ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защо вирусите се разпространяват толкова лесно в студено време

Есента и зимата са свързани с по-висока честота на инфекции на горните дихателни пътища, като обикновена настинка и грип, поради увеличеното предаване на респираторни вируси. Въпреки че по-ниските температури и ниската влажност са свързани с повишена чувствителност към респираторни вируси, биологичните механизми в основата на тази зависимост не са напълно изяснени. Но има някои факти, за които учените вече са единодушни и са доказали по отношение на основния въпрос:  “защо вирусите се разпространяват толкова лесно в студено време?”

Предвид актуалния грипен сезон и всички вируси, които ни заобикалят, решихме да подготвим тази тема, за да ви информираме за най-важното относно тяхното разпространение. 

От какво боледуваме по време на зимния сезон 

За всички е ясно, че настинките, гриповете и другите респираторни заболявания са по-често срещани през студените месеци. Хората са по-често на закрито, което позволява на вирусите да преминават по-лесно от един човек на друг. А студеният, сух въздух може да отслаби устойчивостта ни, давайки предимство на вирусите да ни атакуват. Но трябва да се знае, че има и други причини, поради които студеното зимно време улеснява тези вируси да заразят възможно най-много хора. 

Преди да разкрием предпоставките за повсеместно боледуване по време на зимния сезон ще разгледаме от какво най-често се разболяваме, какти са симптомите и особеностите на всяко състояние.

Настинка

При настинка носът и гърлото ви са заразени, т.е. Предава се по респираторен път. Също така може да засегне и ушите, тъй като уши, нос и гърло са взаимосвързани.

Как се заразявате? Някой е кашлял или кихнал близо до вас или сте докоснали замърсена повърхност, като дръжка на врата. Повече от 200 вируса могат да причинят настинки. Най-често срещаният причинител е риновирусът.

Как се чувствате при настинка? Макар и да е ясно, при настинка се чувстваме зле, най-често с хрема, дращене в гърлото, субфебрилна температура, умора, втрисане и болки. И е силно вероятно да се появят кихане и кашляне.

Какво трябва да направите, ако сте с настинка? Вероятно знаете, че няма универсален лек за обикновената настинка. Деконгестанти, капки или сиропи за кашлица и антихистамини могат да помогнат при симптомите. Почивката и течностите могат да ускорят възстановяването ви, а питателната диета има ключова роля, заедно с почивката, за да оздравеете.

Колко ще продължи настинката? Няколко дни до няколко седмици обикновено са достатъчни за оздравяване, но всичко е строго индивидуално.

Грип

При боледуване от грип вашите дихателни пътища (уста, нос, гърло и бели дробове) са заразени.

Как се заразявате? Грипните вируси ви заразяват от въздушни капчици при кихане или кашляне или чрез докосване на замърсени повърхности. Грипните вируси продължават да се развиват, поради което противогрипните ваксини, които се актуализират всяка година, никога не са напълно ефективни.

Как се чувствате при грип? С една дума: ужасно. С повече думи: изтощени, с температура, тялото ви боли навсякъде, кихате и кашляте, гърлото ви е възпалено и имате главоболие. Може също да повръщате или да имате диария.

Какво трябва да направите, ако сте с грип? На първо място, облекчете симптомите с почивка, течности и лекарства. В тежки случаи могат да бъдат предписани антивирусни лекарства, за да се намали продължителността, тежестта и рискът от усложнения на грипа. Антивирусните лекарства обикновено трябва да се започнат в рамките на 48 часа от появата на симптомите, за да бъдат полезни.

Колко време ще боледувате от грип е строго индивидуално. Най-неприятните симптоми като втрисане и болки трябва да преминат след три до пет дни от началото. Кашлицата и общата умора могат да продължат две седмици или повече.

Остър бронхит

При остър бронхит са възпалени бронхите (главните тръби, които вкарват въздух в белите дробове), което води до производство на твърде много слуз (мукус).

Как се заразявате? Вероятно от вирус на настинка или грип или може да сте вдишали бактерии. Особено податливи са хора, които пушат или имат алергии, синузит или уголемени сливици или аденоиди.

