ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защита от оксидативен стрес и свободни радикали с Acti Carnosine /НОВО/ (1)

Безспорен факт е, че оксидативният стрес участва в патогенезата на заболявания, свързани с начина на живот, включително атеросклероза, хипертония, захарен диабет, исхемични заболявания и злокачествени заболявания. Оксидативният стрес е дефиниран като вреден, тъй като свободните от кислород радикали атакуват биологични молекули като липиди, протеини и ДНК. 

Оксидативният стрес обаче също има полезна роля във физиологичния адаптиране и регулиране на вътреклетъчната сигнална трансдукция (процесът на прехвърляне на бактериална ДНК от една клетка в друга чрез бактериофаг). Следователно, по-полезната дефиниция на оксидативния стрес може да бъде „състояние, при което окислителните сили превишават антиоксидантните системи поради загуба на баланса между тях.“

При по-висок оксидативен стрес организмът е застрашен от атаките на патогенни бактерии и вируси. И когато не са налице достатъчно антиоксиданти, то тялото не може да се защити ефективно и да се предпази от атаките.

Защо оксидативен стрес – какво представлява

Тясната връзка между оксидативния стрес и болестите, свързани с начина на живот, вече е всеобщо известна. Оксидативният стрес се определя като „състояние, при което окисляването надвишава антиоксидантните сили в организма, водейки до загуба на балансъмежду тях“. Този дисбаланс не само причинява опасни процеси като липидна пероксидация, но също така и окислително увреждане на ДНК.

Липидната пероксидация представлява клетъчно разрушаване на клетъчните мембрани, а окислителното увреждане на ДНК може да се прояви по различни начини - ДНК делеции, мутации и транслокации, разграждане на нуклеотиди, едноверижни увреждания и други.

Обикновено един атом е съставен от централно ядро с двойки електрони, обикалящи около него. Някои атоми и молекули обаче имат несдвоени електрони и те се наричат свободни радикали. Свободните радикали обикновено са нестабилни и силно реактивни, защото несдвоените електрони са склонни да образуват двойки с други електрони. 

За аеробните организми механизмите за премахване на тези силно реактивни елементи са от съществено значение за поддържане на живота. Следователно, различни антиоксидантни защитни механизми са се развили в процеса на еволюцията. 

Вярно е също, че високата реактивност на тези кислородни метаболити се използва за контрол на различни биологични явления.

От биологична гледна точка различни получени от кислород свободни радикали привличат внимание поради няколко причини. Различни активни кислородни видове се генерират в тялото по време на процеса на използване на кислорода. Тъй като тялото е изградено от сложни механизми за премахване на активни кислородни видове и свободни радикали, тези странични продукти на метаболизма на кислород невинаги са заплаха за тялото при физиологични условия.

Въпреки това, ако са активни кислородни видове или свободни радикали генерирани прекомерно или на необичайни места, балансът между образуването и отстраняването се губи, което води до оксидативен стрес. Следователно активни кислородни видове и свободни радикали могат атакуват молекули в биологични мембрани и тъкани, като по този начин предизвиква различни заболявания. С други думи, оксидативният стрес може да се дефинира като вредно за организма състояние, което възниква, когато окислителните реакции надвишават антиоксидантните поради нарушеният им баланс.

Окисляването става при редица обстоятелства, включително:

 • Когато имунната система се бори с бактериите и създава възпаление;
 • Когато нашите клетки използват глюкоза за производство на енергия;
 • Когато телата ни детоксикират замърсители, пестициди, цигарен дим и други.

Биомаркери за оксидативен стрес

Биомаркерите, които могат да се използват за оценка на оксидативния стрес предизвикват интерес, защото точната оценка на такъв стрес е необходима за изследване на различни патологични състояния, както и за оценка на ефикасността на някои лекарства. 

Оценката на степента на оксидативен стрес с помощта на биомаркери е интересен въпрос от клинична гледна точка. Маркерите, открити в кръвта, урината и други биологични течности, могат да предоставят информация с диагностична стойност, но тя би била полезна, ако страдат органи и тъкани от оксидативен стрес може да се изобразява по начин, подобен на компютърната томография или ядрено-магнитен резонанс.

