. Вашият лекар може да говори с вас за вашите навици в тоалетната. Например, ако постоянно забавяте ходенето до тоалетната, когато почувствате нужда, бихте могли да влошите запека. Вашият лекар може да ви предложи да използвате слабително или омекотяващо изпражненията лекарство като псилиум, трици, или метилцелулоза. В допълнение, някои билки може да спомогнат за насърчаване на дейността на червата. Използвайте слабителните билки с повишено внимание,  тъй като те могат да станат по-малко ефективни, ако ги използвате постоянно.

Хранене и хранителни добавки

Яденето на достатъчно фибри (20-35 г на ден) помага за предотвратяване на запека. Зеленчуците, пресните плодове (особено сушени плодове) и пълнозърнестите храни, включително пшеница и трици, овесени ядки или житни култури са отлични източници на фибри. За да се възползвате от предимствата на фибрите, трябва да пиете много течности (особено вода), за да спомогнете преминаването на изпражненията. Ако добавянето на повече фибри към вашето хранене ви причинява газове или подуване на корема, опитайте да добавяте фибри постепенно.

Редовните упражнения също помагат за поддържане на доброто движение на червата. Допълнителните съвети включват:

Отделяйте време, когато ядете, дишайте бавно и дълбоко, и дъвчете храната добре.

Намалете храните с високо съдържание на захар и с високо съдържание на мазнини.

Пийте много течности.

Опитайте хранителни добавки с фибри. Не забравяйте да пиете много вода или тези добавки може да влошат запека.

Псилиум е  вид разтворими фибри, които се използват като слабително. Това  е един вид храст - билка наречена Plantago ovata , която расте навсякъде по света. Всяко растение може да произведе до 15 000 малки, покрити с гел семена, от които се извличат псилиум люспите. Псилиум може да помогне за облекчаване на запека и диарията. Той се използва и  за лечение на синдрома на раздразнените черва /колит/, хемороиди и други чревни проблеми. Когато Псилиум люспите влязат в контакт с вода, набъбват и образуват  желатинова маса, която спомага за транспортирането на изпражненията през стомашно-чревния тракт.

Глюкоманан (3-4 грама на ден) е друг вид разтворими фибри, които идват от корена на растението коняк (Amorphophallus коняк). Няколко изследвания са показали, че могат да бъдат полезни за запек.

Пробиотиците, или "добрите" бактерии, поддържат червата здрави. Обичайните видове пробиотици са Lactobacillus, Bifidobacteria и Sacchromyces boulardi. В едно проучване,  всекидневеният прием на кисело мляко /съдържащо галакто-олигозахариди, сливи, ленено семе/  е довел до намаляване на тежестта на констипация при възрастни пациенти с лек запек.

Билки

Използването на билки е уважаван подход за укрепване на организма и лечение на болести. Но билките могат да предизвикат странични ефекти и могат да взаимодействат с други билки, хранителни добавки или лекарства. Поради тези причини, трябва да приемате билки внимателно, под наблюдението на лекар.

Билките, употребявани за запек попадат в две категории - образуващи лаксативи и стимулиращи лаксативи.

Образуващи лаксативи

Лененото семе (Linum usitatissimum) съдържа разтворими фибри и се предлага под формата на прах или като цели или натрошени семена, които могат да се смесват с вода или сок. Лененото семе е различно от лененото масло, което не се използва при запек.

Сминдух (Trigonella foenum-graecum)

Ечемик (Hordeum папрат)

Стимулиращи лаксативи

Сена (Cassia acutifolia, Cassia Angustifolia, Cassia senna и Cascara segrada)  се използват в лаксативите без рецепта. Всички видове сена дразнят стената на дебелото черво, причинявайки мускулни контракции, и са само за краткосрочно ползване.

Алое (Aloe Vera / Aloe Barbadensis / Aloe Ferox) или сок от алое е жълта, горчива течност, получена от листата на алоето и е мощен лаксатив. Въпреки това, той може да предизвика силни спазми и не се препоръчва. Други по-леки, растителни лаксативи от едно и също семейство растения като алое (като Cascara и сена) се препоръчват повече.