Как се чувствате при остър бронхит? Отличителният симптом е, че човек не може да спре да кашля. Вероятно в началото е суха кашлица, а скоро  започва  да се отделя слуз. Може също да имате болки, втрисане, главоболие, хрема, възпалено гърло, недостиг на въздух, сълзене на очите и хрипове.

Какво трябва да направите при остър бронхит? Може да се изчисти от само себе си - освен ако не прогресира до пневмония, която може да се лекува с медикаменти. Междувременно овлажнител, лекарства за кашлица и болкоуспокояващи могат да облекчат симптомите.

Колко време ще боледувате от остър бронхит? Около две седмици за повечето симптоми, въпреки че кашлицата може да продължи няколко месеца.  

Хроничен бронхит

При хроничен бронхит са възпалени бронхите (големите тръби, които вкарват въздух в белите дробове), което води до свръхпроизводство на слуз. Бронхитът се счита за хроничен, ако имате кашлица, водеща до отделяне на слуз, поне три месеца в годината и в две поредни години.

Най-вероятната причина е тютюнопушенето, но дразнители като замърсяването на въздуха също могат да бъдат виновни за хроничен бронхит. Как се чувстват хората с хроничен бронхит? Имат упорита кашлица, плюс дискомфорт в гърдите и затруднено дишане.

Какво трябва да направите при хроничен бронхит? Целта на лечението е да намали симптомите, за да можете да дишате по-лесно. Ако пушите, препоръчително е да се откажете от този вреден навик. Оралните или инхалаторните лекарства могат да отворят дихателните пътища. 

Основна разлика между острия и хроничен бронхит е, че вторият не изчезва и може да се проявява на периоди. 

COVID-19

Коронавирусната болест (COVID-19) е инфекциозно заболяване, причинено от вируса SARS-CoV-2. Повечето хора, които се разболеят от COVID-19, ще изпитат леки до умерени симптоми и ще се възстановят без специално лечение. Някои обаче може да се разболеят сериозно и ще се нуждаят от медицинска помощ или престой в болница. 

Симптомите са различни в зависимост от актуалния щам на вируса, като най-често са треска или втрисане, кашлица, недостиг на въздух или затруднено дишане, умора, болки в мускулите или тялото, главоболие, възпалено гърло и други. Тези симптоми могат да започнат от 2 до 14 дни след като сте били в контакт с вируса. Наличните лечебни медикаменти обикновено са антивирусни лекарства в комбинация с други средства, като има различни протоколи за лечение в различните страни. 

Защо вирусите се разпространяват толкова лесно в студено време

След като видяхме, че вирусите са замесени навсякъде в нашето боледуване, редно е да потърсим обяснение защо е така. Ето някои от основните обяснения:

Студените температури създават идеални условия за разпространение 

Нека започнем с настинката и грипа, тъй като те съществуват и се изучават много по-дълго от COVID-19. Въпреки че може да удари по всяко време, грипът обикновено се разраства през декември и достига пика си през февруари – обикновено най-студеният период от годината. Обикновената настинка също има тенденция да поразява в по-студените месеци.

Неточно е да се каже, че самите ниски температури причиняват по-високо разпространение на настинка или грип. Но вирусите, които причиняват тези инфекции, виреят в сухи, студени условия. Нещо повече, студеното време променя начина, по който телата ни реагират на болести и ни кара да се държим по начини, които могат да увеличат риска от инфекция.

Вируси като грипният са склонни да навлизат през устата и носа, но нашите носни проходи обикновено имат силна защита срещу тях. Студеното време обаче забавя способността ни да изчистваме слузта в носа си, което улеснява вирусите да заразят тялото ни.

Въпреки това, вирусът, който причинява COVID-19, с неговите нови мощни варианти, е доказано, че поразява през цялата година, независимо от сезона.

Рисковете от инфекция също могат да се увеличат в зависимост от това къде прекарваме по-голямата част от времето си през зимата, а именно на закрито. През зимата прекарваме повече време плътно в пространства, които може да предлагат ограничена вентилация и тясно лично пространство. 

Отоплителните системи също правят въздуха в помещенията по-сух. Проучванията показват, че тези състояния могат значително да повлияят на предаването на респираторни вируси. В тази връзка сме предвидили едно интересно проучване, което ще ви представим след малко.

