ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Затлъстяване

Показване от 1 до 30 от общо 44 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Затлъстяването означава човек да има прекалено много телесни мазнини. Това не е същото като наднормено тегло. Човек може да бъде с наднормено тегло от допълнителни мускули, тежки кости, или вода, както и от наличието на твърде много мазнини. И двата термина означават, че теглото на човек е по-високо от това, което се смята, че е здравословно за неговата или нейната височина. Да приемате повече калории, отколкото изгаряте може да доведе до затлъстяване, тъй като организмът съхранява излишните калории под формата на мазнини.

Затлъстяването може да се дължи на

 • Повече храна, отколкото тялото ви може да използва
 • Пиенето на твърде много алкохол
 • Недостатъчна физическа активност

Много хора с наднормено тегло губят много килограми и после ги наваксват обратно  и си мислят, че е по тяхна вина. Те обвиняват себе си за липсата на воля да запазят теглото си. Много хора възвръшат повече килограми, отколкото са загубили. Днес ние знаем, че биологията е причината, поради която някои хора не могат да запазят теглото си. Някои хора, които живеят на едно и също място и ядат едни и същи храни затлъстяват, а други не. Телата ни имат сложна система, за да запазим теглото си на добро ниво. При някои хора, тази система не работи нормално.

Други фактори, които влияят върху теглото са:

Начинът, по който се храним, когато сме деца може да повлияе на начина, по който се храним като възрастни. Начинът, по който се храним в продължение на много години се превръща в навик. Той засяга това, което ядем, кога се храним и колко ядем. Ние сме заобиколени от неща, които ни карат лесно да преяждаме и трудно да сме активни. Много хора нямат време да планират и да приготвят здравословна храна. Повече хора днес работят в офис, в сравнение с по-активната работа в миналото. Хората с по-малко свободно време имат по-малко време, за да се упражняват.

Терминът "хранително разстройство" означава група от заболявания, които събрани заедно влияят върху храненето, диетата, загубата или увеличаването на теглото и за вида на тялото. Един човек може да бъде с наднормено тегло, да се храни нездравословно и да има проблеми с храненето по едно и също време. Понякога, медицински проблеми или лечения водят до увеличено тегло, включително

Понижена функция на щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм)

Лекарства като противозачатъчни хапчета, антидепресанти, антипсихотици

Други неща, които могат да доведат до увеличаване на теглото, са:

 • Отказ на тютюнопушенето. Повечето хора, които се откажат пушенето наддават 5-10 кг  през първите 6 месеца. Някои хора напълняват и по 20-30 кг.
 • Стрес, тревожност, чувство за тъга, или липса на добър сън
 • За жени:
 • Менопаузата - жени могат да наддадат 12-20 кг по време на менопаузата
 • Да не могат да свалят килограмите, които са придобили по време на бременност

Признаци и тестове

Вашият лекар ще ви прегледа и ще зададе въпроси за Вашато медицинска история, хранителни навици, и навици за спортуване. Двата най-често срещани начина за измерване на рисковете за здравето от теглото са:

 • индекс на телесна маса (ИТМ)
 • Обиколка на талията

ИТМ се измерва на базата на височината и теглото. Вие и вашият лекар може да използвате вашия ИТМ да изчислите колко мазнини имате. Измерването на талията е друг начин да се изчисли колко телесни мазнини имате. Допълнителното тегло около средата или областта на стомаха увеличава риска за диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Хората с "с форма на ябълка" (т.е. тяхната талия е по-голяма от бедрата им) също са с повишен риск за тези заболявания. Измерването на кожната гънка може да бъде направено, за да проверите вашия процент телесни мазнини. Може да се направят изследвания на кръвта, за да се провери за хормонални  проблеми, които биха могли да доведат до увеличаване на теглото.

Хранене

Работете със своя лекар или диетолог, за да се определите реалистичен, безопасен дневен брой калории, което да ви помогне да отслабнете здравословно. Не забравяйте, че ако губите килограми бавно и стабилно, вие сте по-склонни да ги задържите ниско. Вашият диетолог може да ви посъветва за:

 • здравословен избор на храна
 • здравословни закуски
 • подсладени напитки
 • Размера на порциите
 • Как да четем етикетите за хранителната стойност
 • Нови начини за приготвяне на храната

Хранителни добавки

Може да видите реклами за добавки и билкови лекарства, които твърдят, че ще ви помогнат да отслабнете. Много от тези твърдения не са верни, а някои от тези добавки могат да имат сериозни странични ефекти. Говорете с лекаря си, преди да ги използвате. Има различни средства за отслабване на разположение. Повечето хора губят между 5 и 10 килограма, като приемат тези добавки. Повечето хора  си възвръщат  теглото при спиране на приема, освен ако не са направили трайни промени в начина си на живот, като например редовен спорт и премахване на нездравословните храни.

Фибрите помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, и добавени в насипно състояние към храната, водят до чувство за "пълнота" и намаляват угризенията и глада.

Хром пиколинат намалява апетита за захар и стабилизира метаболизма на простите въглехидрати.

Незаменимите мастни киселини подкрепят правилното хранене и помагат за контрола на апетита.

Келп помага за поддържането на нивата на йод и помага за загубата на тегло.

Лецитинът помага разграждането на мазнините в тялото, така че могат да бъдат отстранени от организма.

Спирулината е отличен източник на протеини и съдържа необходимите хранителни вещества за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Витамин C естествено увеличава метаболизма на тялото, предизвиквайки го да изгаря повече калории.

Йерба Мате е естествено средство за подтискане на апетита и повишаване на енергията.

Мултивитамини и минерали подкрепят здравословния метаболизъм и осигуряват необходими хранителни вещества.

Затлъстяването е сериозна заплаха за здравето. Допълнителното тегло поставя допълнително напрежение върху всяка част от тялото. Хората с наднормено тегло са изложени на риск от много здравни проблеми.