Тъй като тялото не е непрестанно защитено срещу окислителни реакции и оксидативен стрес, някои от органите му могат да бъдат увредени от свободни радикали и получените окислителни продукти могат да се използват като маркери. Много такива могат да се посочат, включително липидни пероксиди, малодиалдехид и 4-хидроксиноненал като маркери за окислително увреждане на липидите; изопростан като продукт на окисляването на свободните радикали на арахидоновата киселина; 8-хидроксигуанин и тиминегликол като индикатори за окислително увреждане на ДНК и различни продукти от окислението на протеина и аминокиселини, включително карбонил протеин, хидроксилевцин и други. 

Известният метод на Яги, който измерва вещества, които реагират с тиобарбитурова киселина, е широко използван както в клинични, така и в експериментални изследвания. Такива вещества са най-често използваният маркер на оксидативния стрес, отчасти поради липидната пероксидация.

А ако искате да забравите за тези сложни обяснения и да разпознаете сами оксидативния стрес, то трябва да разберете от какво може да е причинен и какви са симптомите.

Как се образуват свободните радикали

Свободните радикали са страничен продукт от консумацията на енергия в нашите митохондрии – фабриките за производство на енергия във всяка от нашите клетки. 

Докато дишаме няма как да не създадем свободни радикали, но много други фактори във вашия начин на живот и околна среда също могат да допринесат за тяхното производство, като:

 • Прием на твърде много калории, захари и / или рафинирани въглехидрати. Когато ядем повече, нашите митохондрии отделят повече „отпадък“, създавайки по-високи нива на свободни радикали, докато изгарят гориво от храната за енергия;
 • Твърде много или твърде малко физическа активност. Тя е важна част от всеки здравословен начин на живот, но липсата или прекаляването с нея може да увеличи оксидативния стрес. По принцип повече от 60 минути на ден се считат за прекомерни, докато по-малко от 30 минути пет пъти седмично не са достатъчни;
 • Прекомерна консумация на алкохол. Консумацията на алкохол повишава вашите нива на цитокини, възпалителни молекули, които са свързани с оксидативен стрес;
 • Излагане на тютюнев дим. Тютюневият дим съдържа над 4000 токсични химикали, които водят до оксидативен стрес и могат да причинят рак на няколко вида органи;
 • Липса на сън. Лишаването от сън увеличава окисляването, забавя детоксикирането на мозъка, черния дроб и други системи и органи. Сънят е времето, през което тялото се възобновява и затова е изключително важно средство за противодействие на оксидативен стрес;
 • Лоша детоксикация на черния дроб и червата. Когато черният дроб се затрупа с токсини от храната (например, когато ядете твърде много захар) или от околната среда (като излагане на пестициди), той се възпалява и произвежда повече свободни радикали;
 • Хронични инфекции. Стоматологичните инфекции и хламидиите могат да причинят скрити инфекции, които допринасят за оксидативен стрес;
 • Излагане на замърсители от околната среда. Алергените и промишленото замърсяване увеличават окисляването в нашите тела, като го правят по-податлив на патогени;
 • Хроничен стрес. Стресът и хормонът кортизол увеличават възпалението, което допълнително ускорява производството на свободни радикали.

Освен всички тези фактори, напредването на възрастта и вродените или хронични болести допринасят за по-слаби защитни сили на тялото. Но би трябвало да има средство, с което да се противодейства на свободните радикали, нали?

Точно така – има много такива средства, като едно от най-ефективните е Л-карнозин. Това е дипептидна аминокиселина, която се използва като изключително силен анти-ейдж агент. Нейна основна функция е да противодейства на свободните радикали в организма, като по този начин не позволява на всички описани процеси до тук да се случат.

Ние сме наясно със силата на л-карнозин за здравето и затова създадохме Акти Карносин/Acti Carnosine. Това е хранителна добавка, която съдържа л-карнозин в специални вегетариански капсули. Продуктът може да се приема за подобряване на нервната система, когнитивните функции и способности, повлияване здравето на очите и защита на клетките от увреждане.

По-специфична употреба на л-карнозин може да се предпише и при Алцхаймер, Паркинсон и аутизъм. За допълнителна информация относно продукта последвайте описанието на Acti Carnosine.

Какви са симптомите на оксидативен стрес, които ще подскажат за образуването му в организма, ще ви разкажем във втора част на темата.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