Носът като портал за вируси

В предишни проучвания е установено, че един от компонентите на имунния отговор срещу респираторни вируси включва освобождаването частици, наречени извънклетъчни везикули, от клетки, които покриват носната кухина.

Извънклетъчните везикули са свързани с мембрана частици, които могат да носят товар от ДНК, РНК и протеини и се освобождават от повечето типове клетки, като спомагат за производството на антивирусен отговор. miRNA, вид микро РНК, не кодират протеини, но могат да регулират експресията на целевите гени.

В носа извънклетъчните везикули могат да попречат на вирусите да се свържат с неинфектирани клетки или да прехвърлят товара си към неинфектирани клетки и да модулират имунния им отговор. В настоящото проучване “Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity” е описано, че зимните температури водят до по-ниски температури - от 37 градуса по Целзий до 32 градуса по Целзий - в носната кухина, което отслабва имунния отговор.

По-конкретно, този 5-градусов спад на температурата в носната кухина отслабва освобождаването на извънклетъчните везикули и антивирусния отговор, медииран от тези везикули, обяснявайки повишената чувствителност към патогени през зимата.

По-ниски температури и имунен отговор

Предишни проучвания показват, че инфекциите на горните дихателни пътища, включително обикновената настинка и грипа, са по-чести през по-студените сезони. Това се дължи на увеличаването на предаването на вируси на горните дихателни пътища поради промени в температурата и влажността и човешкото поведение, като прекарване на повече време на закрито.

Въпреки това, по-нови проучвания показват, че ниските температури могат да притъпят имунния отговор, предизвикан от горните дихателни пътища към тези вируси, което води до повишена чувствителност към инфекции.

Поради близостта си до външната среда, носната кухина е по-чувствителна към промените в температурата на околната среда, отколкото останалата част от тялото, включително белите дробове. За съжаление носът е един от основните входове за патогенните микроорганизми, които предизвикват гореизброените здравословни проблеми.

Ефект на метеорологичните фактори върху устойчивостта и предаването на респираторни вируси

Проучване на друг екип учени демонстрира, че за разлика от вирусите без обвивка, които циркулират през цялата година, вирусите с обвивка, включително грип и респираторен синцитиален вирус, са склонни да бъдат по-сезонни, с ясно предпочитание към по-ниски температури. Екипът открива, че оптималното оцеляване при грип по въздуха е при ниски температури и преживяемостта на вируса намалява с повишаване на температурата. Ниските температури изглежда подобряват липидната структура на вирусната обвивка и подобряват стабилността на грипния вирус. Това подобрява способността на вируса да остане защитен извън тялото за по-дълъг период от време. 

Освен ефекта си върху стабилността, ниската температура и относителната влажност също показват, че подобряват аерозолното предаване на респираторни вируси. От друга страна, предаването на грипни вируси чрез контакт се оказа ефективно дори при висока влажност, по-специално грипен вирус тип А. 

Натурални решения за превенция на инфекции през зимния сезон

На първо място пълноценният хранителен режим ще осигури всички важни компоненти за подкрепа на имунната система. А кои са тези важни компоненти? Необходими са ни витамин D, витамин С, кверцетин, цинк, желязо, витамин В комплекс, калций, магнезий и още. Освен чрез храната, може да получите допълнителни количества от тези вещества с помощта на хранителни добавки като:

Липозомален витамин Д3

Магне Треонат

Вирал Протект

Акти Естер Ц

АДЕК

Използвани ресурси

  1. Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(22)01423-3/fulltext 
  2. Seasonality of Respiratory Viral Infections: Will COVID-19 Follow Suit?
  3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2020.567184/full
  4. Tellier R. (2006). Review of aerosol transmission of influenza A virus. Emerging infectious diseases, 12(11), 1657–1662. https://doi.org/10.3201/eid1211.060426  
  5. Wang, W. H., Thitithanyanont, A., Urbina, A. N., & Wang, S. F. (2021). Emerging and Re-Emerging Diseases. Pathogens (Basel, Switzerland), 10(7), 827. https://doi.org/10.3390/pathogens10070827 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