ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защо е нужен колаген тип 2 за ставите и сухожилията?

Наследственият фактор, типът телосложение, наднорменото тегло, начинът на живот, напредването на възрастта, стресът и прекараните вирусни заболявания са основните предпоставки за развиване на възпаления на ставите и сухожилията. Един от най-ефикасните съвременни начини за превенция и лечение на дегенеративни ставни заболявания е предлаганият от колаген тип 2.

Колагенът се използва от човешкото тяло по най-различни начини. Съществуват повече от двайсет вида колаген, но един от тях – колаген тип 2, е особено ценен за ставите и сухожилията. Той участва в строежа на хрущялите, стъкловидното тяло и междупрешленните дискове. Това го прави изключително ценен за оптималното здравословното състояние на опорно-двигателната система. Хрущялът например се състои от 75% вода, 20% колаген тип 2, 5% хондроитин и хиалуронова киселина. Видно е, че ако изключим водата, която е основна съставка, хрущялът е изграден главно от колаген.

Като основен белтък в структурата на съединителната тъкан на организма колагенът играе жизненоважна роля в поддържането на хрущялите, сухожилията и ставните връзки. Той осигурява тяхното правилно функциониране, което спомага за по-добра гъвкавост на движенията. Нарушаването на баланса на колагена е причина за заболявания като ставен ревматизъм, увреждания на ставните тъкани и артрит. Мутации на гена на колаген тип 2 могат да провокират заболявания на хрущялите, вариращи от хондродисплазия до ранни стадии на остеоартрит.

Ползи от колаген тип 2

На пръв поглед колагенът не предизвиква особен интерес. Той не съдържа незаменими аминокиселини, витамини или важни минерали. Не подобрява метаболизма и не оказва анаболно действие. В същото време колагенът е много важен за клетките на кожата, ставите и сухожилията. Структурата му е такава, че той на практика е готов „строителен материал” за ставите.

Колаген тип 2:

– снабдява хрущяла с всички необходими вещества;
– намалява болката, сковаността и възпалението при дегенеративни ставни заболявания;
– намалява скоростта на разграждане на костната тъкан, като потиска узряването на остеокластите;
– подпомага синтеза на нов хрущял;
– богат е на протеини, съдържащи аминокиселините пролин и хидроксипролин;
– забавя процеса на остеопороза.

Хидролизираният колаген тип 2 е естествен източник на хиалуронова киселина. Тя подпомага възстановяването на хиалинния хрущял, стимулира растежа и метаболизма на хондроцитите, намалява апоптозата им и стимулира синтеза на компонентите на хрущялния матрикс.

Кой се нуждае от хранителни добавки колаген тип 2?

Подобно на други полезни вещества, колагенът се съдържа в много хранителни продукти. За съжаление, концентрацията му в тях е твърде ниска, за да окаже терапевтичен ефект върху човека.

Храни, които стимулират изработването на колаген: риба (особено сьомга) и морски дарове, морски водорасли, зеленчуци (особено зеле, домати и моркови), зелени подправки, тиквени семки, червени чушки, овесени ядки, плодове (особено мандарини, портокали, райски ябълки, банани и кайсии) и горски плодове. Производството на колаген стимулират всички храни, богати на витамин С, сяра, цинк, мед, омега-3, -6 и -9 киселини, лутеин и желязо.

Храни, които намаляват способността на организма да усвоява колаген тип 2: обработените и факуумираните храни.

От допълнителен прием на колаген се нуждаят активно спортуващите хора с цел профилактика, жените и мъжете след навършване на 40-годишна възраст и особено жените в периода на менопауза; хората, боледуващи от артрит и артроза.

Вреда и нежелани ефекти от приема на колаген

Колагенът е напълно безвреден и при приемане в адекватни дози не предизвиква странични нежелани ефекти. Той не оказва влияние върху храносмилателната система на организма.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